Ušetriť energie možno aj bez veľkých investícií

Platby za energie tvoria významnú položku v rozpočte každej rodiny. Aj keď mnohí ľudia by si priali, aby sa vrátili časy, keď liter benzínu stál osem korún a za jeden kilowatt elektrickej energie neplatili ani 50 halierov, ceny energií sa na takého úrovne nevrátia.

24.09.2014 06:30
debata (9)

Pravdepodobný je skôr opačný vývoj, keďže pre vojenské konflikty, ale aj obmedzené zásoby môžu ísť ceny energií ešte vyššie. Kto chce platiť menej za energie, musí siahnuť po opatreniach, vďaka ktorým bude spotrebúvať menej elektriny či plynu.

„Samozrejme, zateplenie, ako aj iné formy nových technológií jednoznačne zlepšujú hospodárnosť domácnosti. Najlacnejšie sa však energia šetrí zmenou návykov a správaním obyvateľov bytu alebo domu. Ak sa budeme venovať energii viac ako len raz ročne pri vyúčtovaní faktúr, docielime výraznú zmenu, ktorá určite poteší,“ tvrdí Peter Dzurko, špecialista Schneider Electric Slovensko.

„Častým prehreškom domácností je, že teplotu v byte počas dňa neregulujú. Počas noci a v neprítomnosti môže teplota klesnúť aj na 16 stupňov, ale v mnohých domácnostiach ostáva teplota aj v týchto prípadoch vyše 20 stupňov, čím dochádza k prekurovaniu,“ hovorí energetický poradca SPP Andrej Fáber.

Platí pritom, že v obývačke, kuchyni a detskej izbe by sa teplota mala pohybovať na úrovni 20 až 21 stupňov, v kúpeľni by teplota mala dosahovať 20 až 24 stupňov a v spálni postačí 18 až 20 stupňov. Ak zvýšime teplotu o jeden stupeň, náklady na vykurovanie nám stúpnu približne o šesť percent.

Pomôcť s udržiavaním stanovenej teploty môže izbový termostat. Okrem toho, že si na ňom nastavíme požadovanú teplotu v miestnosti, je možné aj nastaviť si inú teplotu v rôznych častiach dňa. Napríklad ak sú rodičia celý deň v práci a deti v škole, je zbytočné kúriť rovnako, ako keď je celá rodina doma. Takisto na termostate možno nastaviť zníženie teploty na noc.

Pomôcť ušetriť energiu na kúrenie môžu aj kratšie záclony. „Ich najvhodnejšia dĺžka je po parapetnú dosku. Takto sa dá ušetriť až 25 percent energie potrebnej na vykurovanie. Rovnako netreba skrývať radiátor ani za rôzne kusy nábytku, pretože nábytok bráni šíreniu tepla rovnako ako dlhé záclony,“ povedal Fáber.

Žrútom energie sú aj spotrebiče, ktoré sú v pohotovostnom režime. To znamená, že čakajú na signál z diaľkového ovládača, aby sa zapli. Za tento komfort musíme takisto platiť. Pri kúpe každého spotrebiča si možno pozrieť, akú spotrebu má daný výrobok v pohotovostnom stave. Predovšetkým prístroje, ktoré používame len zriedka, je dobré vypnúť manuálne, tak aby v prípade nečinnosti nespotrebúvali žiadnu elektrinu. Staré spotrebiče majú v pohotovostnom režime spotrebu aj okolo 20 wattov. Pri novších sa toto číslo pohybuje až okolo jedného wattu.

Ak má napríklad spotrebič pohotovostnú spotrebu 8 wattov, znamená to, že za rok spotrebuje v čase ničnerobenia 70 kilowattov. Možnosť zapnúť ho diaľkovým ovládačom nás preto vyjde ročne na 12 eur. Ak má takú spotrebu televízor, satelitný prijímač, DVD prehrávač a rádio, zaplatíme za pohotovostný režim za rok 48 eur.

„Problém pohotovostného režimu vyrieši predlžovačka s vypínačom, ktorá sa z dosiahnutých úspor zaplatí do roka. Stačí, ak na ňu pripojíte čiernu techniku a budete ju poctivo vypínať,“ tvrdí Fáber.

Komu sa nechce pri každom zapnutí televízora chodiť až na druhú stranu obývačky stlačiť vypínač, môže si zaobstarať predlžovačku s diaľkovým ovládaním. Namiesto viacerých spotrebičov je v takom prípade v pohotovosti len samotná predlžovačka a ostatné prístroje, ktoré sú v nej zapojené, nespotrebovávajú žiadnu elektrinu.

Znížiť účet za elektrinu možno aj správnym umiestnením chladničky. Ak ju postavíme vedľa radiátora, bude musieť viac chladiť a teda spotrebuje viac elektriny. Rovnako by nemala byť ani vedľa plynového sporáku či na mieste, na ktorom na ňu priamo svieti slnko. Chladničku i mrazničku by sme mali otvárať na čo najkratší čas. Najhoršie je, ak niekto otvorí chladničku a dlho si vyberá, čo si dá na jedenie.

Zároveň platí, že plná chladnička spotrebuje menej elektriny ako poloprázdna. V prázdnej chladničke je totiž veľa vzduchu. Ak ju otvoríme, vzduch sa pomieša s teplým vzduchom v miestnosti a chladnička musí spotrebovať ďalšiu elektrinu, aby tento teplý vzduch schladila. Naopak, ak je chladnička plná potravín, tie sa pri otvorení nestihnú zohriať. Plná chladnička preto potrebuje na udržiavanie stálej teploty menej elektriny ako prázdna. Rovnaké to je aj v prípade mrazničky.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #dom #byt