Pri rekonštrukcii nepodceňte výber fasády

Cieľom každej rekonštrukcie je okrem odstránenia nedostatkov stavby aj krajší vzhľad bytového domu. Často je práve tento vizuálny aspekt hnacím motorom rekonštrukcie ako takej. Väčšina ľudí má navyše o stavebníctve len strohé a čiastkové poznatky a hodnotí výsledky práce predovšetkým podľa toho, ako budova po rekonštrukcii vyzerá zvonku. Aj preto je výber fasády jednou z najdôležitejších tém pri rekonštrukcii bytového domu.

28.02.2017 13:00
fasada, rekonštrukcia, byt, farba Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Fasáda je vonkajšia stena budovy, ktorá definuje jej konečný tvar a farbu, pričom jej úlohou je budovu chrániť. Ako vonkajšia stena je fasáda vystavovaná vplyvom počasia, slnečného žiarenia a často aj vandalizmu. Tieto okolnosti kladú na ne oveľa vyššie nároky, ako len estetické. Fasády treba navyše pri rekonštrukciách bytových domov vnímať predovšetkým ako ucelený systém spojený so zateplením. Vo všeobecnosti máte pri obnove bytového domu na výber dva základné fasádne systémy – kontaktné a odvetrávané.

Kontaktné fasády

Kontaktné fasády patria medzi časté riešenia pri rekonštrukciách bytových domov predovšetkým pre pomerne nízke investičné náklady. Izolácia sa pripevní priamo na obvodovú stenu budovy a prekryje sa sieťovinou a finálnou omietkou. Omietky sa vyrábajú s rôznou štruktúrou a vo všetkých možných farbách, aby poskytli záujemcom čo najširšiu pestrosť a možnosť výberu. Často používané sú omietky minerálne, disperzné, silikátové, sanačné či izolačné. Líšia sa rôznou úrovňou paropriepustnosti a vodoodpudivosti a tým aj využitím. Silikátové omietky sú napríklad ideálne na konečnú úpravu historických objektov a sanačné zas na miestach, kde sa na fasáde prejavujú známky spodnej vlhkosti.

Odvetrávané fasády

Odvetrávané fasády predstavujú moderné a celosvetovo čoraz populárnejšie riešenie. Na obvodovú stenu sa pripevní izolácia, štandardne s hrúbkou až do 35 cm a miesto omietky ostáva vzduchová medzera určená na odvetrávanie vlhkosti a vodnej pary, za ktorou je ukotvený pomocou konštrukcií fasádny obklad. Týmto spôsobom sa efektívne predchádza vlhnutiu muriva, izolácie, prípadne aj fasádneho obkladu. Z materiálového hľadiska sa tu ako izolácia preferuje kvôli hydrofóbnym vlastnostiam kamenná vlna a ako konštrukcie zas hliník, aj keď je možnosť aj dreveného ukotvenia. Vyššie obstarávacie náklady kompenzuje dlhšia životnosť, minimálna údržba, jednoduchá výmena poškodených dosiek a moderná, estetická fasáda s výbornými technickými vlastnosťami. Keďže odvetraná medzera zaisťuje odvod vlhkosti z povrchu izolácie, tieto fasády často volia projektanti pri rekonštrukciách budov s vyššou vlhkosťou. Výhodou je aj pomerne jednoduchá suchá montáž, nezávislá od vonkajšej teploty.

Čo získate dodatočným zateplením bytového domu

  • znížite tepelné straty, a tým aj spotrebu tepla na vykurovanie
  • lepšie využijete tepelnoakumulačné vlastnosti obvodových stien, vďaka čomu sa ustáli vnútorná klíma a spomalí ochladzovanie miestností pri prerušení vykurovania
  • zvýšite vnútornú povrchovú teplotu stien, a tak zabezpečíte tepelnú pohodu pri nižšej vnútornej teplote
  • obmedzíte nepríjemné prehrievanie miestností pri vysokých teplotách v lete
  • minimalizujete miesta s najväčším únikom tepla cez tzv. tepelné mosty
  • predídete zrážaniu vodných pár na vnútornom povrchu obvodových stien a zabránite vzniku plesní v chladných rohoch miestností, samozrejme, pri dostatočnom a pravidelnom vetraní
  • zamedzíte zatekaniu v stykoch obvodových stien a pri oknách
  • zvýšite odolnosť obvodových stien bytového domu proti poveternostným vplyvom a ochranu výstuže železobetónových a pórobetónových panelov pred koróziou, predĺžite tak pôvodnú technickú životnosť budovy aj o niekoľko desiatok rokov
  • vytvoríte nové architektonické stvárnenie bytového domu a zhodnotíte ho

