Pôsobia cechy na kvalitu prác?

Hanbou každého remeselného cechu je, ak niektorý z jeho členov urobí nekvalitnú prácu. Preto vynakladajú veľké úsilie na to, aby ich preskúšávali, vzdelávali a certifikovali.

30.07.2011 09:54
Stavba, rekonštrukcia, bývanie, dom Foto:
Ilustračné foto
debata

Ako to robia, uviedli v odpovediach na tri otázky:

  1. Ako sa uznáva spôsobilosť remeselníkov, absolvujú nejaké pravidelné skúšky alebo preskúšania?
  2. Aké zmluvy medzi sebou uzatvárajú klient a remeselník?
  3. Ako by mali postupovať klienti, aby sa nedostali do problémov?

Anton Čelinský, Cech vykurovania, tepelnej techniky a inštalácií

  1. Pre inštalácie zariadení tepelnej techniky zabezpečujú výučbu stredné odborné učilištia, členmi cechu je šesť takýchto učilíšť. Ich absolventi potrebujú získať viac praktických skúseností, absolvovať majstrovskú školu. Tá im umožní rozšíriť si právne, ekonomické, ale aj psychologicko–pedagogické vedomosti potrebné v živnostenskej činnosti. Pokiaľ ide o techniku, na našom trhu pôsobia renomované obchodno–dodávateľské firmy, väčšinou zastúpenia výrobcov kotlov, horákov, slnečných kolektorov a pod. Organizujú pravidelné školenia vrátane noviniek na trhu. Zameranie je len na technickú problematiku a montáž ponúkaných firemných produktov. Práve vytvorenie firemných školiacich stredísk spôsobilo nezáujem remeselníkov v profesiách kúrenár a inštalatér práve o kurzy „Majstrovská škola“. Navyše školenia vo firemných školiacich strediskách sú bezplatné, aj preto zatiaľ nevieme zabezpečiť dostatočný počet záujemcov na otvorenie ďalšieho ročníka majstrovského vzdelávania. Dôvodom neúspechu sú aj neexistujúce právne predpisy v oblasti vzdelávania inštalatérov.
  2. Firmy zabezpečujú podstatne väčšie zákazky a veľmi často si majstrov – živnostníkov – na konkrétnu zákazku zabezpečujú len na montáž. Vzájomný vzťah odporúčame vždy riešiť zmluvne s jasným špecifi kovaním požadovaných prác, cenových relácií, termínov atď.
  3. Ak klient od našich členov niečo chce, mal by mať k dispozícií napr. projektovú dokumentáciu. Potom môže nadviazať kontakt s našou kanceláriou. Podľa regiónu im odporučíme našich členov, môžeme dohodnúť konkrétne stretnutie s objasnením problematiky a dohodnutia vzájomného vzťahu. V oblasti energetických zariadení je problematika veľmi rozsiahla. Do praxe sa ponúkajú nové zariadenia, uplatňujú sa kombinované systémy náročné na funkčnosť, riadenie, investičné náklady, na kvalitu inštalačných prác atď.

Jozef Bitala, Cech kachliarov

  1. V roku 2004 sa kachliarske remeslo stalo remeselným odborom a kachliar musí byť vyučený alebo mať kurz s určitou praxou. Predtým to robil hocikto, čo sa aj odzrkadlilo na výrobkoch.
  2. Treba mať písomnú zmluvu, napríklad dohodu o diele. Stretávame sa s takými posudkami, kde sa robilo len na ústnu dohodu a potom vznikli spory, ktoré sa nedali tak ľahko vyriešiť. Poznáme aj súdne prípady, ktoré sú veľmi zdĺhavé. Ak je remeselník členom Cechu kachliarov a krbárov, treba dať písomnú žiadosť a cech mu môže pomôcť, ale len v rámci jeho možností.
  3. Klienti často nie sú správne informovaní, je rozdiel v stavaní kachieľ a krbov. Krbári nevedia robiť kachliarske remeslo, propagujú teplovzdušné krby, ktoré urobiť vedia. Klienti by teda mali vopred vedieť, o akú prácu ide, lebo aj kachliarske remeslo môže byť robené moderným stykom alebo klasickým, keď môžu vzniknúť určité nerovnosti, tak ako sa to kedysi robilo.

Peter Benko, vrchný cechmajster Cechu podlahárov Slovenska

  1. Väčšinu firiem a remeselníkov združuje stavovská organizácia. Odporúčame preto navštíviť webovú stránku cechu, kde si zákazník môže nájsť spoľahlivú realizačnú firmu priamo vo svojom regióne. Členstvo v cechu je zárukou kvality najmä vzhľadom na spôsob výberu našich členov. O prijatí totiž rozhoduje snem cechu podlahárov na základe vyjadrenia dohliadacej komisie. Jej úlohou je v dostatočnom časovom predstihu, minimálne pol roka pred snemom cechu, kontrolovať správnosť kladenia podlahovín, dodržiavania technických predpisov a noriem daných pre konkrétnu skupinu podláh a technické vybavenie spoločnosti žiadateľa.
  2. Ak zákazník hľadá kvalitnú realizačnú spoločnosť alebo realizátora na kompletné kladenie podlahových krytín, mal by osloviť spoločnosti s niekoľkoročnými profesijnými skúsenosťami a viacerými referenciami. Podlahárske remeslo sa snažíme udržiavať aj aktívnym vzdelávaním našich členov v oblasti produktových noviniek i nových technológií.

Zoznam cechov

Cech kachliarov Slovenska

Zigmundíkova 2, 902 01 Pezinok Tel: 033/ 6402 261 www.cechkachliarov.sk

Cech kachliarov, krbárov, peciarov Slovenskej republiky

Mickiewiczova 4, 811 08 Bratislava Tel: 02/5292 6049 www.cechkachliarov. szm.sk Cech kamenárov Slovenska Pod amfiteátrom 7, 934 01 Levice Tel: 036/ 6314 476

Cech maliarov Slovenska – CEMAS

Sv. Michala 36, 934 80 Levice Tel: 036/6221 061 www.cemas.szm.sk

Cech podlahárov Slovenska

Murgašova 2, 949 01 Nitra Tel: 037/6515 404, –405 www.cechpodlaharov.sk

Cech strechárov Slovenska

Ružinovská 1, 821 02 Bratislava 2 Tel: 02/ 4828 9405 www.cechstrecharov.sk

Cech vykurovania a tepelnej techniky

Švermova 1, 960 01 Zvolen Tel: 045/5366 044 www.cvtt.sk

debata chyba