Nedajte počas dovoleniek zlodejom šancu

Prišiel čas dovoleniek a zlodejom tým začína „sezóna“. Aj dnes mnohí podceňujú bezpečnosť svojho domu, alebo bytu. Napriek drahému vybaveniu domácnosti už nemyslia na to, že bez kvalitného zabezpečenia dávajú zlodejom šancu. Aj napriek tomu, že odborníci každý rok pred letnou sezónou varujú.

07.07.2016 00:00
debata

Hovorí sa, že najčastejšie sa zlodeji dostávajú do domov vchodovými dverami a oknami. Menej sa už ale hovorí o tom, že alarm, čiže elektronický zabezpečovací systém predstavuje najväčší odstrašujúci prvok pre zlodejov. Dokáže tak nielen chrániť pred zlodejmi, ale súčasne pôsobí aj ako prevencia. Zlodej si radšej vyberie dom, kde si nemusí lámať hlavu nad prekonávaním bezpečnostného systému. Hodnota vášho súkromia ako aj cenností si to predsa zaslúži.

Klasický, alebo bezdrôtový?

Dnešný bohatý výber alarmov rozdeľujeme do dvoch základných skupín. Jednak sú to klasické systémy a potom modernejšie bezdrôtové. Napriek tomu, že klasické sú poprepájané káblami, dodnes majú svojich stúpencov. Každá skupina má svoje pozitíva a tak nemožno presne povedať, ktorý systém je lepší.

„Všetko závisí od kvality vybraných modelov, skúsenosti výrobcov a profesionálneho nastavenia. Môžete mať totiž aj ten najmodernejší zabezpečovací systém, ak je nesprávne nastavený, jeho účinnosť a tým pádom aj vaša ochrana je ohrozená,“ objasňuje Ján Dérik zo spoločnosti Jablotron Slovakia.

Na druhej strane bezdrôtové systémy si volia ľudia, ktorí nechcú vidieť po celom dome natiahnuté káble a súčasne nechcú vŕtať, alebo sekať do stien. Montáž je totiž prekvapivo čistá a rýchla. Nemusíte sa tak báť, že by ste narušili dojem z vášho príbytku. Ak sa neskôr rozhodnete zabezpečiť si alarmom aj iné časti domu, či už je to garáž, alebo pivnicu, nie je problém odborne doinštalovať jednotlivé bezpečnostné prvky. Montážny technik vám určite poradí s výberom prvkov, ale je len na vás, aké prvky a čo všetko sa rozhodnete chrániť. Majte na pamäti, že bezpečnosti nikdy nie je dosť.

Čo môžete chrániť?

Dnešné elektronické zabezpečovacie systémy nie sú len o spustení hlučného alarmu a „otravovať“ tak život susedom, ale skrývajú v sebe viacero iných užitočných vecí. Či už je to monitoring požiaru, úniku plynu, prepadnutia, zdravotnú núdzu, alebo ovládanie kúrenia, osvetlenie, či vyhrievanie bazéna.

Jednotlivé kritické situácie sú automaticky hlásené na váš mobilný telefón prostredníctvom výstražného volania alebo SMS. Nie je problém alarm prepojiť na pult centralizovanej ochrany. Každú nebezpečnú situáciu tak okamžite vyriešia za vás.

Samozrejmosťou sú detektory rozbitia skla. V prípade, že dôjde k rozbitiu skla systém tento incident automaticky zaznamená. Spolu s detektorom pohybu vie aj vyhodnotiť, či ide o vniknutie osoby do objektu, alebo len samotné rozbitia skla. Detektory pohybu fungujú na princípe analýzy teplôt v miestnosti. Nemusíte mať ani obavu o inštaláciu takého senzora ak máte domáceho miláčika. Dnešné inteligentné senzory to vedia zohľadniť a pritom vás efektívne chrániť. Pri navrhovaní zabezpečovacieho systému nezabudnite aj na detektory požiaru. Tie skúmajú množstvo dymu v miestnosti a v prípade potreby dokážu alarmom upriamiť pozornosť na hroziace nebezpečenstvo.

Podobný je aj detektor úniku plynu. Aj takáto maličkosť môže rozhodnúť o veľkej škode na vašom príbytku. Moderné varianty bezpečnostných systémov sú dokonca schopné aj automaticky uzatvoriť prívod plynu. Nemusíte tak z uniku plynu mať nechcené starosti.

Ako si vybrať ten správny?

Ak očakávate, že elektronický zabezpečovací systém vás má efektívne ochrániť pred najrôznejším nebezpečenstvom, musíte si byť vedomý, že lacné alternatívy vám tento komfort nezabezpečia. Dôvodom je nespoľahlivosť a nekvalitnosť jednotlivých komponentov, ale neraz aj nesprávna montáž a zle navrhnutý bezpečnostný systém.

Vyhnite sa často dopúšťaným chybám, keď si poviete, že niektoré časti domu nie je potrebné strážiť. Neraz by ste boli totiž prekvapený, aké najrôznejšie cesty volí zlodej s cieľom preniknutia do vášho domova. Rovnako je potrebné sa zamyslieť nad tým, že ak už máte záujem o elektronickú ochranu vášho domu, je potrebné vyhľadávať systémy, ktoré majú požadovanú kvalitu potvrdenú certifikátmi Národného bezpečnostného úradu. Seriózni výrobcovia totiž disponujú týmito certifikátmi a výrazne vám tak uľahčia jednanie s poisťovňou v prípadne poistnej udalosti.

