Odborníci poradia Slovákom ako ušetriť na energiách

Vysoké účty za teplo či elektrinu robia vrásky na čele viacerým Slovákom. Odborníci chcú ľudí naučiť, ako usporiť na energiách a náklady na chod domácnosti znížiť.

27.05.2016 00:00
debata (6)

Do slovenských miest zavítajú energetici, ktorí záujemcom poradia s výberom správneho solárneho systému, fotovoltiky, tepelného čerpadla alebo kotla na biomasu.

So zaujímavým podujatím prichádza portál Energie pre Vás už tretí rok za sebou. V rámci projektu Dni energie na Slovensku – DENS 2016 plánujú organizátori pokračovať v propagácii zelených technológií, úspor energií a udržateľnej dopravy.

„Záujem o inštaláciu malých a ekologických zdrojov energie v domácnostiach je ohromný. Svedčí o tom aj expresná rezervácia poukážok vydaných v prvom a druhom kole dotačného programu Zelená domácnostiam. Nie každý však tieto technológie dokonale pozná, aj preto im ich chceme na našom podujatí predstaviť,“ uviedol analytik portálu Energieprevas.sk Jozef Badida.

Práve pilotný projekt zameraný na podporu využívania malých zdrojov energie vyvolal medzi slovenskými domácnosťami doslova hystériu. Kým prvé kolo bolo ukončené po štyroch dňoch, druhé kolo bolo uzavreté v priebehu jedného dňa. Ďalšie kolo bude určené iba pre domácnosti v mimobratislav­ských regiónoch. Rozbehne sa v priebehu júna. Program je určený pre domácnosti v rodinných domoch a v bytovkách, ktoré zvažujú investíciu do fotovoltických panelov, solárnych kolektorov, tepelného čerpadla a kotla na biomasu. Slováci môžu podporu získať prostredníctvom poukážok, ktoré im pokryjú 30 až 50 percent nákladov spojených aj s inštaláciou zariadenia.

„Nové technológie budú v budúcnosti kľúčové pre zabezpečenie stability a bezpečnosti dodávok ako aj cenovej dostupnosti energií, a zároveň bude na nich založené aj dosiahnutie dôležitých energetických a klimatických cieľov, ku ktorým sa Európska únia a jednotlivé členské štáty prihlásili. V súčasnosti napríklad budovy v EÚ spotrebúvajú až 40 percent celkovej spotreby energie a sú zároveň zodpovedné za 36 percent škodlivých emisií oxidu uhličitého. Európska komisia odhaduje, že v prípade zvolenia vhodných opatrení na zvýšenie energetickej účinnosti, je možné v tejto oblasti dosiahnuť úsporu až do výšky 75 percent súčasnej spotreby,“ vyjadril sa Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Dni energie na Slovensku – DENS 2016 zavítajú na námestia slovenských miest v máji a júni. Prvou zastávkou bude OC Ikea v Bratislave (28.5.), pokračovať budú v Žiline na Námestí Andreja Hlinku (30.5.), na Námestí SNP v Banskej Bystrici (3.6.) a v OC RGB Liptov v Liptovskom Mikuláši (4.6.). Svoj stánok rozložia aj v košickom Auparku (17.6.).

„Ďalšou formou úspor a ochrany životného prostredia je jazda na výhodnejší zemný plyn (CNG), a práve tieto automobily, respektíve domáce CNG plničky návštevníkom ukážeme tiež. Nebude chýbať ani poradenstvo ohľadne zatepľovania bytových domov, ktoré má významný potenciál šetriť energie či atraktívne elektromobily,“ dodal Badida.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #energia #ekológia