Bývate v radovke? Susedove problémy sú aj vaše, pozrite si návod, ako ich riešiť

Radová výstavba je čoraz populárnejšie bývanie. Dom, záhrada ako bonus, no podobne ako v byte aj tu máme bezprostredných susedov. A s nimi môžu prísť aj rôzne problémy. Pozreli sme sa na tie najčastejšie a aj na spôsoby, ako ich riešiť.

22.04.2024 06:00
UP dom a byt, radová zástavba Foto:
Keďže v radovej zástavbe nie je možné stavbu podrezať, ako alternatíva sa využíva beztlaková injektáž vodoodpudzujúcim materiálom.
debata

Zdá sa, že už odzvonilo ére, keď každý potreboval svoj dom a okolo neho veľký pozemok, aby mal súkromie. Ľudí pribúda, priestor sa nafúknuť nedá.

Zlatou strednou cestou je bývanie v radovej zástavbe, ktoré je čoraz populárnejšie. V porovnaní s bytom v obytnom dome ponúka viac priestoru aj možností.

Veď je to dom. Síce o niečo menší a pravdepodobne aj s menšou záhradou, ako keby stál na samostatnom pozemku, ale predsa len dom. Istý priestorový hendikep je premietnutý do ceny nehnuteľnosti, ktorá je nižšia ako pri samostatne stojacom dome.

UP pôda Čítajte aj Potrebujete rozdeliť pozemok? Zákon obmedzuje delenie v takýchto prípadoch +príklad

Výhoda je, že vďaka tomu, že dom v radovej zástavbe má až dve steny spoločné so susedmi, náklady na vykurovanie sú nižšie o 25 až 30 percent v porovnaní so samostatne stojacim zatepleným domom.

No radovka má aj svoje problémy. Ak uvažujete o tomto type bývania alebo ho už máte a neviete si poradiť, možno vám pomôže náš sumár najčastejších problémov a spôsobov ich riešenia.

Pleseň na fasádnej omietke

Šťastie na susedov buď človek má, alebo nemá. A je úplne jedno, či býva v byte, dvojdome, radovke alebo v samostatne stojacom dome. Je nepríjemné, ak vedľa býva niekto hlučný alebo so zvykmi, ktoré sa ťažko zosúlaďujú s fungovaním vašej rodiny.

Charaktery sa však prejavia až v momente, keď sa začnú problémy so stavbou. Napríklad ak má sused v radovej zástavbe vlhké múry a začala sa mu na nich tvoriť pleseň, môžete ju čakať aj u vás. Potvrdzuje to aj Branislav Augustín zo Sika Slovensko:

„Ak má sused zaplesnenú fasádnu omietku, je veľký predpoklad, že postupne zaplesnie aj vaša fasáda.“ Ako sa tomu vyhnúť? Predovšetkým treba zistiť príčinu tvorby plesní.

Môže to byť malá hrúbka izolantu, zlá technológia lepenia, malé hrúbky armovacích vrstiev či finálne omietky s nevhodnými receptúrami.

„Veľmi často je problémom priveľký rozdiel v hrúbke zateplenia. Ak máte medzi svojím a susedným objektom veľmi rozdielne hrúbky izolantov, môžu vzniknúť tepelné mosty,“ upozorňuje odborník.

Tam, kde sú tepelné mosty, kondenzujú pary, vlhkosť sa zráža, materiály degradujú, plesne sa rozrastajú. Najskôr treba objaviť skutočnú príčinu vlhkých a plesnivých miest a následne určiť riešenie.

„Ak sú to len vlhké steny, tak v mnohých prípadoch stačí obnoviť vodorovnú, prípadne zvislú izoláciu pomocou hydroizolačných stierok, beztlakových injektáží alebo sanačných makroporéznych omietok.“

Keďže v radovej zástavbe nie je možné stavbu podrezať, ako alternatíva sa využíva beztlaková injektáž vodoodpudzujúcim materiálom.

„Aplikuje sa do série otvorov navŕtaných do vrstvy malty v tehlovom murive za pomoci bežných tmeliacich pištolí na monoporcie a na kartuše, takže netreba žiadne vstrekovacie pumpy.

