Ako si vytvoriť zdravé bývanie

Sucho alebo prílišná vlhkosť, prach či stuchnutý vzduch. To všetko sú veci, ktoré v byte alebo v dome prekážajú. Niekedy sa ich bez pomoci nedá zbaviť, ale niečo môžete napraviť aj sami. Ak rozmýšľate nad tým, ako bývať zdravšie, možno vám pomôže zopár tipov.

26.10.2018 06:00
otec, deti, rozprávky Foto:
Prach je všade a nikdy sa ho celkom nezbavíte, ale je zbytočné vytvárať mu vhodné miesta.
debata

Čerstvý vzduch

Pre zdravie je nevyhnutný. Samozrejme, treba dbať aj na teplotu a inak vetrať v lete ako v zime. V chladných mesiacoch to treba robiť nárazovo a intenzívne. Počas vetrania otvorte okná dokorán. Čím je vonku chladnejšie, tým kratšie treba vetrať – asi tak päť až 15 minút. V letných mesiacoch je zase potrebné dostať z miestnosti vydýchaný vzduch, no zároveň si neprehriať interiér. Vhodné je vetrať v nočných hodinách či nadránom. Ideálnou voľbou je vetrací systém so spätným získavaním tepla.

Dostatok svetla

Bývať v tmavej, temnej domácnosti nie je nič príjemné. V ľuďoch to vyvoláva skľúčenosť, únavu, zhoršuje sa zrak. Niekedy stačí, keď okná nezakryjete hrubými a nepriehľadnými závesmi či záclonami. Aj žalúzie alebo rolety treba nastaviť tak, aby vpustili viac slnka, hlavne v zime.

Dôležité je i umelé osvetlenie. Radšej si vytvorte viac svetelných ostrovov pomocou rôznych lampičiek a bodových svietidiel. „Nerátajte watty, tie sú dnes pri úsporných žiarovkách nízke. Dôležitý je však správny svetelný tok a farba svetla. Pri čítaní nám postačí asi 300 – 400 lúmenov, kuchyňa a obývačka si vyžadujú aj 600 – 700 lúmenov,“ radí Jozef Ivan zo spoločnosti Osram.

Farba svetla by nemala „rezať“ do očí. Teplá biela s hrejivým žltkavým nádychom je vhodná do detských izieb, spální alebo obývacích izieb. Ostrá denná biela skôr na osvetlenie kuchýň, pracovní alebo do lámp na čítanie.

Sucho škodí

Aj keď mieru vlhkosti zmyslami bežne nepociťujeme, telo nám dá po čase vedieť, ak niečo nie je v poriadku. Pri priveľmi suchom vzduchu sa nám totiž vysušujú sliznice, môžu nás páliť oči, často chytáme nádchu a kašeľ. Ako môžeme vlhkosť v interiéri ovplyvňovať?

Panelové byty bývajú väčšinou suché. Zvlhčiť ich môžeme bytovými kvetmi alebo zvlhčovačmi vzduchu, no hlavne nastavením vykurovania na rozumnú teplotu, ktorá nie je príliš vysoká. Optimálna vlhkosť pre zdravé ovzdušie je 45 až 60 percent, jej sledovanie uľahčí vlhkomer, prípadne elektronický budík so zabudovaným senzorom vlhkosti.

Primeraná vlhkosť

Na príliš vlhký vzduch ako prvé upozorňujú steny a nábytok. Na chladnejších miestach sa zráža voda, tvoria sa fľaky a následne plesne. Problémovým miestom býva kúpeľňa, kde môže pomôcť ventilátor na odsávanie vlhkého vzduchu. Vo vlhších tehlových domoch však väčšinou treba spraviť viac. Pre znižovanie vlhkosti je nutné nezakrývať radiátory závesmi, nesušiť bielizeň vnútri, a ak je to možné, nábytok neprisúvať úplne k stene.

