Keď nábytok funguje v rozličných prostrediach, zariaďovanie je hra

Niekedy si vlastný byt zariaďujeme tak, že jednotlivé súčasti majú presne stanovené miesto - váza patrí len do stredu stola, vankúš na pohovku a komoda je vždy "obývačková".

04.06.2013 10:41
debata

Skrátka jednotlivé súčasti príbytku, ktoré sme starostlivo vyberali, inde nefungujú. Ale čo tak skúsiť to trochu inak. Niet nad variabilný nábytok a bytové doplnky, ktoré dokážete použiť v rozličných kontextoch a prostrediach.

Zaujímavé variácie ponúka v tomto smere nová kolekcia Stockholm zo švédskeho nábytkárskeho obchodu Ikea. Jej hlavný dizajnér a autor Ola Wihlborg si myslí, že pre jednotlivé kusy nábytku je možné nájsť viacero využití alebo atypických umiestnení „Nočný stolík môže byť použitý ako príručný stolík v obývacej izbe, zatiaľ čo komoda sa perfektne hodí do vstupnej haly alebo spálne,“ komentuje bytový dizajnér.

Ukážka z kolekcie Stockholm. Komody sa dajú...
Ukážka z kolekcie Stockholm. Komody sa dajú...
+6Ukážka z kolekcie Stockholm. Stoličky z...

Podobné platí aj pri presklenej vitríne – využiteľná je na uloženie kníh, ale aj ako moderný a príťažlivý sekretár na kuchynský riad. Stoličky z prírodného orechového dreva dokážu tvarovo a charakterovo zapadnúť do kuchynského prostredia, ale tiež ich využijete v pracovni alebo na terase.

Variabilnosť spomenutej kolekcie, v ktorej je využité drevo, zamat, hladká zvieracia koža či fúkané sklo, dokonca zasiahla aj úžitkové predmety ako poháre či karafy. S jednoduchým a hravým dizajnom môžu byť alternatívou pre aranžovanie kvetín – atypickou vázou, ale tiež sklenenou tubou, v ktorej naaranžuje majiteľ bytu dekorácie zo sušených kvetín a dekoračných kamienkov.

A ako hľadať nábytok „do koča aj do voza“?

Pokiaľ patríte k tým, ktorí radi reorganizujú byt a neustále niečo menia, mať niekoľko kusov obľúbeného nábytku, ktorý sa vždy ocitne na novom mieste a s novým „okolím“, je asi u vás bežné. V takom prípade by ste mali nakupovať jednotlivé kusy nábytku a doplnkov so zreteľom na:

  • nadčasový dizajn
  • farebnosť, ktorá dokáže fungovať vo viacerých prostrediach a kooperovať s viacerými kusmi nábytku – voľte neutrálnejšie tóny dreva, nechoďte zbytočne do výrazných a príliš farebných dezénov.
  • tvarovo sa snažte voliť buď jednoduché línie alebo potom kus nábytku v atypickom ovále či trojuholníkovom tvare, ktorý je taký výrazný, že sa dá zakomponovať do viacerých prostredí ako akýsi „pútač pozornosti“).
  • kvalitný materiál (hoci zainvestujete trochu viac peňazí, odmenou je dlhodobá funkčnosť a tiež odolnosť voči veku)
debata chyba