Foto: SHUTTERSTOCK
Rady na úsporu tepla
- Úspory vďaka správnemu spôsobu vykurovania môžu dosiahnuť aj 30 percent, a to nielen v inteligentných domácnostiach, ale aj pri ústrednom kúrení v zateplenom bytovom dome.
- Neprekurujte miestnosti. Zásadným opatrením, ako znížiť spotrebu tepla v domácnosti, je správna regulácia teploty v jednotlivých miestnostiach podľa ich využitia. Zníženie teploty už o 1 °C ušetrí približne šesť percent nákladov na vykurovanie.
- Ak odchádzate preč z domu, nevypínajte kúrenie úplne. Radšej temperujte, udržiavajte nižšiu teplotu. Je to lacnejšie ako potom vykurovať úplne vychladnuté izby. Rovnako na noc je vhodné teplotu v miestnostiach o niečo znížiť. Je totiž zbytočné počas spánku kúriť v nevyužívanej kuchyni či pracovni.
- Namontované termoventily dokážu udržiavať v miestnosti zvolenú teplotu, radiátory tak nebudú zbytočne zapnuté napríklad, keď si kuchyňu ohrejete varením alebo vďaka skleníkovému efektu počas slnečného dňa. Radiátor plní svoju funkciu iba vtedy, ak z neho môže teplo bez prekážky sálať do priestoru. Neprekrývajte ho preto závesmi, záclonami, nesušte a nezabúdajte na nich veľké uteráky a bielizeň.
- Vetrajte efektívne. Ak máte nonstop otvorenú „vetračku“, ustavične tým znižujete teplotu v miestnosti, a preto musíte viac kúriť. Lepšie je vetrať iba raz za čas, no intenzívne. Napríklad tak, že otvoríte okná a dvere dokorán – vďaka prievanu vymeníte väčšinu vzduchu v miestnosti, prípadne v celom byte.
- Utesnite dvere aj okná. Zlá izolácia dverí a okien je podobným problémom ako vetranie nonstop – teplo vám zbytočne uniká do okolia. Výmenou starých okien a dverí za nové môžete ušetriť až pätinu nákladov na kúrenie.
Ako neplytvať vodou
- Spotreba vody pri umývaní riadu v dreze je približne 15 litrov, ak si ho celý naplníte vodou. Pri umývaní pod tečúcou vodou je spotreba vyššia, a to dokonca až do 80 litrov teplej a 30 litrov studenej vody. Keďže neumývate riad v studenej, ale v teplej vode, treba si k vodnému a stočnému pripočítať aj cenu za ohrev vody.
- Spotreba umývačky riadu na jeden umývací cyklus sa pohybuje v rozmedzí 14 až 18 litrov v závislosti od modelu a vybraného programu. Najúspornejším umývačkám však stačí aj 10 litrov, takže v porovnaní s ručným umývaním pod tečúcou vodou ušetria aj viac ako 40 litrov vody.
- Ak umývate riad v umývačke, spustite ju, až keď je celkom plná. Ak si ju len plánujete kúpiť, vyberte si energeticky úspornú s európskym označením A++ alebo A+++.
- Pokiaľ umývačku nemáte a nechcete si ju ani kúpiť, vyskúšajte rôzne doplnky k drezu, ktoré vám pomôžu umývať riad úspornejšie. Napríklad perlátor je malé zariadenie, ktoré sa nasádza na koniec batérie. Batéria s perlátorom mieša vodu so vzduchom, a tým znižuje spotrebu vody až o 50 %.
- Aj cez kvapkajúci kohútik môžu každý deň pretiecť až desiatky litrov vody, čo sú zbytočne vyhodené peniaze.
- Pokazené splachovanie či upchatý odtok na toalete treba dať čo najskôr opraviť. Bežná splachovacia nádrž totiž obsahuje asi sedem-osem litrov vody. Ak vám nejde spláchnuť na prvý raz, a tak to opakujete dva-trikrát za sebou, hneď miniete 21 až 24 litrov vody, nehovoriac o tom, koľko je to za týždeň či za mesiac.
- Nenechajte tiecť vodu počas celého sprchovania či umývania zubov. Ak si práve umývate hlavu šampónom alebo sa mydlíte, vodu odstavte.
Ako šetriť energiami v kuchyni
- Chladnička a mraznička sú zariadenia, ktoré v kuchyni spotrebujú najviac energie, pretože ich nikdy nevyťahujeme zo zásuvky. Pokiaľ plánujete nahradiť svoj starý spotrebič, je dobré uvažovať nad energetickou triedou A++ alebo A+++.
- Kvalitné chladničky sú vždy vybavené tzv. klimatickými zónami. Je dobré sa v nich vyznať, aby ste vedeli, ako svoje potraviny správne skladovať. V miestach s vyššou teplotou skladujte potraviny ako vajcia alebo maslo. Do miest s nižšou teplotou dávajte zeleninu, ryby a mäso.
- Chladničku pravidelne odmrazujte, nedovoľte, aby sa v mrazničke tvorila hrubá vrstva ľadu. Je dokázané, že aj obyčajná trojmilimetrová vrstva námrazy zvýši spotrebu energie v mrazničke až o 75 percent. Odporúčaná teplota v chladničke je 5 °C a v mrazničke –18 °C. Každý stupeň nad odporúčané hodnoty zvýši spotrebu energie až o päť percent.
- Do chladničky nikdy nevkladajte jedlo, ktoré je ešte teplé. Vždy ho nechajte najskôr vychladnúť. Teplé jedlo v chladničke zvyšuje spotrebu energie a môže spôsobiť tvorbu námrazy, ktorá opäť povedie k zvýšeniu spotreby energie.
- Keď vybaľujete nákup, vyložte ho najprv celý na pracovnú dosku. Nemusíte tak mať dlho otvorené dvere chladničky počas ukladania potravín, a teda ani zbytočne plytvať energiou.
- Na celkovú spotrebu elektriny výrazne vplýva aj osvetlenie v domácnosti. Preto je vhodné používať LED osvetlenie. Tieto žiarovky spotrebujú až o 85 percent menej energie a vydržia 20-krát dlhšie ako klasická žiarovka.