Nekvalitný čínsky sadrokartón je aj na Slovensku

So štartom stavebnej sezóny sa na Slovensko dostal pochybný sadrokartón z Číny. Ak si ľudia tento kľúčový stavebný materiál kúpia a postavia z neho napríklad priečku v dome, môžu mať neskôr problém s plesňami aj kvalitou vzduchu.

15.04.2010 11:01
Sadrokartón Foto:
Domáci majstri si musia pri kúpe materiálu dávať pozor na nekvalitný čínsky sadrokartón s príliš vysokým obsahom vody. V USA museli po použití zdraviu škodlivého čínskeho materiálu prerobiť tisíce domov.
debata

„Našli sme čínsky sadrokartón v okolí Senice. Dali sme ho premerať a zistili sme okrem iného, že polovicu hmotnosti tvorila voda. Povolená zostatková vlhkosť sadrokartónu je pritom orientačne najviac okolo dva až dvanásť percent,“ hovorí produktový manažér pre sadrokartónové systémy firmy Rigips Michal Široký. Rigips je popri Knaufe jeden z dvoch veľkých dodávateľov sadrokartónu na Slovensku. Obe firmy dovážajú sadrokartón vyrábaný v Česku.

Názov obchodníka zo Senice, ktorý čínsky sadrokartón predával, Široký povedať nevedel. Väčší predajcovia stavebnín v Senici čínsky sadrokartón v ponuke nemali, ale počuli o tom, že sa dá zohnať.

„V areáli bývalých kasární sú rôzne firmy a dá sa tam vraj kúpiť aj takýto tovar,“ povedal Ladislav Šedivý zo senickej spoločnosti K–K Trans Spedition, ktorá predáva stavebniny. Na štátnych kontrolórov sa však s podnetom na nekvalitný sadrokartón zatiaľ nik neobrátil. „Prípadným podnetom sa budeme zaoberať,“ reagovala hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie Danuša Krkošová.

Začiatkom apríla sa objavila správa v USA, kde objavili čínske sadrokartónové dosky, z ktorých sa uvoľňovalo do ovzdušia 100–krát viac sírovodíka než z iných dosiek. Pochybný sadrokartón sa dostal do Ameriky po hurikánoch, keď bolo treba rýchlo obnovovať domy. Materiál bol navyše náchylný na plesne a vylučoval chemikálie, ktoré zanechávali na strieborných či mosadzných predmetoch čierny prášok. Američania sa teraz chcú domov z pochybného sadrokartónu zbaviť, nik ich však nechce kúpiť.

Značkové sadrokartóny majú na hranách názov výrobcu a označenie hrúbky. „Čínsky má napísanú len hrúbku,“ upozorňuje Široký. Pochybný sadrokartón zaujme aj cenou. „Je asi o dvadsať percent lacnejší,“ dodáva Široký. Štvorcový meter najpredávanejšieho bežného sadrokartónu s hrúbkou 12,5 mm od Rigipsu sa v stavebninách predáva asi za 2,4 eura.

Lacnejší stavebný materiál možno zohnať aj z Poľska. Vlani sa tam pri silnom eure oplatilo kúpiť napríklad pórobetónové tvárnice Ytong, a to za nižšiu cenu ako od výrobcu z Novák. Nie vždy je však poľský materiál aj rovnako kvalitný. Na Slovensku možno kúpiť napríklad aj sadrokartónové oceľové profi ly z Poľska, ktoré sú však tenšie ako značkové profi ly. „Kým u nás je štandardná hrúbka ocele pri profi loch 0,6 mm, v Poľsku sa to blíži k 0,5 mm,“ dodáva Široký. Na profi ly sa prichytávajú práve sadrokartónové dos­ky.

Zdraviu škodlivý čínsky sadrokartón spozorovali nedávno v USA, kde preto musia prerobiť tisíce domov. Problematický sadrokartón z Číny sa objavil nedávno aj na západnom Slovensku.

debata chyba