O architektúre do voza aj do koča

Každý, kto sa zaujíma o architektúru, určite uvítal, že vo vydavateľstve Slovart vyšla Ročenka slovenskej architektúry 2014 – 2015. Zostavil ju kolektív autorov a urobili ju tak, že je „do voza aj do koča“.

25.08.2016 11:50
Villinki Foto:
Obytný súbor Villinki na bratislavských Starých gruntoch z ateliéru PMArchitekti pod vedením Petra Moravčíka.
debata

Odborníkom prináša podstatné informácie o tom, čo zaujímavého sa za dva roky postavilo, bežných čitateľov informuje, kam sa slovenská architektúra uberá. Všetkých inšpiruje.

Pre milovníkov architektúry je už listovanie v ročenke, ktorá je vlastne objemnou a graficky pekne upravenou knihou, zážitkom. Kvalitné fotografie reprodukujú stavby tak, že sa nad nimi dá aj snívať. Pozrieť by si ich mali najmä tí, čo zamýšľajú stavať. Na Slovensku je v tomto smere ešte stále málo osvety a ľudia sa často riadia tým, čo vidia u susedov, alebo vlastným nezrelým vkusom: nepoznajú možnosti.

Výber z dvoch rokov 

V ročenke sú rôzne stavby – od technických ako čerpacia stanica cez firemné sídla až po súkromné stavby, napríklad rekreačná chalupa. Isteže, na Slovensku sa toho postaví za dva roky oveľa viac, ale do ročenky sa všetko nevmestilo. Henrieta Moravčíková o tom v úvode píše, že aj ich kolektív autorov (Peter Szalay, Katarína Haberlandová, Laura Pastoreková, Roman Rutkowski) si uvedomoval limity: „Nesnažili sme sa preto zaradiť do výberu všetko, ani čo najviac z toho, čo sa za uplynulé dva roky na Slovensku postavilo a čo sa zvykne považovať za architektúru.

Boli sme si vedomí, že vytvárame mapu, ktorá bude len abstrakciou či interpretáciou konkrétnej situácie, a nikdy nie tou situáciou. Slovenskú architektonickú scénu sme sa preto pokúsili zachytiť prostredníctvom jej hlavných čŕt, kľúčových procesov i aktérov a súčasne pritom upozorniť na výnimočne pozoruhodné, aj keď ojedinelé či okrajové javy. Zároveň sme chceli čo najviac priblížiť jej celkovú aktuálnu atmosféru.“

Rozhodujúce vraj bolo, ako jednotlivé diela prispeli do diskusie o architektúre, aké nové podnety a technológie priniesli, ako sa uplatnili v prostredí, kde ich umiestnili. Tak sa veľa diskutovalo napríklad o projekte Šafko, ktorý využíval lodné kontajnery a tiež je v ročenke zaznamenaný. Takýchto výnimočných diel je v ročenke devätnásť. Výber ukážkových diel uvádzajú dve štúdie, ktoré reflektujú slovenskú architektonickú tvorbu z domáceho aj zahraničného pohľadu.

V publikácii sú aj informácie o samotných architektoch, o rôznych oceneniach, výstavách, knihách a článkoch. Každá stavba je podrobne opísaná a vybavená vlastnou štúdiou. S takýmito informáciami určite publikácia poslúži aj ako učebnica pre študentov architektúry.

zväčšiť Na Tabačke Kulturfabrik v Košiciach sa... Foto: Dávid Hanko
Tabačka Na Tabačke Kulturfabrik v Košiciach sa podieľali architekti Peter Radkoff, Pavol Pirovitz a Dávid Hutira.

Predzvesť raja

Kto si ročenku začne čítať alebo si v nej najprv aspoň zalistuje, musí konštatovať, že slovenská architektúra má úroveň, že architekti sú veľmi šikovní a majú vkus. Pravda, architekt vždy potrebuje dobrú objednávku a porozumenie zadávateľa. Našťastie bolo takých dosť, a tak sa môžeme pokochať objektmi, ktoré sú buď celkom moderné, alebo vychádzajú z tradície. Chvályhodné je, že stavby sú rôzneho druhu, sú medzi nimi praktické obytné objekty, ale nájdu sa aj veľmi špecifické projekty – napríklad most pre peších a cyklistov.

Veľa sa dnes hovorí o úspešnej rekonštrukcii objektov v Košiciach – aj Tabačka Kulturfabrik sa do ročenky dostala a môže sa s ňou oboznámiť širšia verejnosť. Upúta napríklad Kaplnka vzkriesenia na vrchu Krížová pri Poprade, oblými tvarmi zaujme čerpacia stanica v Dunajskej Strede, optimisticky pôsobí obytný súbor Villinki na Starých gruntoch v Bratislave, bytový dom Nový Háj na Starohájskej ulici v Bratislave, elegantný rodinný dom na Mišíkovej v Bratislave, čarovne kamenný rekreačný dom v Partizánskej Ľupči alebo Materská škola Guliver v Banskej Štiavnici, no aj centrála firmy GUMEX v Nitre. Nájdeme tam aj meditovňu, saunu, unimobunku a podobné dômyselné stavebné lahôdky. Podľa týchto reprodukcií sa javí Slovensko ako architektonický raj. Aj ročenka je krôčikom k tomu, aby sa tento sen splnil.

zväčšiť Autorom Kaplnky vzkriesenia na vrchu Krížová v... Foto: Samuel Netočný
Kaplnka Autorom Kaplnky vzkriesenia na vrchu Krížová v kúpeľoch Kvetnica (okres Poprad) je Samuel Netočný. Kaplnka je posledným zastavením krížovej cesty.

Čo sa dostalo do ročenky

  • Tabačka Kulturfabrik, Košice
  • Elekráreň Piešťany
  • Projekt Šafko, Bratislava
  • Kunstdorf Dúbravica
  • Kaplnka vzkriesenia, Poprad-Kvetnica
  • Peší a cyklistický most, Sulín – Muszyna-Zegiestow
  • Čerpacia stanica GAS, Dunajská Streda
  • Centrála firmy GUMEX, Nitra
  • Obytný súbor Vilinki, Bratislava
  • Obytný súbor Svornosť, Bratislava
  • Bytový dom Nový Háj, Bratislava
  • Nájomný bytový dom, Vavrišovo
  • Rodinný dom, Mišíkova, Bratislava
  • Rodinný dom LJM, Alžbetin Dvor
  • Prestavba a dostavba rodinného domu, Bratislava
  • Rekreačná chalupa, Partizánska Ľupča
  • Materská škola Guliver, Banská Štiavnica
  • Škôlka nad vinicou, Limbach
  • Komunitné centrum Máj, České Budějovice
Bytový dom Nový háj v Petržalke navrhli ITB...
Škôlku nad vinicou v Limbachu navrhlo štúdio...
+5Sauna v Kunstdorfe Dúbravica.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #architektúra #Tabačka Kulturfabrik