Po aplikácii sa táto krémová hmota rozšíri difúziou vo vlhkom murive, aby vytvorila bariéru odpudzujúcu vodu a bránila ďalšiemu vzlínaniu vlhkosti v murive.“

Keď počuť každý krok

Problém vlhkých stien je vyriešený, teraz ešte prísť na to, čo so zvukmi, ktoré počuť z vedľajšieho domu. Nejde o hlučnú párty, ale napríklad o vŕzganie schodov zakaždým, keď ide v noci sused na toaletu.

Občas počuť aj hudbu, ktorú si púšťa jeho manželka, inokedy zase krik z detskej izby, kde sa hrajú jej malí obyvatelia.

„Existujú systémy na drevené podlahy, ktoré redukujú kročajový hluk až do 18 decibelov. Ak by ste chceli v dome položiť v dnešnej dobe veľmi obľúbené polyuretánové podlahy, odporúčam tlmiacu podložku, ktorá tiež tlmí kročajový hluk,“ radí Branislav Augustín.

Zatekajúca strecha je postrach

Problémy so strechou zrejme nebude treba riešiť so susedom, pretože sa dajú aj v radovej zástavbe vyriešiť lokálne.

„Teraz sú veľmi populárne systémy tekutej hydroizolácie, ktoré sa jednoducho aplikujú. Striekaná pena vzniká priamo na stavbe a neexistuje tu riziko zníženia izolačných vlastností vplyvom transportu, montáže a skladovania.

Ide moderný izolačný materiál 21. storočia, ktorý je odolný proti plesniam, nealergénny, neprehrieva sa a nemení objem ani tvar,“ vysvetľuje Lukáš Kmenta, country manažér pre Čechy a Slovensko spoločnosti HBS.

Na rozdiel od tradičných polyuretánových systémov tieto nové systémy neuvoľňujú oxid uhličitý (CO2), ktorý je častou príčinou tvorby pórov a vydutín. Po vytvrdnutí je systém dokonale vodotesný a pri kontakte s vodou nedochádza k žiadnej nežiaducej reakcii.

Čo ak vlhne susedova pivnica

Strecha je v poriadku a chráni dom pred vplyvmi počasia. Ešte by ste chceli zaizolovať pivnicu, aby ani z jej priestorov nevlhli múry a aby ste na kúrení ušetrili viac. Je problém, že stena pivnice je spoločná so susedom?

„Nie, pri návrhu riešenia je potrebné v prvom rade zistiť, z akého materiálu sú steny a či na ne pôsobí tlaková voda. To preto, aby sme vedeli, ktorú technológiu pri izolovaní zvoliť.

Izolovanie sa robí z interiéru, čo znamená, že hydroizolačné stierky musia byť vhodné na tzv. negatívny tlak vody a injektážne hmoty by mali po reakcii vytvoriť vodotesný, elastický a pevný gél s dobrou prídržnosťou na suché aj mokré podklady,“ pokračuje v radách odborník.

piknik, chata, priatelia Čítajte aj Na oddych, pre hostí, úkryt pred dažďom: záhradná chatka má veľké využitie a na záhrade môže stáť za jediný deň

Dobre zaizolovaná pivnica si udržiava stálu vlhkosť aj stálu teplotu. Aby zbytočne neochladzovala dolné poschodie domu, je možné zaizolovať strop v pivnici alebo podlahu na prvom podlaží.

Aj tu sa dá aplikovať moderný izolačný materiál, striekaná PUR pena z ekologického materiálu, ktorú možno použiť na vodorovné aj zvislé povrchy.

ô„Aj malá vrstva striekanej izolácie dokáže priniesť úsporu v energiách, ale zároveň nijako zásadne neovplyvní svetlú výšku priestoru. Aplikáciu môže vykonávať iba vyškolený odborník, pričom prácu bude mať hotovú za pár hodín,“ dodáva Lukáš Kmenta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #susedia #domáce práce #dom a záhrada