Dom treba zabezpečiť aj zvonku

Zlodeji si nedajú pohov nikdy. Opustený dom či byt môžu vybieliť, kedy sa im zachce. Okrem úhony od dlhoprstých však hrozia aj iné pohromy a nepríjemnosti. V poisťovniach by vedeli rozprávať...

29.06.2014 11:15
dom, byt, bývanie, reality, tehla Foto:
Byť pánom situácie znamená predvídať, rátať aj s tými najhoršími scenármi a podľa toho sa zariadiť.
debata (16)

Pritom stačí tak málo, pár jednoduchých úkonov a v bezpečí sú aj naše peňaženky, aj domov, aj všetky poklady, čo v ňom máme.

Pán situácie

Na dve zámky zamknuté bezpečnostné dvere sú dnes nevyhnutným štandardom. To, že sa šikovní zlodeji vedia dostať aj cez ne, nie je tajomstvo, ale dômyselný systém im situáciu sťaží a vám uľahčí vyjednávanie s políciou aj s poisťovňou.

Neklepte si na čelo, ak si niekto urobil súpis cenného majetku doplnený o fotodokumentáciu a potvrdenie, že ho naozaj má. Dotyčný nemusí byť paranoidný, naopak, je to veľmi opatrný človek. Obrazy, šperky, zberateľské kúsky najrôznejšieho druhu, cenné knihy, drahé elektrospotrebiče nelákajú len zlodejov, môžete o ne prísť aj iným spôsobom – stačí voda či elektrina, ktoré sa vymknú spod kontroly a škoda je na svete.

Byť pánom situácie znamená predvídať, rátať aj s tými najhoršími scenármi a podľa toho sa zariadiť. Samozrejme, lepšie je iba skonštatovať fakty a zabezpečiť veci, aby prípadné škody boli čo najmenšie a čo najľahšie nahraditeľné, ako v hlave dokola točiť katastrofi cké scenáre, pretože potom už treba zájsť inde ako na políciu a do poisťovne… Byť pripravený však určite neznamená privolať si neželanú situáciu.

Technika + ľudia = ideál

Tí, ktorí nám majú pomáhať a chrániť, rok čo rok ako vycvičené papagáje opakujú to isté: keď na dlhší čas odchádzame z domu, treba dôveryhodnému človeku povedať, kde sa budeme nachádzať, a tiež mu treba zveriť kľúče od domova. Ak nebude chodiť kŕmiť rybičky, polievať kvety a z času na čas vetrať, čo by nezaškodilo, nech aspoň vyberá poštovú schránku. Je to smiešne jednoduché riešenie, ktoré funguje. Nielenže znižuje chúťky prípadného zlodeja, ale zvyšuje pravdepodobnosť, že keď sa vrátime, všetko bude, ako má byť.

Kľúče u dôveryhodnej osoby sa vyplácajú aj v prípade, keď sa dobrí sluhovia premenia na zlých pánov. Voda tečúca od vrchného suseda až po prízemie, radiátor, ktorý praskol u vás, požiar, ktorý nechtiac spôsobila babička naproti, elektrický skrat, ktorý v lepšom prípade vyhodil poistky v celom dome a v horšom spôsobil, že niekoľko zapojených elektrospotrebičov navždy umrelo a nie je vylúčené, že sa rozpúta žeravé peklo (v lepšom prípade sa iba pokazí, čo bolo uskladnené v mrazničke)… To nie sú zápletky z lacných fi lmov, ale každodenná realita, o ktorej vedia svoje hasiči, havarijné služby aj polícia a poisťovne. Škody sú vždy nižšie, ak sa dá zasiahnuť včas, čo je oveľa ľahšie, ak sa nájde niekto, kto vaše zamknuté dvere otvorí.

Skvelým pomocníkom je aj technika

Alarm je čoraz bežnejší v rodinných domoch. A na záver, nielen preto, že opakovanie je matka múdrosti, ale aj preto, že človek je zo záhadných dôvodov tvor nepoučiteľný, pridávame ešte niekoľko jednoduchých, ale osvedčených riešení na zabezpečenie domova počas zimnej dovolenky:

  • Všetky elektrospotrebiče, ktoré vypnúť môžeme, nielenže vypneme, ale ich aj odpojíme od siete. Minimalizujeme tým spotrebu energií aj škody, ktoré by mohol napáchať elektrický skrat. Dôležité – elektrospotrebič sú aj svetielka na stromčeku!
  • Dôveryhodný sused alebo rodinný príslušník, ktorý má kľúče od vašej nehnuteľnosti, urobí viac služby ako strážny pes so strážnou službou dokopy. Jeho občasná prítomnosť znižuje šance pre zlodejov a zvyšuje pravdepodobnosť, že keby sa dialo niečo nepríjemné (prasknuté vodovodné potrubie, tečúci ventil na radiátore, pokazené kúrenie, elektrický skrat…), príde sa na to skôr ako o dva týždne, keď sa oddýchnutí vrátite a v momente hrozí, že ošediviete.
  • Čo sa zamknúť dá, to zamknúť treba! Pochybnosti o zdravom rozume a podozrenia z paranoidného rozmýšľania nie sú na mieste!
  • Investícia do malého zabudovaného domáceho trezora sa vypláca nielen ako ochrana pred zlodejmi, uchovávanie dôležitých cenností a dokumentov v chránenom priestore ich môže zachrániť aj v prípade požiaru alebo vytopenia.
  • Niektorí veria na „slepé“ kamery. Nekomentujeme, pocit bezpečia sa kúpiť nedá, preto nech každý robí, čo potrebuje. Ešte lepším riešením je však kamera živá. V kombinácii s bezplatnými online aplikáciami môže dokonca telefonátom alebo SMS upozorniť na pohyb alebo zvuk v monitorovanom priestore.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #dom #byt #zlodej