Panely na elektrinu pokryjú stovky slovenských striech

Energetické dotácie, ktoré odštartovali vlani v decembri, využívajú Slováci zatiaľ najviac na kúpu fotovoltických panelov a slnečných kolektorov.

09.01.2016 14:00
slnečné kolektory, dom, energie, slnko Foto:
Slovenské domácnosti objavujú fotovoltické panely.
debata (93)

Tieto zariadenia ich lákajú i napriek tomu, že slnko ako jediný zdroj energie v domácnosti nestačí a treba ho kombinovať s viacerými možnosťami. O štátnu podporu obnoviteľných zdrojov sa budú môcť ľudia uchádzať aj v druhom kole v januári.

V prvom kole v decembri sa v priebehu štyroch dní dotácie rozdelili medzi ľudí v rodinných domoch, ktorí si majú nainštalovať vyše 1 400 zariadení. Z toho najviac takmer 600 tvorili fotovoltické panely. Distrubútori elektriny na západe, strede aj východe Slovenska lákajú ľudí práve na fotovoltiku.

Okrem fotovoltiky a slnečných kolektorov sú dotované tiež tepelné čerpadlá a kotly na biomasu s maximálnym výkonom do 10 kW. Neskôr majú pribudnúť aj veterné turbíny, ako ďalší obnoviteľný zdroj energie (OZE). V projekte Zelená domácnostiam, ktorý spravuje Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), je doposiaľ najväčší záujem o zariadenia, ktoré s využitím slnečného žiarenia pripravujú teplú vodu a tiež panely na výrobu elektriny. Aj v prípade štátneho príspevku treba zvážiť potenciál využitia takéhoto zdroja.

„Pri fotovoltike je dôležité určiť, ktoré spotrebiče budú z tohto zdroja napájané a či bude vhodnejší systém s akumuláciou prebytočnej elektriny do akumulátorov alebo bez nich,“ spresňuje Eduard Jambor, riaditeľ odboru komunikácie a medzinárodnej spolupráce zo SIEA.

V prípade rodinného domu bude totiž domácnosť nespotrebovanú elektrinu dodávať do distribučnej siete bezodplatne, a to len vtedy, ak je sieť schopná prebytočnú elektrinu odobrať. Z tohto dôvodu je súčasťou oprávnených nákladov pri fotovoltike aj zariadenie na obmedzenie dodávky elektriny do sústavy.

„Fotovoltický systém je potrebné navrhnúť podľa aktuálnej spotreby elektriny v domácnosti, no v našom regióne nevie byť zatiaľ slnko jediným zdrojom energie pre domácnosť. K fotovoltike treba hľadať ďalšiu alternatívu v podobe biomasy, tepelného čerpadla, plynu či elektriny,“ vysvetľuje Pavel Šimon, zastupujúci riaditeľ zo Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE.

Fotovoltické panely sú podľa odborníkov najjednoduchším riešením, ako získať univerzálnu energiu zo slnka. V porovnaní so slnečnými kolektormi však na streche zaberajú viac miesta. „Fotovoltické panely odporúčame inštalovať na šikmú strechu s rozlohou minimálne 15 m2 a orientovanú na juh, juhovýchod alebo juhozápad. Zákazníci sa nemusia obávať nesúladu medzi časom, kedy fotovoltické panely vyrábajú elektrinu a kedy ju domácnosť spotrebuje, pretože tento nesúlad je krytý elektrinou z verejnej distribučnej siete. Do budúcnosti sa počíta aj s využitím batérií na uskladnenie vyrobenej elektriny,“ hovorí Marek Tomeš, odborník na obnoviteľné zdroje energií zo Západoslovenskej energetiky.

Výška dotácie pre každé zariadenie sa odvíja od 1 kW inštalovaného výkonu. Pre každý zdroj energie je zároveň určená najvyššia možná miera príspevku, akú môže domácnosť získať. V prípade fotovoltiky je maximálna výška podpory 2¤550 eur. Cena zariadenia s výkonom 2,5 kW je zhruba 4¤500 až 5¤000 eur. Ľudia môžu získať tiež bonus za akumuláciu elektriny, ktorý je 180 eur/kWh kapacity akumulátora určenej pri dobe vybíjania maximálne 100 hodín.

Pri slnečných kolektoroch môžu žiadatelia získať najviac 1 750 eur. Napríklad predajca solárnych systémov Thermosolar zo Žiaru nad Hronom ponúka solárny systém pre rodinu so 4–5 osobami za menej ako 4 000 eur, čím môže domácnosť ročne ušetriť napríklad zhruba 200 eur za prípravu teplej vody. Návratnosť systému je so štátnou podporou zhruba 5 až 7 rokov a životnosť systému je 40 rokov. O štátny príspevok sa môžu domácnosti uchádzať prostredníctvom poukážok, ktoré im pokryjú 30 až 50 percent z nákladov na malý zdroj energie. Najväčšiu sumu môžu získať žiadatelia o tepelné čerpadlo, a to najviac 3 700 eur. Pre kotly na biomasu je to najviac 1 500 eur.

O príspevok na inštaláciu zariadení na využívanie OZE môžu domácnosti požiadať priamo cez SIEA, prostredníctvom elektronického systému na www.zelenadomacnostiam.sk.

V prvom kole, do ktorého sa ľudia zapojili ešte v decembri, bolo k dispozícii 3,25 milióna eur. Z tejto sumy sa má nainštalovať spolu 1 453 zariadení. Dobrou správou pre oneskorencov je, že druhé kolo plánuje SIEA spustiť už čoskoro, a to s podstatne štedrejším rozpočtom. Do roku 2020 je k dispozícii celkovo 45 miliónov eur, z ktorých sa má nainštalovať 14-tisíc zariadení.

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #slnečné kolektory