Chcete reklamovať podlahu? Obráťte sa na cech

Podlaha nesporne patrí k najviac namáhaným častiam domácností, preto sa oplatí investovať do jej kvality. Reklamácia podlahy nie je totiž jednoduchá a zákazník s ňou u predajcu či dodávateľa nemusí pochodiť. Uznaniu reklamácie podlieha aj správne položenie podlahy. K tomu, či sa dodržala technológia montáže, je často potrebný odborný posudok. Posudky na podlahárske práce vydáva i Cech podlahárov Slovenska.

21.03.2018 00:00
podlaha, otec, syn, Foto:
Záruka na podlahu je zo zákona dva roky.
debata

Záruka na podlahu je zo zákona dva roky. V uvedenej lehote si môže zákazník uplatniť právo na zodpovednosť za vzniknuté chyby. Na ministerstve spravodlivosti sú zapísaní len súdni znalci, ktorí sa zaoberajú posudzovaním stavieb ako takých. Znalci zameraní špeciálne na podlahy neexistujú, preto pri reklamácii zaváži – a v mnohých prípadoch aj postačuje – odborný posudok od renomovanej stavovskej organizácie.

Ak je zákazník presvedčený, že mu reklamáciu podlahy neoprávnene zamietli, môže si dať taký posudok vypracovať v Cechu podlahárov Slovenska. „Vydávame odborné posudky na podlahy, v ktorých zhodnotíme jej stav a posnažíme sa určiť konkrétnu príčinu poruchy. Posudzujeme fakty okolo správania sa materiálu a tiež technických okolnosti montáže. V Cechu podlahárov je niekoľko renomovaných posudzovateľov, ktorí po kontrole podlahy určia, kde mohla nastať chyba – či v podklade, v realizácii podlahy, alebo ide o chybu materiálu,“ opísal tajomník cechu Tibor Pásztor.

Úlohou posudzovateľa je objektívne zhodnotiť vzniknutý stav a výsledky zdôvodniť. Objednávateľ sa následne rozhodne, či mu odborný posudok vydaný cechom podlahárov stačí k vyjednávaniu s realizátorom alebo dodávateľom materiálu. Vyjadrenie posudzovateľa je však zvyčajne dostatočným argumentom na uznanie reklamácie. Ak ani s odborným posudkom zákazník neuspeje, má ešte možnosť obrátiť sa na súd. Ten odborný posudok buď uzná, alebo si vyžiada vlastný súdnoznalecký posudok.

Kupovať si v obchode podlahu a následne si hľadať podlahára, ktorý ju namontuje, sa veľmi neodporúča. Z hľadiska reklamácie totiž dochádza k nepríjemnostiam, keď dodávateľ viní z poruchy podlahára a naopak. Preto je lepšie, ak podlahu položí skúsený odborník, ktorý zabezpečí jej funkčnosť, no aj bezproblémové uznanie reklamácie.

„O uznanie reklamácie sa zákazník môže pripraviť práve nekvalitnou montážou. Členstvo v Cechu podlahárov Slovenska je zárukou kvalitných a zručných odborníkov, na ktorých sa možno spoľahnúť. Okrem šikovných realizátorov ponúkame tiež komplexné poradenstvo pre správne kladenie a zhotovenie rôznych druhov podláh,“ priblížil Pásztor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #podlaha #reklamácie #dobré bývanie #záruka na podlahu