Trezor vyberajte podľa veľkosti

Trezor je istou záchranou pred zlodejmi. Ľudia si doň ukladajú nielen šperky či vzácne zbierky, ale aj osobné doklady či dokumentáciu o úveroch, poisteniach a podobne.

25.07.2010 08:30
úspory, matrac, posteľ, vankúš, euro, peniaze Foto:
Hotovosť v trezore je bezpečnejšia ako pod matracom.
debata

Trezor treba vyberať podľa veľkosti, aby sa doň zmestilo to, čo je pre majiteľa dôležité. „Treba si vybrať certifikovaný výrobok, ktorý spĺňa podmienky normy a trezor musí byť odborne ukotvený,“ upozorňuje Roman Chovan, riaditeľ spoločnosti Eurosafe Slovakia. Licenciu na poskytovanie technických služieb, na dodávku, predaj a montáž zabezpečovacích zariadení vydávajú krajské riaditeľstvá Policajného zboru.

Majiteľ bytu či domu by si mal overiť aj podmienky poisťovne, ktorá mu poisťuje domácnosť – keď vyžadujú, aby boli dôležité veci uschované v trezore, musí to byť certifi -kovaný trezor a nie obyčajná plechová schránka. Aj certifikované trezory majú svoje bezpečnostné triedy podobne ako bezpečnostné dvere a stoja asi od 300 do 600 eur podľa veľkosti a triedy. Ale profesionálne firmy s licenciou od polície ponúkajú bezpečné výrobky, ktoré prídu nainštalovať, a poskytujú k nim servis. Certifi kované trezory majú inú vnútornú konštrukciu, inú výplň medzi stenami, iné zámky. Pred kúpou trezoru je vhodné konzultovať problematiku s odborníkom z poisťovne a predajcom trezorov. Predajca, ako aj servisná a montážna spoločnosť musia mať podľa zákona o súkromnej bezpečnosti vydanú licenciu na prevádzkovanie Technickej služby. Je dobré preveriť si už na začiatku, či konkrétny predajca, prípadne firma vykonávajúca servis alebo montáž vlastní takúto licenciu.

debata chyba