Zmeny v byte urobíte aj bez výmeny nábytku

Obdivujete pekne zariadené byty na stránkach časopisov, ale financie vám nedovoľujú zaobstarať si drahý nábytok a špeciálne dizajnérske doplnky? Riešenie môže byť jednoduché: z časopisov načerpajte len inšpiráciu a preneste ju do vašich reálnych podmienok.

22.03.2017 00:00
žena, bývanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Priblížiť sa k vysnívanému bývaniu nie je nemožné. Pamätať si treba niekoľko pravidiel, ktorými sa riadia bytoví architekti, a následne ich preniesť do praxe. Docieliť v byte punc luxusu pomôžu aj maličkosti, nemusíte sa hneď púšťať do výmeny nábytku. K dobrému výsledku vás dovedie aj konzultácia s architektom, ktorý poradí triky, na ktoré by ste vy bežne neprišli. Málokto si napríklad uvedomuje, že vysoké a štíhle kusy nábytku pôsobia štíhlejšie a elegantnejšie ako masívne kusy. Dosiahnuť elegantný nádych v miestnosti však nemusíte len výmenou zariadenia. Vyskúšajte na stenu zavesiť veľký obraz, ale rozčlenený na niekoľko vysokých a štíhlych kusov. A nemusí ísť o dielo žiadneho svetoznámeho dizajnéra. Dobrú službu urobí aj zaujímavá fotografia vytlačená vo veľkom formáte. Pozor si dajte na vhodný motív. Nemal by byť veľmi zložitý ani príliš farebný. Rámiky tiež nestoja veľa, pokojne ich nakúpte v bežných obchodných reťazcoch.

Ďalším obľúbeným trikom dizajnérov sú premyslene rozmiestnené zrkadlá. Dokážu opticky zmeniť veľkosť miestností a aj z menšej tmavej izby spraviť príjemnejšie miesto. Dobrú službu urobia aj tapety. Nebojte sa ich použiť v ktorejkoľvek miestnosti. Môžete ich aplikovať len na jednu stenu a skúste tie s netradičným motívom. Takisto nimi možno opticky meniť dispozičné riešenie miestnosti a podľa potreby izbu „zväčšiť“ či „zmenšiť“. Do takýchto priestorov bytoví architekti odporúčajú svetlé farby. Ak už máte tmavší nábytok, doplnky voľte rozhodne vo svetlých tónoch. Nebojte sa púdrovej, béžovej, smotanovej alebo svetloružovej. Pamätajte si, že luxusne pôsobiace interiéry nikdy nehýria pestrými farbami. Steny voľte v striedmych farbách a podlahy by mali zostať takisto v neutrálnych tónoch.

Interiér by mal byť zariadený v jednotnom štýle. Mať jednotný štýl v celom byte je navyše veľmi praktické, môžete tak navzájom kombinovať a premiestňovať nábytok z jednotlivých izieb. Ak zvolíte zariadenie v striedmom štýle, narušte ho výraznými prvkami. Napríklad vankúšmi alebo dlhými závesmi so zaujímavou až výstrednou potlačou.

Pekné bývanie z veľkej časti tvoria doplnky. Čo sa ich týka, žiaduce nie sú preplnené poličky. Do políc umiestnite len knihy, vázy či sviečky rozdielnych veľkostí. Polička nesmie byť preplnená, stačí niekoľko kníh, jedna váza alebo jedna sviečka. Aj keď sa priestor môže zdať nevyužitý, výsledný efekt bude skvelý. Myslite na to, že vystavené dekorácie by sa mali hodiť k zvyšku zariadenia a ak nechcete, aby pôsobili chaoticky, vytvorte skupinky z predmetov s podobným vzhľadom, obrazy zasa umiestnite do jednotných rámov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #byt #nábytok #dobré bývanie #zariadenie