Ako prežiť leto v podkroví

O bývaní v podkroví sníva mnoho ľudí. Nečudo, je to nevšedný priestor, z ktorého môže byť mimoriadne príjemné miesto na život. Ibaže mnohí z tých, ktorí ho už ochutnali, takí nadšení nie sú. Môže za to teplo.

06.07.2015 07:30
podkrovie Foto:
V lete bývanie v podkroví často znamená bojovať s teplom.
debata

Priestor, ktorý sa nachádza tesne pod strešnou konštrukciou, je vystavovaný náročným podmienkam tepelných výkyvov. Kým v zime v ňom býva tak teplo, že si môžeme dovoliť odstaviť kúrenie, v lete sa mení na horúcu vyhňu. Teplo sa kumuluje cez strešné okná i samotnú strechu. Existuje však niekoľko riešení, ako mať v podkrovnom priestore optimálnu teplotu za každého počasia.

Znížiť teplotu v podkroví pomôže klimatizácia, ktorá je však zo zdravotného hľadiska dosť diskutabilná. Schladenie priestoru síce ochráni telo pred prehriatím a následnou malátnosťou a vyčerpaním, no na druhej strane by teplota na klimatizačnom zariadení mala byť nastavená maximálne o šesť stupňov nižšie, než je teplota vonku. Ak je teda 35 stupňov, zo zdravotného hľadiska sa odporúča nastaviť teplotu vo vnútri na 29 stupňov.

Najrozhodujúcejší vplyv na teplotu v podkroví má strecha. Keď je správne zaizolovaná, v zime bude príjemne teplo a v horúcich dňoch zas nehrozí také intenzívne prehrievanie priestoru. Zateplenie šikmej strechy vyžaduje materiály, ktoré dokážu kopírovať tvar konštrukcie krovu takým spôsobom, aby prekonali jeho nedokonalosti. Zamedzí sa tak vzniku prázdnych miest, ktoré sa stávajú tepelnými mostmi, spôsobujúcimi nielen úniky tepla, ale aj zrážanie pár z interiéru a vytváranie plesní.

Počet zle zaizolovaných striech pritom alarmujúco narastá. Môže za to buď nevhodne použitý materiál, alebo jeho neodborná aplikácia. Náprava takýchto škôd potom stojí naozaj veľa peňazí. Preto sa pri rozhodovaní o spôsobe izolácie strechy oplatí poriadne porozmýšľať.

Na náročných trhoch USA a Kanady sa za optimálny spôsob izolovania tohto priestoru považuje aplikácia striekanej izolačnej peny Icynene, ktorej sa v odborných kruhoch hovorí aj Chytrá izolácia. Vďaka akým vlastnostiam si získala takú popularitu?

„Je to difúzne otvorená striekaná pena. Oproti minerálnej vate sa dostane naozaj všade, čo reálne zabráni vzniku tepelných mostov. Ďalej je to preto, že časom nemení tvar, čiže neklesá a nevznikajú ani medzery. Výhodou je aj naozaj dlhá životnosť a zároveň schopnosť materiálu dýchať, takže v izolovanom priestore nekondenzujú pary a netvoria sa plesne,“ vysvetľuje Jan Vimr, riaditeľ subdivízie Chytrá izolace spoločnosti LIKO–S.

Izolácia sa navyše aplikuje bez toho, aby sa museli demontovať vnútorné sadrokartóny a komplikovať tak bývanie v podkroví počas rekonštrukcie.

Dôležité „čerešničky“

Praktickým riešením sú napríklad okenné fólie, ktoré sa ľahko dávajú na sklo a vďaka širokému výberu rôznej svetelnej priepustnosti sa dá v interiéri dosiahnuť optimálny pomer svetla a zároveň prenikajúceho tepla. Vplyv na prenikanie energie do podkrovia má tiež správny spôsob zasadenia okien do strešnej konštrukcie.

Podčiarknuté a zrátané – podkrovie môže byť naozaj príjemným priestorom, ale pri jeho vytváraní sa neoplatí podceniť okná, ani izoláciu. Určite sa ohľadom týchto tém treba poradiť s odborníkmi a nechať, aby práce robili iba vyškolení a certifi kovaní majstri s praxou a dobrými referenciami.

Základy vetrania

  • Otvorené okno od rána do večera nie je počas horúcich dní dobrou cestou, pretože zvonka dovnútra prúdi horúci vzduch.
  • Lepším spôsobom je urobiť na niekoľko minút prievan, ideálne tak, že otvoríme okná nielen v podkroví, ale aj v spodnej časti domu. Opakujeme vždy, keď treba vymeniť vydýchaný alebo príliš zohriaty vzduch.
  • Najlepšie je vetrať ráno, keď je vzduch vonku najchladnejší, v čase, keď slnko svieti najintenzívnejšie, vetranie podľa možností obmedzujeme. Vtedy treba, naopak, okná čo najviac utesniť a zamedziť aj prenikaniu slnečného žiarenia.
  • Aj tá najjednoduchšia textilná roleta je lepšia ako nič. Najviac úžitku však prinesie roleta vonkajšia, ktorá je schopná zachytiť viac ako 90 % slnečného žiarenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #podkrovie