Pre bezpečný domov treba aj dobré dvere

Bezpečnostné dvere nechránia len pred vlámaním, ale aj proti požiaru. Na čo si dať pri ich výbere pozor? V prvom rade sa treba vyhnúť mýtom a držať sa faktov.

18.09.2018 06:00
zámok, kľúč, dvere Foto:
Pre bežnú domácnosť sa odporúčajú dvere tretej bezpečnostnej triedy.
debata (2)

Prvým mýtom je tvrdenie, že existujú neprekonateľné dvere. Nie je to tak. Pri dostatočnom čase a dobrom vybavení na ich poškodenie sa dajú prekonať každé. Ak sa však čas na ich zdolanie predlžuje a potrebné náradie je zložitejšie (ťažšie, väčšie, hlučnejšie), ich bezpečnosť je vyššia. A presne to – čas a potrebné náradie – sa testuje v certifikovaných skúšobniach, ktoré podľa výsledkov testov priznajú dverám nejaký stupeň certifikátu bezpečnosti.

„Pravidlá priebehu skúšky sú jasne stanovené. Podľa spôsobu napadnutia a času potrebného na prekonanie sa potom dvere zaraďujú do bezpečnostných tried,“ priblížil Rastislav Lajčák, produktový špecialista značky Defendoor. „Bezpečnostné dvere, ktoré prešli skúšobňou, majú certifikát potvrdzujúci ich zaradenie do bezpečnostnej triedy, pričom jednotka je najnižšia, teda najmenej bezpečná. Dvere sa však neskúšajú len na pasívnu bezpečnosť, ale aj na protipožiarnu. Keď sú certifikované ako protipožiarne, ale nie bezpečnostné, boli testované len na protipožiarnu odolnosť,“ dodal odborník.

Čiastočným mýtom je i tvrdenie, že čím viac istiacich bodov dvere majú, tým väčšmi je súkromie chránené. V skutočnosti aj pri vysokom počte istiacich bodov dvere nemusia odolať tlaku z dôvodu, že ho nevydrží rám. „Mať dostatočný počet istiacich bodov je dôležité, ale zároveň treba, aby dvere mali aj dostatočne odolnú konštrukciu. Tá je prvoradá pri certifikovaní ich bezpečnosti a stanovení bezpečnostnej triedy,“ zdôraznil Lajčák.

Pre bežnú domácnosť sa odporúčajú dvere tretej bezpečnostnej triedy. „Majú jedenásť plus dva istiace body, odolnú konštrukciu, ochránia pred ohňom, no aj hlukom či zápachom zo spoločných priestorov. Dvere v tejto bezpečnostnej kategórii v spevnených bodoch odolajú tlaku, nárazu telesom i ručnému pokusu o vlámanie s použitím náradia ako skrutkovače, drevené a plastové kliny, kliešte, hasák či sochor,“ vymenoval expert.

Nakoniec zostal mýtus o nekonečnej životnosti dverí. Kto predáva produkt a tvrdí, že vydrží naveky, buď nevie, čo hovorí, alebo zavádza, pretože všetko sa časom opotrebováva. Ako dlho teda vydržia bezpečnostné protipožiarne dvere? Je to investícia na pár rokov alebo desaťročie? „To závisí od kvality ich výroby, použitých materiálov, konštrukčných riešení, ale aj od toho, kde sú dvere umiestnené, ako často sa používajú a či ich kontroluje odborná firma,“ upozornil produktový špecialista. Pravidelný servis predlžuje životnosť dverí a udržiava ich bezpečnosť, lebo v rámci neho sa môžu odstrániť prípadné poškodenia, nastaviť 3D pánty a ďalšie veci, ktoré vznikajú pri ich používaní.

„Servis či výmena maličkosti sú vždy výhodnejšie ako kúpa nových dverí. Samozrejme, ak sú dvere poškodené, zastarané alebo nesú známky viditeľného opotrebovania, treba ich vymeniť,“ zhrnul odborník.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie #bezpečnostné dvere