Aj malý byt môže byť atraktívny

Najčastejším problémom, ktorému čelia obyvatelia malých bytov, je nemožnosť mať od seba riadne oddelené zóny. V obydlí rozlišujeme zóny relaxačné, spacie a pracovné. Tie by nemali chýbať a zároveň sa ani vzájomne prekrývať.

19.10.2016 06:00
rodina, izba, byt, rodičia, dieťa, obývačka Foto:
Do odpočinkovej časti bytu sa hodia všetky svetlejšie, pastelové odtiene.
debata (1)

Odpočívanie pri pracovnom stole a, naopak, pracovanie v posteli sa totiž neodporúča hneď z niekoľkých dôvodov. Tými hlavnými sú však znížená efektivita vykonávanej práce, nesústredenosť, zdravotné problémy a stres. Ľudia si však rozdelenie na zóny často zle vyložia a pri nedostatku miestností nad touto organizáciou priestoru mávnu rukou.

Nie je to však závislé od počtu miestností. Stačí len usporiadať jednotlivé časti jednej miestnosti a dodržiavať ich. Pracovný stôl z očividných dôvodov narobí najviac úžitku pod oknom, posteľ je zase vhodnejšie umiestniť do tmavšej časti izby, pričom nohy postele by mali smerovať k dverám. Optické rozdelenie môže vyriešiť aj zvolenie iných odtieňov izbovej maľby. Do pracovnej časti voľte farby, ako je zelená alebo žltá, do časti na spanie, naopak, farby tlmenejšie, ako je sivá, tmavomodrá či fialová, a do časti odpočinkovej sa hodia všetky svetlejšie, pastelové odtiene. Miestnosť tiež môžete rozdeliť pomocou dekoratívnych závesov.

Nedostatok úložných priestorov je ďalším problémom, s ktorým sa v malých bytoch stretávame. Tu je už totiž potrebné využiť trochu predstavivosti a zároveň vhodne použiť každý štvorcový meter. Úložný priestor totiž nemusí byť len tam, kde sú skrine. Využiť sa dá napríklad priestor pod podlahou či nad flitrami. Tu je však potrebné byť trochu zručnejší a navyše vizionár. Pri rekonštrukcii malého bytu sa tieto úkony zvládnu lepšie, než keď ste už nasťahovaní.

Aby ste však ochránili všetky svoje veci, ktoré budete v priestore nad dverami uchovávať, kúpte si pevné škatule, do ktorých môžete všetko naskladať a nebude sa na to prášiť. Na Paketo.sk si navyše môžete objednať dizajnovú potlač a škatule tak môžu dopĺňať dekor interiéru. Nebojte sa využiť ani priestor pod posteľou či pod parapetom, kde môžete z pár lát urobiť drevenú otváraciu skrinku, ktorá nezaberie prakticky žiadny priestor, ale pritom skryje veci potrebné pre každodennú činnosť ako kanvu na polievanie kvetov, upratovacie prostriedky a pod.

Výzdoba interiéru je pri malých bytoch asi najdôležitejšia. Ak totiž zvolíte zle, celý priestor sa môže zvrhnúť do jedného veľkého gýča. Reč je najmä o farbách, ktoré by sa nemali navzájom prebíjať, zároveň je však nevhodné vyberať len jednu farbu. Svetlé a jednoliate odtiene síce miestnosť opticky zväčšia, ak ich však trochu skombinujete, vnesiete do miestnosti osobitý výraz. V pomere by teda mala prevládať farba svetlá, nebojte sa však v časti priestoru zvoliť tmavšie odtiene.

Čo sa týka rôznych dekorácií, držte svoje vášne na uzde a vyvarujte sa rôznych porcelánových sošiek, bábik, trpaslíkov a ďalšieho haraburdia, ktoré akurát zbytočne zaberá priestor a sadá naň prach. Kvetín voľte len zopár, ak sa chcete vyhnúť tomu, aby to u vás doma vyzeralo ako v skleníku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #byt #priestor #dobré bývanie