Pripravené v spolupráci so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou, ktoré poskytuje bezplatné energetické poradenstvo. www.zitenergiou.sk

Moderné a elegantné

Súčasný trh ponúka širokú škálu materiálov, tvarov aj farieb. Používané sú napríklad dosky z vláknocementu (eternitu), ktoré vznikajú lisovaním pod vysokým tlakom, čím získavajú vysokú odolnosť. Ich životnosť sa odhaduje na 50 rokov. Zaujímavým riešením je aj zliatina zinku, medi a titánu. Dosky z takejto zliatiny si dokážu veľmi dlho uchovať svoj pôvodný vzhľad a sú navyše odolné proti elektrosmogu. V závislosti od úžitkových vlastností a dizajnových nárokov zvyknú architekti využívať aj iné druhy kovov, ako napríklad hliník či oceľ. Zaujímavé riešenia prináša využitie kameňa v kombinácii so sklom. Elegantné, no na údržbu náročné drevené fasády sa čoraz viac alternujú drevokompozitom, ktorý vzniká kombináciou drevených vlákien s termoplastom. Dizajnovo už v súčasnosti dokáže drevo zastúpiť napríklad aj laminát.

Veľkej obľube sa v súčasnosti tešia prírodné materiály, medzi ktoré patria aj keramické fasádne platne. Keramika sa vyrába z hliny a vody, pričom finálny produkt dostávame až po vypálení pri vysokých teplotách. Prvé keramické fasády sa na trhu objavili už pred desiatkami rokov, čo je dostatočne dlhý čas na preverenie odolnosti fasády voči vplyvom počasia. Tieto platne sú odolné, farebne stále a na údržbu nenáročné so životnosťou cez 100 rokov. „Výrobné technológie ponúkajú v súčasnosti na výber množstvo tvarov, farebných odtieňov a povrchových úprav, ktoré môžu dokonca opticky meniť odtiene farieb,“ vysvetľuje Michal Dobrovodský, produktový manažér značky Argeton.

Zhodnoťte svoje možnosti

Pri rekonštrukcii staršieho bytového domu treba brať ohľad na vek budovy aj použité stavebné materiály. Architekti a stavebné firmy musia pred rekonštrukciou budovy spraviť sondy, aby zistili čo najviac informácií o nosnej konštrukcii budovy či o murive. Nestačí len poznať materiály, z ktorých je budova, nevyhnutná je znalosť ich súčasného stavu. „Pri rekonštrukciách starších budov sa stáva, že murivo je v poriadku, no sype sa malta, ktorá pri murovaní nebola pripravená v správnom pomere, a to je problém,“ vysvetľuje Ivo Petrášek, statik spoločnosti Wienerberger. „Na takúto stenu nie je bezpečné kotviť fasádu pred vykonaním sanačných prác, ktoré samozrejme rekonštrukciu predražia a spomalia,“ dodáva Petrášek. Naprojektovanie prevetrávanej fasády pri rekonštrukcii staršieho domu môže byť pre architekta skutočnou výzvou. Pri novostavbe vie architekt prispôsobiť vzdialenosť okien a iných otvorov vo vonkajšom murive rozmerom fasádnych dosiek. Pri starších budovách sú však tieto vzdialenosti pevne dané a rozloženie fasádnych dosiek treba naplánovať tak, aby sa pri inštalácii nemuseli rezať. Dôležité je preto dôkladné plánovanie a detailná príprava. Výsledkom je moderná a elegantná fasáda, ktorá v prípade keramických dosiek vydrží približne 100 rokov, pričom je prakticky bezúdržbová počas celého tohto obdobia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #byty #rekonštrukcia #bytový dom