Vyžeňte mole zo skríň

Dokážete to napríklad s levanduľou, cédrovým drevom, klinčekom či škoricou.

03.04.2012 12:39
Vyžeňte mole zo skríň Foto:
Vyžeňte mole zo skríň
debata

Jemná je dobrá
Mole vedia, čo chutí. Čím jemnejší materiál, tým skôr ho napadnú. Syntetické látky možno nechajú na pokoji. Zaujíma ich skôr jemná vlna a kašmír. Ak sa dostanú do skrine s drahými kúskami, môžete ich rovno oplakať a rozlúčiť sa s nimi.

Skriňa nech je čistá
Čo je pre mole „lep“, sú potraviny, napríklad omrvinky. Dobrá rada znie: Neodkladajte špinavé veci späť do skrine. Ak na ne „sadnú“ mole, nebudú mať ďaleko k ostatným, hoci čistým svetrom. Nekompromisne napadnú aj tie. Platí pravidlo: Čím čistejšia skriňa, tým menšia pravdepodobnosť, že sa do nej mole nasťahujú.

Čo ich odpudí
Chemické prostriedky s gáfrom, ale tiež insekticídy v spreji. Aplikujte ich po okrajoch líšt, medzi kobercom a stenou alebo vložte do šiat či zásuviek so šatami vrecká s repelentom. Pozor. Jedno vrecko nezaručí „pokoj navždy“. Treba ho vymieňať, aspoň raz za rok.

Aby vám nesmrdelo
V minulosti sa ako „odháňadlo“ používal smradľavý naftalén. Moliam smrdel, ale čo nebolo pozitívne, smrdel aj ľuďom. Príjemnejšie ako naftalén vonia cédrové drevo. Kúsky tohto dreva položte na skrinky či na poličku, nie však tak, aby sa dotýkali šiat. Čo ešte vonia nám a nie moliam, je muškátový oriešok, klinček, škorica, tymián, rozmarín a levanduľa. 

Text: dz  pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba