Ceny bytov podľa NBS: Ešte pokles, potom stabilizácia

Ceny domov a bytov na Slovensku by mali s veľkou pravdepodobnosťou mierne poklesnúť aj v závere tohto roka. V najnovšom čísle odborného bankového časopisu Biatec to konštatuje Mikuláš Cár z Národnej banky Slovenska, podľa ktorého by pri zvýšenej snahe developerov zrealizovať ukončené investície do konca roka mohli v poslednom štvrťroku priemerné ceny za meter štvorcový nehnuteľnosti na bývanie poklesnúť medzištvrťročne viac ako v treťom štvrťroku.

23.11.2009 16:24
hypotéka, dom, reality Foto:
Ilustračné foto
debata

Priemerná cena nehnuteľností na bývanie pritom v treťom štvrťroku v medzikvartálnom porovnaní poklesla o 1,5 percenta a na medziročnej báze o 14,3 percenta na 1 322 eur.

Vývoj na trhu nehnuteľností podľa Cára do určitej miery naznačuje začiatok postupnej stabilizácie slovenského realitného trhu aj kryštalizácie rovnovážnej úrovne priemerných cien nehnuteľností na bývanie.

„V súvislosti s tým a na základe prijatého predpokladu o zhruba trojpercentnom priemernom medzištvrťročnom poklese priemerných cien nehnuteľností na bývanie v roku 2009 by bol zaznamenaný priemerný medziročný pokles oproti predchádzajúcemu roku o viac ako 11 percent. Bez nároku na presné číselné špecifikovanie medzištvrťročného vývoja v jednotlivých štvrťrokoch 2010 možno predpokladať skôr stagnáciu priemerných cien nehnuteľností na bývanie,“ konštatuje Mikuláš Cár.

Aj keď sa podľa Cára objavujú náznaky ekonomického zotavovania prezentované napríklad Európskou komisiou či ďalšími relevantnými medzinárodnými inštitúciami, miera nestability zostáva však stále vysoká.

„Ak sa aj potvrdia pozitívne náznaky oživenia výkonnosti slovenskej ekonomiky v závere roku 2009, bude to signál len pre mierne oživenie realitného trhu v nasledujúcich mesiacoch,“ uvádza Cár.

Vzhľadom na značnú potenciálnu zásobu domov a bytov bude podľa neho ponuka na slovenskom realitnom trhu dominovať nad obozretným dopytom, a preto možno v priebehu roku 2010 predpokladať skôr stagnáciu priemerných cien bývania. Rok 2010 tak podľa jeho slov bude pravdepodobne rokom zásadnej kryštalizácie slovenského realitného trhu.

Medziročný pokles cien nehnuteľností určených na bývanie sa v tomto roku postupne zrýchľoval. Kým v prvom štvrťroku ceny nehnuteľnosti medziročne poklesli o 4,3 percenta, v druhom to už bolo o 13,4 percenta a podľa najnovších údajov centrálnej banky v treťom kvartáli ceny poklesli o 14,3 percenta. Za celý minulý rok ceny domov a bytov ešte medziročne výrazne rástli, a to o 22,1 percenta.

Údaje o vývoji cien nehnuteľností na bývanie spracováva Národná banka Slovenska v spolupráci s Národnou asociáciou realitných kancelárií Slovenska (NARKS).

debata chyba