Budúcnosť sveta ovplyvnia veľké mestá

Spôsob, ako sa budú rozvíjať a správať veľké mestá, ovplyvní v najbližších rokoch celý svet. Pomohlo by ich ekologické správanie.

21.09.2014 08:17
debata (11)

Investície do boja proti klimatickým zmenám môžu ekonomický rast skôr podporiť, než ho spomaľovať, tvrdí nová medzinárodná štúdia. Vypracovali ju odborníci spolu s bývalými hlavami štátov a predstaviteľmi podnikateľskej sféry. Správa by mala slúžiť svetovým lídrom ako vodidlo pred medzinárodným summitom o klíme, ktorý sa koná 23. septembra.

Pre presun od fosílnych palív k čistým energiám bude vraj kľúčových nasledujúcich 15 rokov. Globálna ekonomika za tú dobu stúpne o viac ako polovicu, do miest príde žiť ďalšia približne jedna miliarda ľudí a nové technológie zmenia život aj spôsob podnikania.

„Je možné bojovať so zmenou klímy a mať zároveň ekonomický rast,“ uviedol podľa agentúry Reuters bývalý mexický prezident a šéf Svetovej komisie pre ekonomiku a klímu Felipe Calderón. Podľa najnovšej správy bude pre budúce smerovanie globálnej ekonomiky a klímy zásadné, ako sa budú vyvíjať najväčšie a najrýchlejšie rastúce mestá. Autori správy preto odporúčajú posun k takzvaným „kompaktným mestám“, ktoré využívajú menšie množstvo energie a investujú do verejnej dopravy.

Rýchlejšie urbanizácia má v nasledujúcich 15 rokoch ponesie investície do novej infraštruktúry v celkovej výške 90 biliónov dolárov, teda priemerne šesť biliónov dolárov za rok. Ide o sumu na základe súčasného modelu, ktorý znamená veľké množstvo emisií uhlíka. Podľa Calderóna je možné vybrať si aj iný model. Investície do ekologickejších riešení by síce ročne stáli o 270 miliárd viac, vyvážili by ich ale úspory na iných miestach, napríklad v podobe zníženia nákladov na pohonné hmoty.

V mestách v súčasnosti žije polovica zo 7,2 miliardy obyvateľov planéty. Mesta pritom vytvárajú 80 percent rastu globálnej ekonomiky a majú na svedomí približne 70 percent emisií skleníkových plynov spojených s energiami.

Správa vlády nabáda k postupnému obmedzovaniu stimulov spojených s fosílnymi palivami, ako je ropa. Nabáda ich k lepšiemu využitiu poľnohospodárskej pôdy. Ozdravenie iba 12 percent znehodnotenej poľnohospodárskej pôdy vo svete by vraj do roku 2030 mohlo zabezpečiť potravu pre 200 miliónov ľudí.

Takmer 200 štátov už nejaký čas pracuje na dohode, ktorá by mala pomôcť obmedziť emisie skleníkových plynov. Pakt by mal byť schválený koncom budúceho roka v Paríži.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #ekológia #mesto