Strážte svoj domov on-line

Ak nastane kritická situácia je potrebné, aby alarm nezačal iba „hulákať“ na celej ulici, ale aby ste aj vy ako majiteľ domu mali možnosť okamžite zasiahnuť. Spoliehať sa totiž iba na okoloidúcich, že zabránia hroziacemu nebezpečenstvu nestačí.

„Dnes na to slúži mobilný telefón, aplikácia ako aj webové rozhranie, kde si môžete vždy on-line skontrolovať stav vášho domu a súčasne ovládať váš alarm na diaľku,“ konštatuje Ján Dérik zo spoločnosti Jablotron Slovakia. Základom je, že v prípade poplachu systém elektronického zabezpečenia zavolá majiteľovi objektu a súčasne môže poslať varovnú SMS na nastavené telefónne čísla.

Prostredníctvom mobilnej aplikácie môžete ovládať zapínanie, alebo vypínanie spotrebičov, kúrenia, zavlažovania, osvetlenia. Celý život v dome tak máte plne pod kontrolou. Súčasne si môžete kedykoľvek vizuálne skontrolovať váš dom prostredníctvom kamerových záznamov a fotografií. O každej nevítanej návšteve tak budete mať dokonalý prehľad.

Doplnkovými službami moderných alarmov je aj meranie teploty v miestnosti, alebo množstva spotrebovanej elektriny. Jednoduché nastavenie vám umožní mať notifikácie pri prekročení teploty, alebo on-line si pozerať históriu, ktorú dokáže alarm zaznamenať do vnútornej pamäte.

Priložte ruku k dielu

Neraz si to ani neuvedomujeme, ale zlodejom svojim nezodpovedným správaním nahrávame, aby si všimli a vybrali práve náš byt, alebo rodinný dom. Z vášho konania dokážu zistiť veľa užitočných informácií, ktoré nás môžu stať pekne mastnú sumu peňazí.

Nezabudnite preto pred odchodom z domu na dovolenku uzatvoriť okná, odstrániť z viditeľného dosahu všetky cennosti, zamknúť vchodové dvere a požiadať priateľov, alebo susedov, aby vám prišli okrem poliatia kvetín aj vybrať poštovú schránku prípadne preparkovať auto. Tým, že budete mať nainštalovaný aj najmodernejší bezpečnostný systém bez zodpovedného správania a konania sa riziku „návštevy“ zlodeja nevyhnute. Priložte preto ruku k dielu a výsledkom bude šťastný návrat z dovolenky do bezpečného domova.

Ako si vybrať bezpečnostný systém pre váš dom?

Radí: Ján Dérik, Jablotron Slovakia

1. Jednoduché ovládanie – ak máte obavy, že omylom spustíte alarm, alebo ho nebudete vedieť vypnúť, hľadajte bezpečnostné systémy jednoduché na ovládanie. Využívajte alarm pohodlne a bez zbytočného stresu.

2. Nadčasový dizajn – alarm vám nemusí pokaziť dojem z vášho príbytku. Môže sa totiž stať nerozlučnou súčasťou vášho interiéru. Dajte preto prednosť bezpečnostným systémom, ktoré sú navrhnuté spolu so špičkovými dizajnérmi. Aj tu platí pravidlo, že obmedzovať sa kvôli alarmu nemusíte!

3. Dostupný odkiaľkoľvek – vďaka mobilnému telefónu, aplikácie ako aj webovému rozhraniu si môžete vždy on-line skontrolovať stav vášho domu a súčasne ovládať alarm na diaľku. V prípade poplachu alarm zavolá majiteľovi bytu a súčasne môže poslať varovnú SMS na nastavené telefónne čísla.

4. Slobodný výber – ak hľadáte bezpečnostný systém, vyberte si taký, kde ste si schopný kontrolovať všetko čo len chcete a ako chcete. Môžete mať „pod palcom“ nielen byt, rodinný dom, ale aj chatu, auto, kancelárske a výrobné priestory. Záleží len na vás.

5. Multifunkčné použitie – zabezpečovací systém by mal mať multifunkčné využitie. Môžete jednoducho ovládať aj zapínanie, alebo vypínanie spotrebičov, kúrenia, zavlažovania, osvetlenia. Celý život v dome tak máte plne pod kontrolou. Bola by škoda nevyužiť bezpečnostný systém aj pre takéto „vychytávky“.

6. Jednoduchá inštalácia – ak si plánujete vybrať elektronický zabezpečovací systém, hľadajte systémy, ktoré nie sú náročné na inštaláciu ako aj prevádzku. Rozvŕtať vám byt, kvôli inštalácii alarmu vám totiž skutočne nemusia.

7. Profesiona­lita – pri výbere alarmu zohľadňujte aj profesionalitu predajcu a samotných montérov. Kvalitný alarm vyžaduje nielen profesionálnu montáž, ale na zabezpečenie skutočnej ochrany aj neustály profesionálny dohľad. Nezabudnite, že skutočné bezpečie poskytne až profesionálny zá­sah.

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #zlodej