Čína podporí mestá, plánuje do nich sťahovať vidiečanov

Čína chce zintenzívniť presun obyvateľstva z vidieka do miest, plánuje preto rozsiahle rozšírenie dopravnej siete a mestskej infraštruktúry.

18.03.2014 07:37
Peking, Čína, zápcha Foto:
Čínsky Peking je plný automobilov a zápchy sú na dennom poriadku.
debata (6)

Peking počíta s tým, že príchod miliónov ľudí za lepšie platenou prácou v mestách podporí domácu spotrebu, ktorá má byť oporou čínskej ekonomiky namiesto zahraničného obchodu a investícií.

Podľa viacročného plánu urbanizácie, ktorý Peking zverejnil v nedeľu, sa má podiel mestského obyvateľstva v Číne do roku 2020 zvýšiť zo súčasných 53,7 percenta na 60 percent. Znamená to príliv ďalších 90 miliónov ľudí do čínskych miest, kde teraz žije skoro 1,4 miliardy obyvateľov, napísala agentúra AP.

„Domáci dopyt je základným impulzom pre rozvoj Číny a najväčší potenciál pre zvýšenie domáceho dopytu spočíva v urbanizácii,“ citovala podľa agentúry Reuters zo správy čínskych úradov štátna tlačová agentúra Nová Čína.

Plán vytvorí „obrovský“ dopyt pre investície vo verejnej infraštruktúre. Zvýšiť sa má počet malých a stredne veľkých miest, pričom úrady do roku 2020 chcú podstatne rozšíriť možnosti sociálneho bývania či siete mestskej podzemnej dopravy. Každé mesto s viac ako 200 000 obyvateľmi bude do roku 2020 spojené štandardnou železničnou sieťou. Rýchlostné vlaky potom majú zabezpečovať spojenie medzi mestami s viac ako pol miliónom obyvateľov a sieť civilnej leteckej dopravy má pokrývať zhruba 90 percent obyvateľov.

Z dlhodobého hľadiska čínske úrady očakávajú, že do roku 2030 sa z vidieka do miest presťahuje 300 miliónov ľudí, čo zodpovedá zhruba populácii Spojených štátov.

Jednu z veľkých z prekážok však podľa Reuters predstavuje zložitý systém registrácie, ktorý spája domácnosti s rodnými mestami. Migrantom, ktorí žijú v mestách napríklad niekoľko rokov, môže brániť v prístupe k zdravotnej starostlivosti či školskému vzdelávaniu. Základné služby potom systém upiera tým, ktorí sa presťahujú bez povolenia, čo môže vyvolať sociálne nepokoje. Podľa Novej Číny však najnovší plán sľubuje získanie stáleho mestského štatútu pre 100 miliónov migrantov z vidieka.

V pláne urbanizácie pre obdobie 2014–2020 sa počíta aj so zlepšením kvality ovzdušia a dodávok pitnej vody; podľa správy sa podstatne zvýši množstvo výrobkov šetriacich spotrebu energií a vody, tovar z recyklovaných materiálov a objem „zelenej výstavby“. Znečistenie a s ním spojené zdravotné riziká sa v Číne v posledných rokoch stali závažným problémom. Peking vlani vo februári prvýkrát pripustil, že môžu existovať takzvané „rakovinové dediny“, teda oblasti, ktoré trpia vysokou úrovňou znečistenia vody, vzduchu a pôdy. Podľa Reuters sa stali príznakom mnohoročného rýchleho hospodárskeho rastu Číny, ktorá má druhú najväčšiu ekonomiku na svete. Čínske akcie na plány urbanizácie reagovali rastom.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #Čína #mesto