Zasklievate? Zvážte za aj proti

Presklená terasa, lodžia, veľké francúzske okná, vchodové dvere či rovno presklená galéria, alebo dokonca strop? Sklo a otvorený priestor zažívajú v súčasnosti boom. Ak ste aj vy podľahli čaru skla, zvážte výhody a nevýhody a myslite aj na prípadné riziká.

24.03.2017 07:00
sklenník, zimná záhrada, terasa Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Majitelia bytov v rámci rekonštrukcie chcú často zmeniť aj nevyhovujúci vzhľad lodžie. Presklenie dokonca umožňuje zväčšiť si obytný priestor bytu, pri použití izolačného dvojskla. Pokiaľ ste sa aj vy rozhodli pre tento krok, myslite na to, že zasklenie môže výrazne zmeniť vzhľad fasády bytového domu, a preto by ste mali zmenu nahlásiť stavebnému úradu. Ak chcete mať dušu na mieste, požiadajte o súhlas aj spoločenstvo vlastníkov bytov.

Zasklenie ponúka mnoho výhod. Slúži ako hluková bariéra, prináša tepelnú úsporu a umožní využívať balkón či lodžiu počas roka o niečo dlhšie. Nezanedbateľné je aj bezpečnostné hľadisko, keďže sklená zástena môže zabrániť násilnému vniknutiu do bytu cez lodžiu. Zároveň však presklenie zníži prísun svetla v miestnosti, z ktorej je vstup na lodžiu. Zvýšia sa aj nároky na údržbu, aby sa v profiloch a koľajniciach neudržiavali nečistoty. Pri nedostatočnom vetraní sa navyše môže tvoriť pleseň.

V projektoch rodinných domov sa čoraz častejšie vyskytujú efektné francúzske okná, ale aj celé steny vedúce na terasu či do záhrady. Kým zasklený balkón na prízemí v paneláku môže prípadného zlodeja odradiť, presklenie v rodinnom dome, naopak, skôr uľahčuje prístup nežiaducim osobám. A to aj napriek tomu, že rozbiť bezpečnostné sklo s hrúbkou šesť a viac milimetrov vôbec nie je jednoduché.

Ďalším faktorom, ktorý treba zvážiť, je tienenie. Najmä v letných mesiacoch môže pri priamom žiarení pôsobiť sklená fasáda ako skleník. Preto, pokiaľ vám dostatočnú ochranu pred slnkom neposkytuje presah strechy, premýšľajte nad tienením roletami. Zamyslieť sa treba aj nad faktom, že cez presklený priestor bude vidno nielen zdnuka von, ale aj naopak. Pokiaľ vaše okná nevedú do záhrady, uistite sa už pri projekte, z akých uhlov je vidno z ulice priamo k vám do kuchyne, a čo všetko z vášho súkromia ste ochotní sprístupniť.

„Na sklené prvky nezabúdajte ani pri poistení nehnuteľnosti. Najmä pokiaľ máte malé deti, ktoré sa rady hrávajú na dvore alebo v obývačke, poistenie určite nezanedbajte,“ upozorňuje Martina Cvachová, hovorkyňa poisťovne Groupama. „Sklená fasáda či okná bývajú poistené ako súčasť budovy, a to isté sa týka aj zasklenia lodžie v byte. Pokiaľ však máte v interiéri napríklad presklenú zástenu, poistite ju ako súčasť domácnosti, aby ste sa vyhli nepríjemnostiam v prípade poškodenia,“ dodáva. Už pri uzatváraní poistnej zmluvy si však overte, či sklené prvky v domácnosti, ako napríklad sklená varná doska či zasklenie zimnej záhrady, sú kryté v základe, alebo ich treba pripoistiť zvlášť. Podmienky jednotlivých poisťovní sa môžu v tomto smere líšiť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sklo #terasa #dobré bývanie #zimná záhrada