Aj poškrabané dosky sa dajú opraviť

V lete poukážu slnečné lúče na drobné poškodenia na podlahe, ktoré treba opraviť.

01.08.2013 09:32
Vyberáme si podlahu. Je lepšie drevo či laminát? Foto:
Ilustračné foto
debata

Malú opravu plávajúcej drevenej alebo laminátovej podlahy by ste mali zvládnuť aj sami. Rekonštrukciu väčšieho poškodenia radšej prenechajte odborníkom. Medzi najčastejšie poruchy vrchnej vrstvy podlahovej konštrukcie patria prešliapanie, odretie alebo ryhy, ktoré môžu spôsobiť pád ostrejších predmetov, pazúriky domácich miláčikov alebo kamienky nanesené na topánkach.

„V prípade väčšieho poškodenia plávajúcej podlahy so systémom spájania bez lepidla zámkovým spojom (tzv. click) je možné poškodenú lamelu jednoducho vymeniť,“ hovorí Peter Benko, vrchný cechmajster Cechu podlahárov Slovenska.

Poškodenú lamelu môžete vymeniť tak, že rozoberiete podlahu až k poškodenému dielu. Najprv však treba odmontovať obvodové lišty a očíslovať lamely, aby boli uložené opäť na pôvodnom mieste. Podlahu treba rozoberať z tej strany, kde sa skončilo kladenie lamiel. Poškodený diel treba vymeniť za nový a podlaha sa opäť zloží. Menšie poškodenie je možné opraviť vytmelením a retušovaním. V špecializovaných predajniach sú v ponuke tmely, vosky alebo fixy prispôsobené sfarbeniu rôznych dekorov dreva. Takýmto spôsobom sa dajú opraviť menej viditeľné poškodenia najmä na laminátovej podlahe.

Lepšie sa renovujú drevené podlahy, ktoré majú aj vyššiu životnosť v porovnaní s laminátovými podlahami. Kvalitné drevené podlahy môžu vyzerať ako nové aj po niekoľkých desaťročiach opotrebovania, pretože ich možno opäť prebrúsiť a znova natrieť. Laminátové podlahy však nemožno opravovať brúsením. Na opravy myslite už pri kúpe podlahy. Je dobré rátať s rezervou na prípadnú rekonštrukciu a zopár lamiel si odložiť.

Ak chcete podlahu zrenovovať a nemáte odloženú žiadnu lamelu, najlepšie je obrátiť sa na predajcu, od ktorého ste si podlahovú krytinu kupovali. Treba si zaobstarať rovnaký typ krytiny od rovnakého výrobcu, aby nový diel do podlahy vizuálne dobre zapadol.

„Ak vymieňate lamelu v drevenej podlahe, môže sa stať, že položená podlaha zmenila odtieň vplyvom slnečných lúčov. Novú lamelu je preto vhodné nechať pár dní pôsobiť na priamom slnku, aby sa rýchlejšie zjednotil farebný odtieň,“ odporúča Peter Benko z Cechu podlahárov Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #oprava #podlaha