Čím sa bude v budúcnosti svietiť a čím nie

Halogénové žiarivky, kompaktné žiarivky, LED žiarovky? Úsporné zdroje svetla sa stále viac presadzujú v domácnostiach.

13.09.2011 07:32
Reality, energie, šetrenie, kuchyňa Foto:
Ilustračné foto
debata

Halogénové žiarivky a zlepšené žiarovky triedy C

Klasické halogénové žiarovky so sieťovým napätím nespĺňajú nové požiadavky energetickej efektívnosti pre svetelné zdroje v domácnosti, žiarovky s nízkym napätím sú vyhovujúce. Na trhu sú už však alternatívne výrobky a možno si vybrať z dvoch druhov halogénových svetelných zdrojov so xenónovou náplňou.

Keď sú halogénové svetelné zdroje naplnené xenónom, spotrebujú pri rovnakom svetelnom výkone o 20 až 25 percent menej energie ako najlepšie klasické žiarovky. Od roku 2016 sa zdokonalené žiarovky triedy C ďalej zlepšia na triedu B alebo A.

 Užitočné rady ako platiť menšie účty nájdete v článku Ako šetriť energie v domácnosti
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Halogénové žiarivky a zlepšené žiarovky triedy B

Špeciálny infračervený povlak prináša ďalšie výhody z hľadiska efektívnosti žiaroviek. Infračervený povlak nanesený na žiarovku zvyšuje energetickú efektívnosť v porovnaní s najlepšími klasickými žiarovkami o viac ako 45 percent. Je to však možné iba pri svetelných zdrojoch s nízkym napätím.

Aby mohla byť táto technológia dostupná pre svetelné zdroje so sieťovým napätím, je potrebný transformátor. Zlepšené žiarovky triedy B sú v súčasnosti dostupné s maximálnym výkonom zodpovedajúcim výkonu 60–wattovej klasickej žiarovky. Poskytujú svetlo rovnakej kvality ako klasické žiarovky, ale pri normálnom používaní vydržia dvakrát dlhšie (približne 2 roky).

Kompaktné žiarivky

Výrazom energeticky efektívne svetelné zdroje sa často rozumejú kompaktné žiarivky (CFL). Kompaktné žiarivky sú však len jedným druhom z viacerých existujúcich svetelných zdrojov s nízkou spotrebou energie. Kompaktné žiarivky si vďaka svojej vysokej efektívnosti už našli široké uplatnenie. Spotrebujú na rovnaký svetelný výkon o 65 až 80 percent menej energie ako klasická žiarovka.

Kompaktné žiarivky majú niekedy vonkajší plášť, ktorý skrýva rúrky naplnené plynom. Žiarivky sa tak ešte viac podobajú na klasické žiarovky. Kompaktné žiarivky (CFL) vydržia 6– až 15–tisíc hodín v závislosti od druhu a použitia. Životnosť žiaroviek je iba okolo tisíc hodín.

LED žiarovky

LED žiarovky sa vyrábajú z vysokovýkonových LED diód. Svetelné diódy (LED) sú väčšinou známe ako kontrolky v elektronických zariadeniach, ale čoraz viac sa začínajú používať na osvetlenie domácností.

Svetelné diódy, známe pod skratkou LED, sú rýchlo sa rozvíjajúcou technológiou. Ako zdroj osvetlenia sa svojou efektívnosťou vyrovnajú kompaktným žiarivkám – dokonca vydržia ešte dlhšie. Svetelné diódy spotrebujú o 80 percent menej energie ako žiarovky a neobsahujú ortuť.

debata chyba