Zabráňte plesniam

Ak je vlhkosti priveľa a dlho, môžu sa v domácnosti usadiť plesne. Keď včas nezakročíte, ich spóry sa rozrastú do hlbších vrstiev a ťažko sa odstraňujú. Sú vážnym zdravotným problémom, uvoľňujú sa do ovzdušia a obyvatelia ich vdychujú. Môžu u nich vyvolať infekcie dýchacích ciest, zápaly spojoviek a nosovej sliznice, najmä u citlivých jedincov, detí a alergikov.

Nepekný sivozelený výkvet však bohužiaľ nevzniká len v starších vlhkých domoch. Môžeme ho nájsť už aj v prirýchlo dokončených novostavbách alebo v nesprávne zateplených domoch. Kritickými miestami sú rohy miestností, osadenie okien alebo spoje vonkajšej steny s balkónovými doskami, tvoria sa tzv. tepelné mosty.

Plesne po zateplení spôsobuje príliš tenká alebo narušená tepelná izolácia, ale aj neprievzdušné vrstvy na vonkajšej stene. „Vhodným materiálom je minerálna vlna, ktorá zabezpečuje vysokú paropriepustnosť, výborne tepelne izoluje a zároveň chráni pred požiarom a tlmí hluk z exteriéru,“ vysvetľuje Vladimír Beňo zo spoločnosti Knauf Insulation.

Uprednostňujte prírodné materiály

Plasty sa dnes nachádzajú takmer všade a nedá sa im celkom vyhnúť. Zo svojho domova však môžete vylúčiť aspoň syntetiku, ktorá prichádza do kontaktu s jedlom a pitím, a tiež na miestach, kde je vystavená vyšším teplotám. Práve tam sa najviac uvoľňujú škodlivé látky, ktoré zaťažujú dýchacie cesty, pečeň či ľadviny.

V kuchyni môžete plasty nahradiť drevom, antikorom, sklom či keramikou. Keď sa plastových riadov nedokážete vzdať, aspoň ich nevystavujte teplu, nepoužívajte ich v mikrovlnnej rúre a opotrebované či zapáchajúce kusy včas vyraďte. Na prírodné materiály je však dobré myslieť už pri stavbe alebo rekonštrukcii. Môže to byť tehla, drevo, kameň, ale aj tepelnoizolačná vrstva. Keď si vyberiete minerálnu vlnu bez formaldehydu, fenolov a umelých farbív, môžete mať istotu, že v interiéri bude vždy zdravá klíma.

Ekologické nátery

Pri maľovaní stien, natieraní nábytku, podláh i radiátorov v interiéri by ste mali zvlášť venovať pozornosť zloženiu náterových materiálov. Ekologické farby či nátery by mali byť samozrejmosťou, sú oveľa bezpečnejšie pre zdravie.

„Väčšina náterov a farieb na našom trhu obsahuje prchavé organické látky používané ako rozpúšťadlá a riedidlá. Tie zvyknú tvoriť až 40 – 60 percent hmotnosti výrobku. Za bezpečné môžete považovať tie, ktoré sú riediteľné vodou,“ pripomína Zoltán Rácz zo spoločnosti Onlinestavba.sk.

Pri výbere si všímajte ich označenie. Nedajte sa pomýliť rôznymi „ekoznačkami“ na obale. Spoľahlivou značkou je „Ekologicky šetrný výrobok“. Garantuje, že produkt neobsahuje ťažké kovy, rakovinotvorné ani toxické látky.

Lapače prachu

Prach je všade a nikdy sa ho celkom nezbavíte, ale je zbytočné vytvárať mu vhodné miesta. Suveníry z dovoleniek a rôzne dekorácie sú pekné, no ak ich je príliš, miestnosť pôsobí zapratane a je v nej veľa prachu. Menej je niekedy viac i pri výbere bytového textilu. Ak nechcete kýchať alebo ohrozovať alergikov v domácnosti, vyberte ľahké záclony a koberce s krátkym vlasom, ktoré sa ľahko udržujú. Praktickými poťahmi sú snímateľné, ktoré môžete častejšie prať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #osvetlenie #prach #dobré bývanie #vlhkosť vzduchu #ekologické nátery