Bytovky si pýtajú vynoviť fasády aj vnútro

Najčastejším dôvodom obnovy bytového domu je snaha usporiť za vykurovanie, ale znížiť aj ďalšie výdaje, ktoré sú dôsledkom nekvalitnej elektroinštalácie alebo vodovodných potrubí. Zateplením, výmenou okien a potrubí sa navyše zvýši hodnota každého bytu pri prípadnom predaji.

24.02.2017 13:00
panelak, zateplovanie, praca, stavebna firma Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (12)

Do obnovy bytového domu sa zahŕňa nielen zateplenie fasády a strechy, ale aj výmena okien, dverí, vyregulovanie vykurovania a ďalšie opatrenia. Takáto rekonštrukcia má priniesť zlepšenie technických a úžitkových vlastností celého domu aj jednotlivých bytov. Dôležité je preto dodržať overené postupy, nesnažiť sa za každú cenu šetriť na materiáloch a nákladoch na samotné stavebné práce. Bytové družstvá ani spoločenstvá vlastníkov bytov zvyčaje nemajú k dispozícii kvalifikovaných odborníkov, a preto je potrebné celú obnovu konzultovať a pripraviť s odborníkom. Tento pomôže s energetickým auditom, projektom, podkladmi a zmluvami pre dodávateľov, ako aj so samotným výberom dodávateľa. Ak si potrebujete ujasniť, aké opatrenia sa v prípade vášho bytového domu oplatí realizovať ako prvé a ako môžete najviac usporiť, potrebujete energetický audit. Audit vám pomôže napríklad zistiť, ako a do akej miery plytváte energiou. Vďaka auditu sa získa predstava o približnej výške úspor, o finančných nákladoch aj o návratnosti vložených prostriedkov.

Ak sa vlastníci bytov rozhodujú pre obnovu bytového domu v podobe zateplenia, výmeny rozvodov teplej a studenej vody, odpadových potrubí, pre odstránenie systémových porúch, tak v takomto prípade je vhodné zaradiť do obnovy aj výmenu výťahu. Všetky uvedené práce sa spravia naraz v jednom období a nebude z bytového domu „stavenisko“ niekoľko rokov po sebe. „Výmena výťahu je potrebná, ak je starý pôvodný výťah často poruchový a náklady na jeho údržbu a výmenu opotrebovaných častí sú nákladné. Pri hľadaní finančných zdrojov dokážu vlastníci pri celkovej výmene uvedených častí domu a výťahu ušetriť financie. Nové technické riešenia pohonov výťahov sú úspornejšie ako pôvodné, čiže vlastníci pri výmene ušetria aj na energiách,“ hovorí Alexander Pomšár, riaditeľ firmy VÝŤAHY ZEVA.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
vytah, byt, bytový dom Ilustračné foto.

„Treba si uvedomiť, že výťah v bytovom dome slúži spoločne všetkým obyvateľom, ale oni nepristupujú k nemu ako k svojmu vlastníctvu. Pred bytovým domom v dnešnej dobe nájsť tridsatročné auto je rarita, ale podľa obyvateľov je tridsaťročný výťah ešte ,nový‘ a ,dobrý‘. Dnešné nové výťahy majú dimenzovanú dobu prevádzky bez ďalších veľkých investícií na výmenu opotrebovaných významných komponentov na 10 až 15 rokov,“ dodáva Pomšár. .A na čo je potrebné prihliadať pri výbere firmy, ktorá vymení výťah? Podľa Pomšára je to v prvom rade serióznosť a spoľahlivosť. Okrem toho si treba si dávať pozor na pomer ceny k úžitkovosti výťahu. Dať si do bytového domu drahý výťah s veľkou nosnosťou s najmodernejšími technickými vychytávkami a tým aj s drahým servisom, nie je rozumné. Všetky nové výťahy sú bezpečnejšie ako staré, ale aj poplatky za ich servis a pravidelné kontroly sú vyššie. „Treba si vyberať výťah aj podľa budúcich poplatkov za pravidelný servis a náhradné diely,“ dodáva riaditeľ výťahovej firmy.

Dôležitým krokom pri obnove je samotný projekt. Nevyhnutnou súčasťou býva aj rozpočet, z ktorého sa investor – teda bytový dom – dozvie, koľko ho bude rekonštrukcia stáť. Okrem toho by mal byť zárukou, že pri prácach sa dodržia všetky potrebné zákony a predpisy. Od 1. marca 2016 platia napríklad na Slovensku nové protipožiarne predpisy pri zatepľovaní bytových domov. Predpisy sa týkajú dodatočného zatepľovania domov postavených pred rokom 2001.

Čo sa týka výberu dodávateľa, určite nie je vhodné zvoliť si ho iba podľa jedného kritéria – najnižšej ceny. Počítať treba s tým, že kvalitný materiál a technológie niečo stoja, čomu zodpovedá ich účinnosť a v nadväznosti na to ich obstarávacia cena. Zmyslom však nie je ani prijať ponuku, ktorá je cenovo najvyššie. Zamerať sa treba na referencie, skúsenosti a odporúčania klientov vyhliadnutej firmy.

Investor sa okrem iného musí na začiatku zamyslieť aj nad otázkou, akým spôsobom bude rekonštrukciu financovať. Pre bytové domy navyše poskytuje štát hneď niekoľko podporných programov, vo forme zvýhodnených úverov, dotácií či grantov. Zvyšok možno doplatiť prostredníctvom úveru od bánk alebo stavebnej sporiteľne. Pri financovaní obnovy bytového domu inštitúcie vyžadujú splnenie rôznych podmienok, ktoré si treba vopred preštudovať. Príprava projektu si vyžaduje niekoľko stretnutí vlastníkov bytov a dostatok informácií o výhodách a možnostiach. Na domové schôdze je dobré prizvať odborníkov, ktorí majú s procesom skúsenosti, projektanta či odborníka na stavebný dozor.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #obnova #zateplenie #bytovky #bytový dom