Rodinný dom by mal byť pri kúrení pripravený aj na alternatívy

Pri rekonštrukciách alebo pri výstavbe nového domu sa rieši aj naprojektovanie vykurovacieho systému. Táto komplexná sústava zahŕňa zdroje tepla, rozvody aj spotrebiče, ktoré energiu z týchto zdrojov využívajú na vykurovanie a ohrev pitnej vody.

13.12.2014 11:40
debata (24)

Zväčša sa rieši ako ucelený systém, ktorý, ak je od jedného výrobcu, má optimálne pracujúci riadiaci systém a jednoduché ovládanie pomocou jediného ovládacieho modulu. To dáva záruku dokonalého zladenia všetkých prvkov a ich efektívnej prevádzky. Do veľkej miery je determinovaný architektonickým projektom stavby. Projekt celého domu by mal preto vytvoriť čo najlepšie podmienky na jednoduché riešenie vykurovacej sústavy a jej efektívnu prevádzku. Architekt by mal stavbu navrhnúť tak, aby bolo zabudovanie technológií čo najvýhodnejšie.

Proces inštalácie systémov má, samozrejme, vplyv aj na výslednú cenu zariadenia. Ak napríklad stavba nie je architektonicky pripravená na umiestnenie rekuperačného systému, môže sa stať, že montážna firma nebude mať ako systém nainštalovať. Preto musí stavebník už pri projektovaní domu komunikovať s projektantom o koncepte zariadení a presne definovať svoje požiadavky, ktoré sa zapracujú do projektu domu hneď v úvodných fázach.

Stavebník preto musí mať prehľad o trhu s technológiami alebo sa môže obrátiť na nezávislého odborníka. V opačnom prípade sa len musí spoľahnúť na riešenie projektanta, ktorý dom navrhuje.

Pri dobrom projekte domu budete mať viac priestoru pre rôzne alternatívy. Ako takmer pri všetkých rozsiahlych investíciách ani pri projektovaní vykurovacích systémov nemusí byť najlacnejšie riešenie to najvýhodnejšie. Investícia je totiž dlhodobá a jej hlavným kritériom je návratnosť. Preto je často z dlhodobého hľadiska výhodnejšie siahnuť po modernej technológii s vysokou návratnosťou investície, a to napríklad aj za cenu vyššieho úveru.

Začnite od kotla

Základom je zdroj primárnej energie. Ak je dostupná plynová prípojka, je určite závesný kondenzačný kotol spoľahlivým a kompaktným riešením. „Ak je dostupná len elektrická energia, dal by som prednosť tepelnému čerpadlu, ktoré vie poslúžiť aj na chladenie domu,“ hovorí Ladislav Truchlík zo spoločnosti Wolf Slovenská republika.

„V kurze sú dnes aj alternatívne zdroje tepla od jednoduchého kozuba až po zložitejšie systémy s kotlom na drevo či so solárnym systémom na ohrev pitnej vody. Ak sa rozhodnete investovať napríklad do kozubovej vložky napojenej hydraulicky na vykurovací systém, okrem vyššej ceny danej komplikovanosťou zariadenia musíte počítať aj s tým, že si v obývacej izbe zriadite kotolňu na pevné palivo.“

Plynový kondenzačný kotol aj tepelné čerpadlo majú však efektívnu prevádzku len v spojení s nízkoteplotnými systémami. Podlahové vykurovanie okrem energetickej úspory prináša aj príjemné vnútorné prostredie, čistý, vykurovacími telesami nerušený interiér a zdravé teplo podľa požiadavky „teplé nohy – studená hlava“. Sálavé teplo je preto pre ľudský organizmus oveľa priaznivejšie. Trh ponúka, samozrejme, aj nízkoteplotné radiátory, ktoré sú oveľa úspornejšou alternatívou tých starých známych liatinových.

Rekuperačné vetranie

Veľmi dôležité je už pri projektovaní rozhodnúť o investícii do vetracieho systému s rekuperáciou tepla, keďže jeho dodatočné doplnenie do domu je prakticky nemožné. Ak sa teda pre tento systém rozhodnete, musíte vytvoriť priestor na jeho zabudovanie už v projektovanej architektúre domu.

Získané energetické úspory pri vykurovaní aj chladení stavby a vysoký komfort bývania daný nadštandardnými parametrami vnútorného prostredia potom posúvajú dom s rekuperačným vetraním na úplne inú kvalitatívnu úroveň.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #kúrenie #kotol