Ako ušetriť na elektrine

Na elektrine môžete ušetriť len tým, že budete dodržiavať niektoré jednoduché pravidlá. Aké sú to?

30.09.2014 06:00
kuchyňa, byt, bývanie, dom Foto:
Aj pri platení účtov za elektrinu môžete mať úsmev na tvári - keď viete, ako ušetriť elektrickú energiu.
debata (4)

Ak používate staršie elektrospotrebiče, vyrobené pred desiatimi a viac rokmi, potom je vhodné siahnuť po modernejších prístrojoch s energetickou triedou A+++. Usporiť tak môžete priemerne až 60 % nákladov.

Pranie

Už pri kúpe práčky myslite na to, koľko bielizne budete priemerne prať. Voľbou takej veľkosti bubna práčky, ktorú vždy dokážete zaplniť bielizňou, znížite spotrebu energie. Ušetriť môžete aj výberom práčky, ktorá má najnižšiu spotrebu vody pri rovnakom množstve vypranej bielizne.

Moderné pracie prostriedky účinkujú už pri nízkych teplotách. Spravidla platí, čím nižšia teplota, tým nižšia spotreba energie. Po predpieraní bielizne siahajte iba pri jej silnom znečistení.

Ak využívate dvojtarifnú sadzbu dodávky elektriny (vysoká a nízka tarifa), snažte sa prať v čase lacnejšej, nízkej tarify.

Sušenie bielizne

Sušičky majú pomerne značnú spotrebu elektriny. Preto sa snažte vždy napĺňať (nie však prepĺňať) celú kapacitu bubna. Správne naplnená sušička dokáže vysušiť celý objem práčky za 1,5 hodiny. V poslednej fáze prania nezabudnite na odstredenie 1 600 otáčkami za minútu. Urýchlite tak neskoršie sušenie.

Umývanie riadu

Ak si plánujete zadovážiť novú umývačku, myslite v prvom rade na jej vhodnú veľkosť. Umývanie riadu v umývačke naplnenej iba do polovice totiž zvyšuje spotrebu energie. Užitočnou je tiež funkcia odložený štart umývania, ktorá sa oplatí využívať pri nočnom prúde.

Predumývanie riadu využívajte len pri naozaj silnom znečistení. Zvyčajne stačí špinavý riad očistiť od zvyškov jedla. Menej znečistený riad umývajte pri teplote 50 oC, viac znečistený pri teplote 60 oC.

Pečenie v elektrickej rúre

Siahnite po novších elektrických rúrach a budete môcť využívať viacero inovácií pre úsporu energie. Obľúbenou je napríklad teplovzdušná funkcia (rúra s axiálnym ventilátorom), či možnosť prípravy viacerých jedál súčasne.

Pri príprave väčšiny jedál nepotrebujete rúru predhrievať. Predhrievanie odporúčame len pri krehkom pečive (napr. piškótové cesto), alebo pri príprave pokrmov s krátkou dobou pečenia. Odporúčame tiež minimalizovať otváranie dvierok na rúre – každým otvorením sa stráca 20 percent tepla.

Ušetriť môžete aj využívaním tepelnej zotrvačnosti rúry. Tesne pred upečením pokrmu rúru vypnite, ale jedlo ešte nevyberajte a nechajte ho dopiecť naakumulovaným teplom.

Varenie na varnej doske

Najvyššiu spotrebu energie má klasická elektrická platnička. O niečo úspornejšia je sklokeramická varná doska. Najviac energie usporíte s indukčnou varnou doskou, ktorá je však zároveň aj najdrahšia.

Varte v takom veľkom hrnci, ktorý presne pokryje varnú platničku. Pri príliš malom hrnci dochádza k stratám prebytočného tepla. Nadmerne veľký hrniec zas varenie zbytočne predĺži. Nezabudnite hrniec zakryť správnou pokrievkou, čím ušetríte až trojnásobok energie.

Na varenie a dusenie postačuje iba malé množstvo vody. Nielenže tým znížite spotrebu energie, ale aj urýchlite prípravu jedla.

Pri príprave jedál s dlhou dobou varenia použite tlakový hrniec. Ušetríte tak až 30 % energie a 50 % času.

Ušetriť možno aj tým, že vodu privediete do bodu varu v rýchlovarnej kanvici a až potom budete pokračovať vo varení na varnej doske. Ak však máte indukčnú varnú dosku s funkciou Boost, vodu na nej zohrejete najrýchlejšie zo všetkých možností.

