Ako znížiť účet za elektrinu

Najhospodárnejšie sú svietidlá s priamym osvetlením. Používajú sa na intenzívne lokálne osvetlenie náročnejších činností. V šatniach, šatníkoch, komorách a ostatných miestnostiach, v ktorých sa nepohybujete často, je vhodné nainštalovať pohybové snímače.

05.05.2017 06:00
elektrina, šetrenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Vďaka nim sa svietidlá zapnú iba vtedy, ak sa tam niekto nachádza. Pozor však na voľbu svetelného zdroja. Obyčajná kompaktná žiarivka sa tam nehodí, pretože jej spínaním sa podstatne znižuje životnosť. Navyše, počas krátkeho pobytu v miestnosti často nedosiahne ani plný svetelný tok.

Ak vymeníte 60 W klasickú žiarovku za LED svetelný zdroj alebo kompaktnú žiarivku a potrebujete svietiť každý deň priemerne päť hodín, ušetríte ročne približne 15 eur na nákladoch na elektrinu.

Pohotovostný režim

Spotrebiče môžu spotrebovávať elektrinu, aj keď nepracujú. Pohotovostný režim alebo tiež stand by režim znamená, že je spotrebič zapojený v sieti, ale nevykonáva svoju hlavnú funkciu. Umožňuje pohodlnejšie používanie, napríklad prostredníctvom diaľkových ovládačov, alebo slúži pri zabezpečení automatického nahrávania programov.

Jednotlivé spotrebiče v pohotovostnom režime v porovnaní s normálnou prevádzkou nemajú veľkú spotrebu. Tá sa pri starších modeloch pohybuje od niekoľkých až po desiatky wattov. Skúste si však spočítať, koľko takýchto spotrebičov doma máte.

Odber elektriny pri zariadeniach v pohotovostnom režime je nepretržitý. Ak by sme brali do úvahy ročnú spotrebu bežných domácich spotrebičov v celodennom pohotovostnom režime (TV, video, notebook, PC s príslušenstvom, mini hi-fi veža, mikrovlnná rúra, satelitná súprava, nabíjačka), mohli by sme dôjsť k hodnote 500 až 700 kWh, čo pri súčasných cenách elektriny nie je zanedbateľná hodnota.

Od roku 2010 sa nesmú predávať prístroje, ktoré by v pohotovostnom režime odoberali vyšší výkon ako 2 W. Od roku 2013 to je maximálne 1 W.

Aby ste ušetrili, používajte klasické predlžovacie šnúry s multizásuvkovou lištou vybavenou vypínačom. K dispozícii sú aj inteligentné predlžovacie šnúry (tzv. stand-by killers), ktoré automaticky reagujú na vypnutie televízora diaľkovým ovládačom alebo na vypnutie počítača. Samy odpoja ostatné pridružené spotrebiče, ktoré bez zapnutého televízora nemá zmysel prevádzkovať (DVD prehrávač, set top box a podobne).

Umývačka riadu

Väčšina ponúkaných umývačiek riadu patrí do triedy A alebo dokonca A+. To znamená, že na jeden cyklus spotrebujú maximálne 1 kWh elektrickej energie a najviac 12 l vody. Najnovšie modely už dokázali ísť so spotrebou vody aj pod 10 l bez toho, aby to negatívne ovplyvnilo kvalitu umývania. Súčasťou hodnotenia je i účinnosť umývania a sušenia, pričom tá sa odvíja od vyhotovení umývacích ramien. Čím viac ich bude, tým lepšie bude umývačka pracovať. Umývačky, samozrejme, potrebujú na svoju prevádzku elektrickú energiu, ale náklady na jej spotrebu sa vyrovnajú tým, koľko pritom ušetríte vody a predovšetkým vášho času.

Umývačka riadu môže ročne ušetriť 20 až 35 eur v porovnaní s tým, keby ste umývali riad ručne. Pri ručnom umývaní spotrebujete totiž až 5-násobne viac vody, ako keby ste rovnaké množstvo tanierov či hrncov zverili umývačke.

Kávovar a rýchlovarná kanvica

Ak častejšie varíte kávu, môžete na to použiť kávovar aj rýchlovarnú kanvicu. Pri rozhodovaní o nákupe kávovaru treba zvážiť, koľko šálok za rok skutočne doma navaríte. Spotreba elektriny pri 2 až 4 šálkach kávy denne nehrá príliš veľkú úlohu. Rozhodujúca je skôr dosiahnuteľná kvalita kávy.

Rýchlovarné kanvice aj vďaka rýchlosti ohrevu ponúkajú úspornejší spôsob zohrievania vody ako plynové či elektrické varné dosky. Straty tepla sálaním do okolia sú pri nich podstatne nižšie. Veľkým pomocníkom je termostat s automatickým vypnutím. Pri najmodernejších kanviciach si môžete nastaviť, na akú teplotu má byť voda ohriata, napríklad instantnú kávu je vhodné zalievať vodou s maximálnou teplotou 80 °C. Aj s rýchlovarnou kanvicou však môžete mrhať energiou. Ak si dvakrát denne zohrejete 1 l vody a využijete z neho iba 0,5 l, tak ročne vylejete do výlevky 365 l teplej vody. Za zbytočne spotrebovanú elektrinu tak zaplatíte 6,80 eura.

