Ako znížiť v domácnosti náklady za vodu a energie

Zažilo to už veľa ľudí. Ani si neuvedomili, ako sa to stalo, a prišiel im domov vysoký nedoplatok - za vodu, elektrinu či za kúrenie. Zvyčajne až potom začnú premýšľať, kde urobili chybu. Zbytočne rozsvietená lampa, pokazený kohútik na umývadle, slabé splachovanie či zlý odtok na WC sa totiž na prvý pohľad môžu javiť ako maličkosť, ale aj zo súčtu takých drobností môže vzniknúť nepríjemný problém. Ak ste sa ho rozhodli vyriešiť, možno vám pomôže pár tipov a rád.

08.06.2017 14:33
debata (4)
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
prasiatko, šetrenie, kábel Ilustračné foto.

Rady na úsporu tepla

  • Úspory vďaka správnemu spôsobu vykurovania môžu dosiahnuť aj 30 percent, a to nielen v inteligentných domácnostiach, ale aj pri ústrednom kúrení v zateplenom bytovom dome.
  • Neprekurujte miestnosti. Zásadným opatrením, ako znížiť spotrebu tepla v domácnosti, je správna regulácia teploty v jednotlivých miestnostiach podľa ich využitia. Zníženie teploty už o 1 °C ušetrí približne šesť percent nákladov na vykurovanie.
  • Ak odchádzate preč z domu, nevypínajte kúrenie úplne. Radšej temperujte, udržiavajte nižšiu teplotu. Je to lacnejšie ako potom vykurovať úplne vychladnuté izby. Rovnako na noc je vhodné teplotu v miestnostiach o niečo znížiť. Je totiž zbytočné počas spánku kúriť v nevyužívanej kuchyni či pracovni.
  • Namontované termoventily dokážu udržiavať v miestnosti zvolenú teplotu, radiátory tak nebudú zbytočne zapnuté napríklad, keď si kuchyňu ohrejete varením alebo vďaka skleníkovému efektu počas slnečného dňa. Radiátor plní svoju funkciu iba vtedy, ak z neho môže teplo bez prekážky sálať do priestoru. Neprekrývajte ho preto závesmi, záclonami, nesušte a nezabúdajte na nich veľké uteráky a bielizeň.
  • Vetrajte efektívne. Ak máte nonstop otvorenú „vetračku“, ustavične tým znižujete teplotu v miestnosti, a preto musíte viac kúriť. Lepšie je vetrať iba raz za čas, no intenzívne. Napríklad tak, že otvoríte okná a dvere dokorán – vďaka prievanu vymeníte väčšinu vzduchu v miestnosti, prípadne v celom byte.
  • Utesnite dvere aj okná. Zlá izolácia dverí a okien je podobným problémom ako vetranie nonstop – teplo vám zbytočne uniká do okolia. Výmenou starých okien a dverí za nové môžete ušetriť až pätinu nákladov na kúrenie.

Ako neplytvať vodou

  • Spotreba vody pri umývaní riadu v dreze je približne 15 litrov, ak si ho celý naplníte vodou. Pri umývaní pod tečúcou vodou je spotreba vyššia, a to dokonca až do 80 litrov teplej a 30 litrov studenej vody. Keďže neumývate riad v studenej, ale v teplej vode, treba si k vodnému a stočnému pripočítať aj cenu za ohrev vody.
  • Spotreba umývačky riadu na jeden umývací cyklus sa pohybuje v rozmedzí 14 až 18 litrov v závislosti od modelu a vybraného programu. Najúspornejším umývačkám však stačí aj 10 litrov, takže v porovnaní s ručným umývaním pod tečúcou vodou ušetria aj viac ako 40 litrov vody.
  • Ak umývate riad v umývačke, spustite ju, až keď je celkom plná. Ak si ju len plánujete kúpiť, vyberte si energeticky úspornú s európskym označením A++ alebo A+++.
  • Pokiaľ umývačku nemáte a nechcete si ju ani kúpiť, vyskúšajte rôzne doplnky k drezu, ktoré vám pomôžu umývať riad úspornejšie. Napríklad perlátor je malé zariadenie, ktoré sa nasádza na koniec batérie. Batéria s perlátorom mieša vodu so vzduchom, a tým znižuje spotrebu vody až o 50 %.
  • Aj cez kvapkajúci kohútik môžu každý deň pretiecť až desiatky litrov vody, čo sú zbytočne vyhodené peniaze.
  • Pokazené splachovanie či upchatý odtok na toalete treba dať čo najskôr opraviť. Bežná splachovacia nádrž totiž obsahuje asi sedem-osem litrov vody. Ak vám nejde spláchnuť na prvý raz, a tak to opakujete dva-trikrát za sebou, hneď miniete 21 až 24 litrov vody, nehovoriac o tom, koľko je to za týždeň či za mesiac.
  • Nenechajte tiecť vodu počas celého sprchovania či umývania zubov. Ak si práve umývate hlavu šampónom alebo sa mydlíte, vodu odstavte.

Ako šetriť energiami v kuchyni

  • Chladnička a mraznička sú zariadenia, ktoré v kuchyni spotrebujú najviac energie, pretože ich nikdy nevyťahujeme zo zásuvky. Pokiaľ plánujete nahradiť svoj starý spotrebič, je dobré uvažovať nad energetickou triedou A++ alebo A+++.
  • Kvalitné chladničky sú vždy vybavené tzv. klimatickými zónami. Je dobré sa v nich vyznať, aby ste vedeli, ako svoje potraviny správne skladovať. V miestach s vyššou teplotou skladujte potraviny ako vajcia alebo maslo. Do miest s nižšou teplotou dávajte zeleninu, ryby a mäso.
  • Chladničku pravidelne odmrazujte, nedovoľte, aby sa v mrazničke tvorila hrubá vrstva ľadu. Je dokázané, že aj obyčajná trojmilimetrová vrstva námrazy zvýši spotrebu energie v mrazničke až o 75 percent. Odporúčaná teplota v chladničke je 5 °C a v mrazničke –18 °C. Každý stupeň nad odporúčané hodnoty zvýši spotrebu energie až o päť percent.
  • Do chladničky nikdy nevkladajte jedlo, ktoré je ešte teplé. Vždy ho nechajte najskôr vychladnúť. Teplé jedlo v chladničke zvyšuje spotrebu energie a môže spôsobiť tvorbu námrazy, ktorá opäť povedie k zvýšeniu spotreby energie.
  • Keď vybaľujete nákup, vyložte ho najprv celý na pracovnú dosku. Nemusíte tak mať dlho otvorené dvere chladničky počas ukladania potravín, a teda ani zbytočne plytvať energiou.
  • Na celkovú spotrebu elektriny výrazne vplýva aj osvetlenie v domácnosti. Preto je vhodné používať LED osvetlenie. Tieto žiarovky spotrebujú až o 85 percent menej energie a vydržia 20-krát dlhšie ako klasická žiarovka.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #šetrenie #domácnosť #šetrenie energiou