Keď nábytok funguje v rozličných prostrediach, zariaďovanie je hra

Niekedy si vlastný byt zariaďujeme tak, že jednotlivé súčasti majú presne stanovené miesto - váza patrí len do stredu stola, vankúš na pohovku a komoda je vždy "obývačková".

04.06.2013 10:41
variabilný nábytok - keď nábytok funguje vo... Foto:
Ukážka z kolekcie Stockholm. Karafa sa dá použiť aj ako váza. Podobné platí pre rovnako riešené poháre.
debata

Skrátka jednotlivé súčasti príbytku, ktoré sme starostlivo vyberali, inde nefungujú. Ale čo tak skúsiť to trochu inak. Niet nad variabilný nábytok a bytové doplnky, ktoré dokážete použiť v rozličných kontextoch a prostrediach.

Zaujímavé variácie ponúka v tomto smere nová kolekcia Stockholm zo švédskeho nábytkárskeho obchodu Ikea. Jej hlavný dizajnér a autor Ola Wihlborg si myslí, že pre jednotlivé kusy nábytku je možné nájsť viacero využití alebo atypických umiestnení „Nočný stolík môže byť použitý ako príručný stolík v obývacej izbe, zatiaľ čo komoda sa perfektne hodí do vstupnej haly alebo spálne,“ komentuje bytový dizajnér.

Ukážka z kolekcie Stockholm. Komody sa dajú...
Ukážka z kolekcie Stockholm. Komody sa dajú...
+6Ukážka z kolekcie Stockholm. Stoličky z...

Podobné platí aj pri presklenej vitríne – využiteľná je na uloženie kníh, ale aj ako moderný a príťažlivý sekretár na kuchynský riad. Stoličky z prírodného orechového dreva dokážu tvarovo a charakterovo zapadnúť do kuchynského prostredia, ale tiež ich využijete v pracovni alebo na terase.

Variabilnosť spomenutej kolekcie, v ktorej je využité drevo, zamat, hladká zvieracia koža či fúkané sklo, dokonca zasiahla aj úžitkové predmety ako poháre či karafy. S jednoduchým a hravým dizajnom môžu byť alternatívou pre aranžovanie kvetín – atypickou vázou, ale tiež sklenenou tubou, v ktorej naaranžuje majiteľ bytu dekorácie zo sušených kvetín a dekoračných kamienkov.

A ako hľadať nábytok „do koča aj do voza“?

Pokiaľ patríte k tým, ktorí radi reorganizujú byt a neustále niečo menia, mať niekoľko kusov obľúbeného nábytku, ktorý sa vždy ocitne na novom mieste a s novým „okolím“, je asi u vás bežné. V takom prípade by ste mali nakupovať jednotlivé kusy nábytku a doplnkov so zreteľom na:

  • nadčasový dizajn
  • farebnosť, ktorá dokáže fungovať vo viacerých prostrediach a kooperovať s viacerými kusmi nábytku – voľte neutrálnejšie tóny dreva, nechoďte zbytočne do výrazných a príliš farebných dezénov.
  • tvarovo sa snažte voliť buď jednoduché línie alebo potom kus nábytku v atypickom ovále či trojuholníkovom tvare, ktorý je taký výrazný, že sa dá zakomponovať do viacerých prostredí ako akýsi „pútač pozornosti“).
  • kvalitný materiál (hoci zainvestujete trochu viac peňazí, odmenou je dlhodobá funkčnosť a tiež odolnosť voči veku)
debata chyba