Chladnička a mraznička

Až štvrtinu z celkovej spotreby elektriny v domácnosti má na svedomí chladnička s mrazničkou. Ich výberu preto venujte značnú pozornosť. Najvýhodnejšou je chladnička triedy A++, ktorá oproti triede A usporí až 45 % energie. Pri chladničke triedy A+ ušetríte oproti triede A 25 %.

Chladničku a mrazničku neumiestňujte pri zdrojoch tepla (radiátor, plynový sporák). Ich vnútorný priestor zapĺňajte aspoň na 70 %. Potraviny uchovávajte v chladničke pri teplotách +5 až +6 oC, v mrazničke –17 až –18 oC. Do mrazničky ukladajte tekuté potraviny zakryté, aby sa zamedzilo odparovaniu.

Nedávajte teplé jedlo do chladničky. Myslite na to, že zníženie teploty vo vnútri chladničky o 2 oC zvýši spotrebu elektriny až o 15 %.

Potraviny vyberajte zo zariadení čo najrýchlejšie, nezabudnite čistiť zadnú vetraciu mriežku a v prípade starších zariadení ich pravidelne odmrazujte. Moderné spotrebiče sa odmrazujú automaticky. Ak vrstva ľadu v mrazničke dosiahne hrúbku 1 cm, treba ju odmraziť.

Klimatizácia

Podobne ako pri chladničke a mrazničke je aj pri klimatizácii dôležité ju pravidelne čistiť od prachu.

Energiu usporíte aj správnym rozdielom medzi vonkajšou a vnútornou teplotou. Ten by nemal byť vyšší ako 3 až 6 oC. Zároveň tak znížite záťaž organizmu v klimatizovanom priestore.

Čím vyššou rýchlosťou privádzate vzduch do miestnosti, tým by mala byť vyššia aj jeho teplota.

Osvetlenie

Pri výbere nového osvetlenia do domácnosti sa okrem dizajnu zamerajte aj na funkčnosť, typy inštalovaných žiaroviek (žiariviek), ich cenu, životnosť, počet, celkový príkon a svetelný výkon.

Najviac ušetríte inštaláciou moderných halogénových žiaroviek, LED žiariviek a kompaktných žiariviek.

Najmenej úsporné sú klasické žiarovky. Ak ich používate, zariaďte si domácnosť regulátormi intenzity svetla, tzv. stmievačmi. Znížením intenzity osvetlenia znížite aj spotrebu elektrickej energie.

Kompaktné a LED žiarivky si nainštalujte hlavne tam, kde sa svieti dlhodobo (kuchyňa, pracovňa, obývacia izba a pod.). Ušetriť môžete aj vďaka správnym tienidlám. Pravidelne čistené reflexné tienidlá zosilňujú intenzitu svetla, takže stačí použiť žiarovku so slabším výkonom.

Na celkový pocit presvetlenia vplýva aj farba nábytku, závesov, stien a stropov. Čím tmavšie ste si zariadili domácnosť, tým intenzívnejšie svetlo je potrebné vyrobiť umelo.

Malé kuchynské spotrebiče

Ohrievanie malých porcií pokrmov v mikrovlnnej rúre vám ušetrí čas aj peniaze.

Rýchlovarné kanvice, kávovary a hriankovače spotrebujú podstatne menej elektrickej energie ako sporák alebo rúra. Nezabúdajte však na pravidelné odvápňovanie kanvice a kávovaru. Takisto na odstraňovanie omrviniek a zapečených zvyškov z hriankovačov.

Žehlenie

Až o 40 % sa zvýši spotreba energie, ak žehlíte presušenú alebo, naopak, veľmi vlhkú bielizeň. Na žehlenie si vyberte žehličku s čo najväčšou intenzitou naparovania a ušetríte tak čas, prácnosť aj energiu.

Žehlička by mala mať aj funkciu automatického vypínania. Usporíte tak nielen energiu, ale aj zvýšite svoju bezpečnosť.

Televízia a počítač

Elektrické spotrebiče z tejto kategórie spotrebúvajú elektrinu aj v tzv. pohotovostnom „stand–by“ režime. Len pri stolovom počítači s monitorom spotrebuje celodenná prevádzka v tomto režime ročne 350 kWh. Preto vždy, keď tieto spotrebiče nepoužívate, vypínajte ich.

Vhodnou pomôckou je zásuvková rozvodka s vypínačom, ideálne aj s ochranou proti prepätiu, ktorou vypnete naraz niekoľko prístrojov.

Vymeňte starý CRT monitor za plochú LED obrazovku. CRT monitory spotrebujú až o 75 % viac energie. Energeticky najefektívnejšie sú notebooky.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #dom #byt #elektrina