Dve pätiny Slovákov žijú v prepchatom byte či dome

Takmer každý šiesty Európan (17,8 percenta) žije v nevyhovujúcom obydlí z hľadiska životného priestoru pre každého člena domácnosti. Na Slovensku je takýchto ľudí oveľa viac - približne 40 percent. V susednom Česku je ich 27 percent. Ukázali to dáta Európskeho štatistického úradu (Eurostat), ktorý pracoval s údajmi za rok 2009.

23.02.2011 16:56
Panelák, dom, reality Foto:
Ilustračné foto
debata

Za nevyhovujúce „prepchaté“ obydlia považujú európski štatistici také, v ktorých domácnosť nedisponuje minimálne jednou miestnosťou pre každého človeka staršieho ako 18 rokov alebo aspoň jednou miestnosťou pre dvojicu ľudí rovnakého pohlavia vo veku 12 až 17 rokov.

Napríklad na Cypre sa tento problém v danom roku týkal iba jedného percenta ľudí, kým v Lotyšsku takto žilo 58 percent a v Rumunsku či Maďarsku približne 55 percent ľudí.

Štatistiky jasne ukázali, že medzi jednotlivými krajinami „dvadsaťsedmičky“ panujú v bývaní aj ďalšie obrovské rozdiely. Napríklad, kým v mnohých krajinách býva viac ako polovica obyvateľov v bytoch, v Slovinsku býva 69 percent ľudí v samostatne stojacich domoch.

V byte či dome, v ktorom nie je žiadny splachovací záchod, žije v 15 štátoch 27 člennej únie menej ako jedno percento populácie. Naopak, v Rumunsku to je 43 percent ľudí, v Bulharsku 26 percent a v Litve a Lotyšsku 17 percent.

debata chyba