Ako si užiť jeseň bez otravného hmyzu

Teplý začiatok jesene stále dovoľuje púšťať slniečko a príjemný vánok aj do interiéru dokorán otvorenými oknami. Zároveň s nimi však má voľnú cestu hmyz, o ktorý doma určite nestojíte.

24.10.2014 03:00
debata

Pred nepozvanými hosťami vás najlepšie ochránia moderné siete proti hmyzu. Lezúci a lietajúci hmyz alebo rôzne pele sú nielen na ťarchu, ale pre deti a alergikov môžu predstavovať aj zdravotné riziko. Spoľahlivým riešením, ako slobodne vetrať a súčasne doma nemať jedinú otravnú muchu, sú siete na okná a dvere, ktoré dnes nájdete v širokej palete estetických vyhotovení aj funkčných variantov.

Existujú rôzne modely sietí proti hmyzu, ktoré sa jednoducho montujú a ľahko ich zladíte s farbou svojich okien.

„Okrem klasickej bielej alebo hnedej dnes u kvalitných výrobcov nájdete aj iné odtiene rámu vrátane imitácie dreva. Výplňou pritom môže byť sieťovina z poplastovaného sklolaminátového vlákna, ktoré nepodlieha korózii a veľmi dobre znáša teplotné rozdiely, ale aj zosilnená či protipeľová sieťovina, ktorú ocenia ľudia s alergiou,“ radí David Žabčík zo spoločnosti Climax, ktorá sa venuje výrobe najmodernejších sietí do okien a dverí.

Rozhodnúť sa môžete medzi pevnými alebo rolovacími sieťami. Pevná sieť sa inštaluje priamo na rám okna a po ukotvení už ostáva na svojom mieste. Pri uchytení pomocou otočných háčikov alebo tzv. Z háčikov pritom do rámu nie je nutné nijako zasahovať a keď sa rozhodnete siete zložiť, vaše okná budú v rovnakom stave ako predtým.

Rolovacie siete sú naproti tomu uložené v boxe namontovanom navrchu okna a je možné ich sťahovať alebo vyťahovať podľa želania. „Na veľkoformátové okná alebo dvere je zase vhodná posuvná sieť, ktorú možno inštalovať až do šírky 3,4 m. Možná je aj inštalácia dvojkrídlového rámu,“ hovorí odborník.

Ochranné siete si môžete dať aj na dvere balkóna či terasy. Na výber máte klasickú pevnú sieť na pánte, rolovaciu sieť uloženú v boxe alebo skladané tzv. plisé siete, ktoré sa sťahujú na stranu a umožňujú pohodlný priechod dverami.

„Majitelia domácich miláčikov navyše iste ocenia najmodernejšie siete na dvere s otvorom pre psa alebo mačku. Štvornohý obyvateľ domu má vďaka nim voľný prechod do exteriéru, pričom nevítaný hmyz zostáva bezpečne za bariérou,“ predstavuje novinku D. Žabčík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #okno