Inteligentné elektromery prídu v apríli

Rodiny už o pár týždňov uvidia v zmysle európskych pravidiel podrobné analýzy svojej spotreby elektriny na webe.

17.01.2014 08:00
debata (28)

Budú tak mať podrobný prehľad o odbere energie v jednotlivých častiach dní a získajú možnosť znížiť svoje náklady na bývanie. V apríli totiž chce podľa hovorcu Jána Orlovského Západoslovenská distribučná spoločnosť spustiť hromadnú výmenu meračov.

„Vďaka nim bude zabezpečená obojsmerná komunikácia so zákazníkom cez webové rozhranie tak, aby si používateľ vedel sledovať svoju spotrebu na pravidelnej báze,“ tvrdí Orlovský.

Firma bude merače meniť postupne. Kto však ročne minie menej ako štyritisíc kilowatthodín elektriny, merač zatiaľ nedostane. Európske predpisy v snahe ochrániť spotrebiteľov a firmy pred rapídnym nárastom nákladov, zatiaľ skupinu ľudí s relatívne nízkou spotrebou vyňali z povinnosti využívať inteligentné merače.

Podľa Andrey Danihelovej z Východoslovenskej distribučnej spoločnosti tieto merače časť odberateľov na východe krajiny už využíva v pilotnej prevádzke. „Približne 6 000 odberných miest vo všetkých spotrebiteľských kategóriách je už vybavených inteligentnými meračmi spotreby. Týmto nasadením monitorujeme asi 60 percent z celkovej spotreby elektriny,“ spresňuje Danihelová.

V rokoch 2015 a 2016 dostane inteligentné merače asi 15-tisíc Východoslovákov s ročnou spotrebou vyššou ako 10-tisíc kilowatthodín a do roku 2020 k nim bude podľa hovorkyne Východoslovenskej distribučnej pribúdať ročne ďalších 20-tisíc domácností a firiem.

Ktorý z týchto spôsobov si vyberie distribučná spoločnosť Stredoslovenskej energetiky, nie je v súčasnosti jasné. Firma v stredu odpovedala, že bude postupovať v zmysle platnej legislatívy. Inteligentné merače budú na prenos dát využívať mobilnú sieť niektorého zo slovenských operátorov. Informácie budú dostupné na webových stránkach jednotlivých distribučných spoločností.

Ľudia sa však podľa distribučných firiem nemusia obávať, že niekto pomocou merača zistí, či sú doma, alebo napríklad na dovolenke. Všetky prenášané dáta totiž budú putovať v šifrovanej podobe a webová stránka bude prístupná iba pre ľudí, ktorí budú poznať prístupové meno a heslo.

Nové merače sú v porovnaní so súčasnými podľa Andrey Danihelovej asi dvoj- až trojnásobne drahšie. Hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Miroslav Lupták ale tvrdí, že výmena sa neprejaví aj na účtoch za elektrinu. „Náklady na inteligentné merače budú distribučné spoločnosti hradiť zo svojich disponibilných ziskov,“ uzatvára Lupták.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #elektrina #elektromer