Aký pohon pre garážovú bránu zvoliť?

Ak už máte vybraný správny typ garážovej brány, mali by ste sa okrem vhodného dizajnu zaujímať aj o možnosti pohonu, ktorý na ňu nainštalujete.

10.10.2016 07:00
garáž, odomykanie, pohon Foto:
Garážové brány s automatickým pohonom sú súčasným trendom pri novostavbách.
debata

Nie na každú sa hodí každé riešenie. Ak si chcete zadovážiť dvojkrídlovú bránu, ktorá sa hodí do objektov s obmedzeným vnútorným priestorom a minimálnym ostením a nadpražím, je jasnou voľbou štandardné otváranie brán pomocou kľučky. Na druhej strane tú máme rolovacie brány, ktoré sa do domácnosti začali montovať podľa vzoru priemyselných riešení brán vo firmách. Tieto sú svojou podstatou určené pre osadenie elektrického pohonu.

Klasické otváranie

Hodí sa najmä vtedy, ak máte garáž mimo vlastného domu a nie je možné ju pre nedostupnosť pripojiť do elektrickej siete. Pri dvojkrídlových bránach sa používa štandardná zámka, ktorá sa dáva aj na klasické dvere. Možno ju posilniť ešte dodatočným zamykaním s kladkou alebo uzamykateľnou závorou. V prípade výsuvných a posuvných sekčných brán sa do tela brány vloží zámka a na poslednú sekciu držiak, ktorým bránu otvoríte alebo zatvoríte.

Automatické otváranie brán

Garážové brány s automatickým pohonom sú súčasným trendom pri novostavbách. Hoci je inštalácia pohonu možná na takmer všetky typy (výklopné brány, dvojkrídlové brány, sekčné), na trhu sa najviac montuje do brán, ktoré sú sekčné a výsuvné.

Ergonómia používania a bezpečnosti je pri týchto pohonoch na vysokej úrovni. Diaľkové ovládanie pracuje so systémom Rollingcode, ktorý po každom vlnovom pokyne vymení kód, a tým zaručuje optimálnu bezpečnosť. Elektrické pohony sú taktiež vybavené tlakovou poistkou pri náraze na prekážku, ktorá zabraňuje prípadnému zraneniu osôb alebo poškodeniu vozidla.

V prípade výpadku elektrickej energie je pohon možné jednoducho odblokovať, bránu manuálne otvoriť a znovu bezpečne uzatvoriť. Ak ide len o krátky výpadok prúdu, brána sa opätovne uvedie do pohybu z akejkoľvek polohy, v ktorej bola pred výpadkom.

Trendom je aj využívanie solárnej energie. Princíp je v tom, že pohon je napájaný z batérie, v ktorej sa kumuluje potrebná energia zo solárnych panelov umiestnených v exteriéri. Využitie nachádza hlavne v miestach, kde nie je dostupný prívod elektrickej energie, pretože zavedenie tohto systému je cenovo výrazne výhodnejšie, ako vybudovanie nového prívodu. Určitým obmedzením môže byť len životnosť použitej batérie, ktorá je závislá od použitého typu batérie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektrický pohon #cenné rady #garáž