Dom a záhrada: Čo pred letom nezanedbať

Čaká nás letné obdobie, a to pre náš dom i záhradu predstavuje dlhodobé pôsobenie vysokých teplôt, ale aj možné prívalové dažde a veterné búrky. Také počasie sa podpíše na rôznych častiach stavby, a preto by sme ich mali radšej včas skontrolovať. Ak ste to ešte nespravili, je najvyšší čas. Tu je zopár rád, ako na to.

19.06.2018 06:00
debata
Skontrolujte si dom pred letom, teplo a búrky... Foto: SHUTTERSTOCK
dom, starostlivosť o domácnosť, bývanie, oprava domu, poruchy domu, zlepšenie bývania Skontrolujte si dom pred letom, teplo a búrky sa na ňom možu podpísať.

Balkón alebo terasa

Po zimných zrážkach ostávajú znečistené špáry medzi dlaždicami terasy či balkóna. Bežné umývanie nánosy nezmyje, najvhodnejšie je použiť tlakový vodný čistič. Také zariadenie má v domácnosti mnohoraké uplatnenie. Možno ho využiť aj na umytie auta, odstránenie machu či iných nečistôt na plochách fasády a terasy, ale aj na ceste, záhradnom nábytku či v bazéne.

Ak máte staršiu betónovú dlažbu, vyčistiť na nej znečistené miesta po zime je veľmi ťažké, často až nemožné. Má vysokú nasiakavosť a všetky nečistoty do nej rýchlo preniknú. Na jar jej pomôže impregnačný náter, ktorý vytvorí ochranný film. Zamedzí tvorbe machov v škárach, zníži výskyt „výkvetov“ – bielych fľakov – a chráni proti UV žiareniu.

Skontrolujte povalu a strechu

Zistite, či vám steny na povale nepoškodila voda zo strechy, ktorá zanecháva žlté alebo hnedé škvrny. Nesnažte sa ich hneď zamaľovať, radšej na poškodené miesto najprv dajte trochu tmelu. Skontrolujte, či sa na drevených krovoch nevytvárajú huby a plesne. Pozrite sa na problémové miesta v hornej časti strechy, či sa neuvoľnila strešná krytina. Urobte to však len v dobrom počasí a iba vtedy, ak je to bezpečné.

„Ak je strecha zateplená, je dobré, pokiaľ je to možné, skontrolovať izoláciu v podstrešných priestoroch, či nedošlo počas zimy k jej zamočeniu. Môže to byť spôsobené narušením strešnej krytiny, zrážaním vlhkosti na strešnej krytine alebo na poistnej hydroizolácii. V prípade zistenia zamočenia je nutné zabezpečiť vysušenie izolácie a, samozrejme, opravu poškodených konštrukcií,“ upozorňuje Vladimír Beňo, aplikačný manažér spoločnosti Knauf Insulation.

Odkvapy

Vyčistite odkvapy od nečistôt, ktoré do nich naniesol topiaci sa sneh na streche alebo dážď, aby sa vám zbytočne neupchali a vy ste nemuseli riešiť vodou popraskané steny. Pokiaľ na dome máte starší odkvap, skontrolujte, či vám ho už nenapadla hrdza. Ak miesto pozinkovaných odkvapov používate plastové, dajte si pozor, či nie sú pôsobením mrazu poškodené a popraskané.

Trhliny v múroch

Zima niekedy spôsobuje nepríjemné trhliny v múroch domu. Nenechávajte si opravu na neskôr, lebo časom aj z malej trhliny môže vzniknúť veľký problém, ktorý budete musieť riešiť so statikom. Najjednoduchším riešením je škárovanie. Hlbšie škáry by ste už mali opraviť injektovaním, čiže vtláčaním riedkej injektážnej malty.

Zateplenie

Ak máte zateplený dom, skontrolujte, či sa tepelná izolácia nevydúva alebo neodlepuje. Znamenalo by to, že sa zatepľovací systém narušil. Signálom o poruche zateplenia môžu byť aj plesne vnútri domu, pod stropom alebo v okolí okien. V takom prípade treba dom nechať prezrieť stavebnému odborníkovi a podať reklamáciu stavebnej firme, ktorá zateplenie realizovala. Cena za odbornú expertízu je od 160 eur.

Vykurovanie

Pravidelnú ročnú údržbu vykurovacieho kotla je výhodné vykonať hneď po skončení vykurovacej sezóny, servisní technici majú vtedy voľné termíny. „Väčšina prevádzkovateľov si necháva kontrolu až na poslednú chvíľu, na jeseň, keď práce na príprave vykurovacích zariadení na zimu vrcholia,“ tvrdí špecialista firmy Vaillant & Protherm Jaroslav Rehuš.

Servisný technik by mal vizuálne skontrolovať kotol, tepelnú izoláciu, tesnosť hydraulických rozvodov a spalinovodu, ako aj funkčnosť a nastavenie regulačných prístrojov. Je potrebné, aby vyčistil výmenník tepla, preventívne vymenil predpísané diely, nastavil parametre spalín podľa podkladov výrobcu a vykonal test funkčnosti kotla počas prevádzky. Odborník tiež zmeria účinnosť kotla a vypracuje správu z kontroly. Ročná údržba bežného plynového kotla v rodinnom dome vyjde na asi 70 až 100 eur.

Komín

Nezabudnúť skontrolovať a vyčistiť komínové teleso na jar je rozumné, pretože na jeseň pred vykurovacou sezónou býva väčšina kominárov obsadených. Platí to hlavne pre majiteľov kozubov, kachieľ, starších plynových kotlov a kotlov na tuhé palivo (legislatíva požaduje čistenie komína na tuhé palivá do 50 kW každé štyri mesiace). „Zanedbanie čistenia môže spôsobiť vo vykurovacej sezóne požiar – vyhorenie sadzí,“ varuje Maroš Plško zo spoločnosti Schiedel. Podľa legislatívy môžete síce komín čistiť aj sami, ale aspoň raz za rok by ho mal vyčistiť profesionál. Cena za čistenie predstavuje 10 – 20 eur.

Klimatizácia

Ak plánujete inštaláciu klimatizácie, mali by ste sa poponáhľať. „Dodacie termíny sú teraz tri až päť dní. V horúčavách si počkáte aj dva týždne,“ približuje Daniel Majer z firmy Com-Klima. Ak už klimatizáciu máte, aspoň raz do roka sa odporúča prečistenie vnútornej aj vonkajšej jednotky od nahromadených peľových a prachových častíc, prípadne plesní alebo húb.

Pri pravidelnej kontrole servisný technik zmeria v klimatizačnej jednotke tlak chladiva a prietok vzduchu. Vyčistí zariadenie a vymení alebo vyčistí filtre. Kontrolou prejdú aj všetky mechanické časti a elektroinštalácia. Napokon sa podľa platnej legislatívy pri väčších klimatizáciách skontrolujú hodnoty týkajúce sa freónov. Aby sa predišlo prehrievaniu, treba vyčistiť aj výmenník vonkajšej jednotky. Zanedbanie servisu môže viesť k zvýšeniu tlaku chladiva, alebo k jeho úniku, čo by následne mohlo poškodiť kompresor. Za pravidelnú kontrolu zaplatíte za jednu menšiu klimatizačnú jednotku okolo 60 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #klimatizácia #horúčava #strecha #balkón #zatepľovanie #terasa #prívalové dažde
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december