Ľudia žijú stiesnene, keď nemajú na vlastné bývanie

Nízke príjmy v porovnaní so zahraničím, drahé hypotéky a vysoké ceny nehnuteľností prispievajú podľa odborníkov k tomu, že mladí ľudia čoraz častejšie prestávajú rozmýšľať nad vlastným bývaním.

07.07.2011 00:00
rodina, dôchodok, penzia, dôchodca, dieťa Foto:
Viacgeneračné domácnosti nie sú na Slovensku výnimkou.
debata

Mnohí zostávajú bývať s rodičmi v rodinnom dome alebo v detskej izbe. Väčšina Slovákov žije vo vlastnom obydlí bez pomoci hypotekárneho úveru aj podľa čísiel Eurostatu.

„Predpokladám, že ide prevažne o skôr narodené ročníky, ktoré byty získali v minulom režime za podstatne nižšie ceny, ako sú teraz,“ skonštatovala analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

V takýchto stiesnených podmienkach žije takmer 40 percent Slovákov. „Opačná situácia je na Cypre či v Holandsku, kde takto žijú ani nie dve percentá obyvateľov,“ porovnala Sadovská.

Koľko ľudí žije v stiesnených podmienkach
  % z obyvateľstva
SR 39,7
min. Cyprus 1
max. Lotyšsko 57,7
priemer EÚ 17,8

Sociologička Sylvia Porubänová tvrdí, že bývanie s rodičmi nie je z pohodlnosti. Hovorí, že sú za tým predovšetkým ekonomické dôvody.

„Je to skôr z núdze cnosť, pretože mladí nemajú prostriedky na to, aby si kúpili nový byt. Nehnuteľnosti sú drahé a príjmy nízke. Na druhej strane chýba Slovensku trh so štátnymi nájomnými bytmi,“ zdôraznila Porubänová z Inštitútu pre výskum práce a rodiny. Podľa nej je to aj dôvodom, prečo je ešte stále realitou bývať v dvoj- a viacgeneračných domoch. „Najmä na vidieku žijú rodiny v takýchto domoch. Domy sú dostatočne veľké na to, aby sa tam našla izba pre mladého človeka,“ súhlasí Sadovská.

Jaroslava Zapletalová z Inštitútu bývania si myslí, že takýto spôsob spolunažívania je dobrý a vyplýva z histórie. Kedysi bolo samozrejmosťou, aby v dome žili deti, ich rodičia a starí rodičia. Podľa iných názorov postupom času tento trend odznie. Porubänová predpokladá, že každá rodina bude chcieť bývať vo svojom aj ich možnosti tomu budú priať. Zlepší sa ich príjmová situácia aj hypotéky budú potom dostupnejšie. „Už dávno je preč doba, keď rodičia žili vo veľkých bytoch a potom ich zdedili deti. Moderné budú štartovacie byty pre mladých a nízkonákladové byty pre seniorov,“ zhodnotila Porubänová.

V stiesnených podmienkach žije každý, kto má viac ako 18 rokov a býva s rodičmi, či dokonca, ak v jednej izbe bývajú spolu traja súrodenci. Mladú rodinu žijúcu s malým dieťaťom v jednoizbovom byte Eurostat automaticky tiež pridá do tejto kategórie. V Európskej únii pociťuje nedostatok priestoru necelých 18 percent obyvateľov.

debata chyba