Ako vybrať perfektný mix vzorov pre dekorácie v byte?

Ani vy sa neviete rozhodnúť po bohatej ponuke dekoračných látok pre konkrétne obliečky na vankúše, podušky, deky či prikrývky?

08.08.2011 15:41
Ako vybrať perfektný mix vzorov pre dekorácie v... Foto:
Ako vybrať perfektný mix vzorov pre dekorácie v byte?
debata

Potom sa však ľahko môže stať, že nakúpite aj to, čo vo vašej domácnosti nebude fungovať. Ak sa teda chcete vyhnúť tomu, aby ste vytvorili nezmyselný mix, prečítajte si naše rady.

1. Všetko pekne pokope
Oko odhalí veľa. Stačí len, ak mu na to dáme možnosť. Ak vás zaujalo niekoľko ozličných vzorov látky, ktoré by ste chceli umiestniť na pohovku či do postele, v prvom rade sa zamerajte na ich vzájomnú „kooperáciu“. Či už farebne, vzorom alebo štruktúrou látky – určite sa nájdu aj také, ktoré budú navyše. Preč s nimi…

2. V jednom tóne
Pokiaľ patríte skôr k tradicionalis­tkám, ai rada miešate veci v jednom či dvoch farebných tónoch. Pi výbere dekoratívnych látok teda nájdite odtiene jednej farby – samozrejme, nemáme na mysli len obyčajné monochromatické plochy. Môže ísť pokojne aj o vzorované motívy, v ktorých je prítomný daný odtieň – napríklad v kombinácii s neutrálnou bielou. Farba ako jednotiaci prvok umožní experimentovať pri vzoroch – teda, ak sa na to cítite.

3. Kontrasty
Pridať kontrastné prvky je príjemným osviežením bytového dizajnu. Môžete vašu posteľ zaodieť do tónov kávovej či hnedej, pridajte k nim jeden výrazný oranžový kúsok alebo napríklad látku, v ktorej základ tvorí farba burgundského.

4. Na veľkosti záleží
Ak kombinujete potlače so vzormi, dajte si záležať na tom, aby ste nepoužili všetky potlače v jednej veľkosti. Skúste napríklad vankúš s potlačou drobných kvetín či geometrickou líniou drobných trojuholníčkov mixovať s vankúšmi s masívnymi kvetinovými vzormi a výraznými geometrickými prvkami. Pri vzoroch rovnakej veľkosti sa stráca rozmanitosť vášho dizajnového snaženia.

5. Materiály
Dajte si tiež pozor na kombinovanie materiálov – najmä, ak chcete vedľa seba umiestniť vankúš s pleteným poťahom a k nemu napríklad saténovú obliečku alebo brokátový štrukturovaný vankúšik – to fungovať určite nebude. Snažte sa materiály kombinovať v jednotnom duchu.

Text: lp, pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba