Ako premeniť dom na nedobytnú pevnosť?

Skúste premýšľať ako zlodej. Prvá schodná cesta do objektu, do ktorého sa chceme dostať, vedie cez okná.

29.07.2014 07:30
debata

Väčšina nepovolaných osôb, ktoré sa snažia dostať do vášho príbytku, sa orientuje na sklené plochy na dome, pretože rozbité okno kedysi predstavovalo najjednoduchší spôsob, ako sa vlámať dnu.

Dnešné moderné technológie síce nedokážu úplne vylúčiť, že zlodej sa dostane cez všetky zabezpečovacie systémy, no môžu aspoň čiastočne vylúčiť toto riziko, prípadne útočníka odradiť od ďalšieho dobýjania sa dnu. Chceme sa spoľahnúť na bezpečie, mať pocit, že nám nič nehrozí. Ak sa budeme venovať rovine okien a sklených výplní, ponúka sa riešenie, ktorým si môžeme svoju pevnosť obrániť.

Dôležitú úlohu zohráva práve zasklenie okien, vhodné je vrstvené bezpečnostné sklo Stadip. Rastislav Svečula, vedúci obchodného útvaru spoločnosti Nitrasklo hovorí: „Pri rozbití skla k sebe viaže sklenené úlomky pružná vrstva, ktorá sa pri výrobe vkladá medzi jednotlivé sklá výplne okien či dverí. Je to typ fólie, ktorá sa vyznačuje vysokou pevnosťou, pružnosťou a priľnavosťou ku sklu. To znamená, že sa rozbije, ale naďalej drží pokope. Navyše materiál, z ktorého je fólia vyrobená, nemení svoju farbu pôsobením svetla ani neznižuje percento svetla, ktoré nám prechádza do interiéru.“

Bezpečnostné sklá plnia dve funkcie – pasívnu aj aktívnu bezpečnosť. Pasívna predstavuje ochranu človeka pred zranením, ktoré by inak spôsobilo samotné rozbité sklo. Aktívna bezpečnosť predstavuje ochranu osôb aj majetku, tá sa úmerne zvyšuje pridaním ďalších sklených tabúľ a vrstiev fólií.

Navyše tieto bezpečnostné prvky sa dajú aplikovať na sklá číre, farebné, nízkoemisívne, tvrdené a tak ďalej. Môžu sa preto využívať aj v rámci sklených výplní dverí.

„Sklo predstavuje efektívnu náhradu za často neestetické a na údržbu náročné ochranné systémy, akými sú mreže či ochranné fólie dodatočne lepené na sklo,“ odporúča Rastislav Svečula.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #zlodej