Práčka

Patrí medzi najväčšie žrúty energie v domácnosti. Spotreba elektriny pri praní je závislá predovšetkým od typu automatickej práčky. Pred kúpou sa zoznámte s jej mernou spotrebou energie na jeden prací cyklus. Najzaujímavejšie úspory možno dosiahnuť pri ekonomických programoch. Moderné práčky spotrebujú pri 5 kg bielizne približne 50 l vody a 1 kWh energie. Vhodný objem práčky zvážte podľa počtu členov rodiny. Pri starších modeloch spotrebu elektriny neovplyvňoval fakt, či je úplne, alebo len čiastočne naplnená. Preto je najvýhodnejšie tieto práčky naplniť doplna. Niektoré novšie práčky už čiastočne prispôsobujú spotrebu vody skutočnej hmotnosti náplne, čo ovplyvňuje aj spotrebu elektriny.

Sušička

Sušenie teplým vzduchom je energeticky náročné, a teda aj drahé. Zatiaľ čo za sušenie na čerstvom vzduchu neplatíte, vysušenie náplne z jednej práčky v sušičke môže stáť 60 centov. Stále však pribúda tých, ktorí sa chcú vyhnúť žehleniu alebo sa obávajú zvýšenej vlhkosti pri sušení odevov v miestnostiach.

Na trhu existujú dva základné typy sušičiek – kondenzačné a odvetrávacie. Populárnejšie a čoraz viac využívané sú kondenzačné sušičky, v ktorých para vzniknutá pri ohreve náplne skondenzuje na vodu. Odvetrávacia sušička môže byť používaná tam, kde je možné vlhký teplý vzduch, predovšetkým v lete, vypúšťať do exteriéru. Najhospodárnejšie z hľadiska prevádzky a najšetrnejšie k sušeným textíliám sú kondenzačné sušičky s tepelným čerpadlom. Sú však cenovo náročnejšie. V porovnaní s klasickými kondenzačnými sušičkami spotrebujú zariadenia s tepelným čerpadlom až o 50 percent menej energie.

Žehlička

Moderným žehličkám nechýba automatické naparovanie, čo z nich robí energeticky pomerne náročný spotrebič. Ich príkon sa pohybuje od 1 400 W do 2 400 W. Čím viac naparujete, tým viac elektriny spotrebujete. Je preto dobré, ak bielizeň nenecháte vyschnúť úplne. Stačí ju iba presušiť a žehliť, kým je ešte trošku vlhká. Môžete tak ušetriť až 40 % energie. Pri používaní žehličky dbajte hlavne na nastavenie správnej teploty na termostate. Nenechávajte zbytočne žehličku „v teplej rezerve", radšej ju vypnite.

Varné dosky

Sklokeramické varné dosky sú energeticky náročné. Celkový elektrický príkon môžu mať až 7,5 kW. Ako prvé sa začali komerčne využívať sklokeramické dosky s infražiaričmi, pri ktorých sa teplo prenáša na dno nádoby prestupom a sálaním. Neskôr pribudli indukčné dosky. Tie sú efektívnejšie, pretože energia sa prenáša striedavým magnetickým poľom priamo do materiálu hrnca, kde sa mení na teplo.

Nové verzie infračervených a indukčných varných dosiek vďaka spôsobu a rýchlosti ohrevu dokážu znížiť spotrebu elektriny na prípravu rovnakého množstva jedla o 30 až 50 % oproti starším modelom. Ich veľkou výhodou je inteligentné ovládanie. Umožňuje nastaviť dobu varenia a získať informáciu o množstve zvyškového tepla, ktoré sa dá využiť na dovarenie jedla.

Chladenie a mrazenie

Chladničky a mrazničky síce nemajú príliš veľký príkon, ale energiu potrebujú 24 hodín denne po celý rok. Na spotrebe elektriny v domácnosti sa tak podieľajú významnou mierou.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
chladnička, bývanie Ilustračné foto.

S úsporami možno začať už pri ich kúpe. Treba zvoliť správny typ, ktorý svojím objemom vyhovuje potrebám domácnosti. Príliš veľké a kapacitne nevyužité spotrebiče spôsobujú zbytočné energetické straty. Primeraný chladiaci priestor na jednu osobu je približne 60 litrov. Ak máte doma samostatnú truhlicovú alebo zásuvkovú mrazničku, treba zvážiť, či potrebujete kombinovanú chladničku s mrazničkou.

Pri kúpe je nutné myslieť aj na prevádzkové náklady. Na energetickom štítku chladničiek musí byť uvedená spotreba za rok v kWh. Výrobcovia uvádzajú aj údaj za 24 hodín. Pri nezmenenom využiteľnom objeme chladiacej a mraziacej časti sa v súčasnosti táto hodnota pohybuje v rozmedzí tried A+++ až A od 0,4 kWh do 1 kWh. Spotrebu si pri výbere určite všímajte, pretože aj nové menej hospodárne chladničky majú uvádzané prevádzkové náklady počas životnosti vyššie, ako sú obstarávacie. Keďže si tento spotrebič kupujete spravidla na dlhší čas, oplatí sa prepočítať, ako rýchlo a či vôbec sa vám vstupné náklady pri nákupe úspornejších chladničiek môžu vrátiť. No nezabúdajte, že zásadný vplyv na návratnosť investície má ich správne prevádzkovanie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #dobré bývanie #úsporné opatrenia #šetrenie energiou