Musíte sa rozhodnúť medzi požiarnymi pásmi a minerálnou vlnou?

Od 1. marca 2016 platia na Slovensku nové protipožiarne predpisy pri zatepľovaní bytových domov. Vyžadujú protipožiarne pásy pri zatepľovaní s polystyrénom, druhou možnosťou je zateplenie minerálnou vlnou. Vlastníci tak stoja pred neľahkou voľbou.

27.02.2017 13:00
byty, zatepľovanie, bývanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Nové protipožiarne normy majú zabrániť či obmedziť šírenie požiaru po fasáde budovy a tak obmedzujú využívanie expandovaného polystyrénu (EPS) na celú stavbu. EPS nie je nehorľavý, preto fasádu zatepľovaného domu musia dostať do prijateľnej triedy reakcie na oheň pásy z minerálnej vlny. Predpisy sa týkajú dodatočného zatepľovania domov postavených pred rokom 2001. Nadobudli platnosť od 1. marca 2016, ale boli záväzné až pre projekty, ktoré požiadali o stavebné povolenie po tomto termíne. To je aj jedným z dôvodov, prečo sa na Slovensku zatiaľ veľa takýchto projektov neuskutočnilo a hlavná vlna sa očakáva až v tomto roku. Stavbári a projektanti sa tomuto postupu v roku 2016 zatiaľ radšej vyhýbali.

Čo sa zmenilo

Podľa nového systému sa pri zatepľovaní polystyrénom požaduje zhotovenie požiarnych zábran z minerálnej vlny (MW) so šírkou aspoň 20 cm nad každým podlažím s oknami, ale aj zvislých zábran na nárožiach budovy a ďalších miestach. „Do 1. 3. 2016 bolo použitie minerálnej vlny povinné až nad požiarnou výškou 22,5 m,“ vysvetľuje Peter Robl z Knauf Insulation, „Táto požiadavka ostáva naďalej, pribudli k nej však požiarne zábrany a ďalšie požiadavky.“ Minerálna vlna je požadovaná napríklad na bočné steny a vodorovné konštrukcie balkónov a lodžií, vonkajšie obvodové steny únikových ciest a dverí a ďalšie, a to bez ohľadu na hrúbku tepelného izolantu alebo výšku stavby. Zatepľovanie pri kombinácii EPS a požiarnych pásov z MW kladie oveľa vyššie nároky na projektantov i realizačné firmy. Na zatepľovací systém kompletne z minerálnej vlny tieto opatrenia nie sú potrebné. To stavia vlastníkov bytov pred rozhodnutie – buď zvoliť ako zatepľovací systém EPS s požiarnymi pásmi z MW, alebo sa spoľahnúť na kompletné zateplenie z nehorľavej, ale drahšej minerálnej vlny.

Úskalia nových predpisov

Aby boli nové projekty úspešné, je potrebná vyššia precíznosť a technologická disciplína, stúpa aj časová náročnosť a prácnosť, a teda aj cena. „Pre realizačné firmy to znamená pripraviť sa na to technicky aj technologicky. Je nutné počítať s vyššou spotrebou materiálu, predovšetkým armovacej sieťky, lepidla a armovacej malty na dodržanie technologických postupov,“ upozorňuje Ing. Jaroslav Varga, konateľ stavebnej firmy Izola Košice. Podľa prezidenta Stavebnej komory SR Ivana Pauera projekt s kombinovaním EPS a požiarnych pásov z MW ešte viac komplikuje situáciu s nedostatočnou kvalifikáciou a zručnosťou niektorých stavbárov. „Systém EPS a MW je kombinácia materiálov s rôznymi technickými a fyzikálnymi vlastnosťami. Súbor týchto odlišností je rizikovým momentom v mieste ich vzájomných stykov,“ upozorňuje Ivan Pauer. Firma Stavob.SK z Turzovky, ako jedna z prvých firiem na severe Slovenska, realizovala vlani dva bytové domy podľa novej normy a tak môže zhodnotiť, že nová norma so sebou priniesla i niektoré problémy.

Nové normy v praxi

Výrobcovia minerálnej vlny štandardne dodávajú minerálne dosky v iných rozmeroch ako výrobcovia EPS. Pre realizačnú firmu nastáva problém s previazaním dvoch druhov materiálov na rohu budovy – vzniká zbytočný odpad minerálnej vlny. Ďalším negatívnym aspektom je stretnutie dvoch rôznych materiálov, pri ktorom dochádza k navrstveniu materiálov a na fasáde vznikajú nerovnosti. „Pri tomto postupe sa zvyšuje prácnosť aj spotreba materiálov, čo zvyšuje celkovú cenu diela. Ľudia potom porovnávajú ceny stavieb v minulých obdobiach a vyjadrujú nespokojnosť s vyššou cenou, aj keď to realizačná firma nedokáže ovplyvniť,“ dodáva Ľubomír Malicher, konateľ Stavob.SK. Mnohé bytové domy sa týmto problémom radšej vyhli. „V minulom roku sa vlastníci bytového domu, ktorý sme mali zatepľovať, rozhodovali medzi novým postupom a kompletným zateplením minerálnou vlnou. Nakoniec sa rozhodli pre MW, cenový rozdiel sa im zdal nepodstatný oproti problémom pri realizácii, ktoré by protipožiarne pásy priniesli,“ hovorí Jozef Korduliak, riaditeľ stavebnej firmy EKONOMSERVIS zo Staškova. Nový postup je náročnejší aj na projekčnú prípravu. „V minulom roku sme nerealizovali ani jeden projekt s protipožiarnymi zábranami. Vlastníkov bytových domov, ktoré sme zatepľovali, presvedčili projektanti, aby zvolili radšej zatepľovací systém z minerálnej vlny,“ vysvetľuje Jaroslav Varga, Izola Košice. Ako ďalej dodáva, často to súvisí s neznalosťou projektantov s projektovaním zateplenia s požiarnymi zábranami.

Voľba pre správcov domov

Ako to už býva, obe možnosti majú svoje výhody i nevýhody. Pri EPS s požiarnymi pásmi je viac ako v minulosti dôležitý výber skúsenej a vyškolenej realizačnej firmy, aby boli konštrukčné detaily správne urobené. Zateplenie z minerálnej vlny je o 15 až 20 % drahšie, pri vyšších nákladoch na postup s EPS a požiarnymi pásmi sa však rozdiel v cene pravdepodobne zníži. Navyše pri typickom financovaní zateplenia z úveru predstavuje rozdiel v cene pri použití minerálnej vlny zvýšenie mesačných splátok jednej domácnosti maximálne tri eurá. Ak sa bytové domy predsa len rozhodnú pre zateplenie z polystyrénu, mali by si dať veľký pozor na správne zhotovenie protipožiarnych detailov stavebnou firmou.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #byty #budovy #zatepľovanie #bytový dom #predpis