Prehrešky proti antikorovému riadu

Vedeli ste, že pripálené jedlá sú dôsledkom nekvality riadu, ktorý používate? Kľúčom je sústredenosť, ale hlavne kvalitný riad.

07.08.2016 22:00
debata (2)

Ak sa už rozhodnete investovať do kvality, treba vedieť, ako sa správne o riad starať, aby ste ho vlastnou iniciatívou nechtiac nepoškodili.

Prečo antikoro? Antikorový riad je v súčasnosti asi najpoužívanejším vo väčšine kuchýň. Dôvodom je veľký výber antikorových hrncov, kastrólov a panvíc, vysoká mechanická odolnosť, životnosť a v neposlednom rade aj odolnosť proti pachom. Antikoro je taktiež veľmi estetický materiál, ale je nevyhnutné, aby sme mu venovali náležitú starostlivosť. Tereza Bajerová, odborníčka zo spoločnosti KitchenAid, vám prezradí, ako na to!

Chlór

Určite čítajte zloženie produktov a vyhnite sa tým, ktoré obsahujú „Cl“. Ak čistiaci prostriedok v umývačke riadu obsahuje chlór, radšej si na tieto účely zadovážte nový, bez obsahu chlóru.

Pri častom umývaní antikorového riadu v umývačke výrobcovia odporúčajú vybrať riad hneď po umytí z umývačky a dosušiť ho ručne. Nadmerné množstvo čistiacich prostriedkov a solí v umývačke riadu môže spôsobiť zafarbenie, dokonca stopy po hrdzi, nie však dôsledkom chyby materiálu, ale v dôsledku chemickej reakcie.

Aj nehrdzavejúcu oceľ vedia poškodiť koncentrované dezinfekčné prostriedky, najmä tie, ktoré obsahujú bieliace látky, napr. chlórnan sodný. Tekuté čističe striebra môžu obsahovať chloridy a silné kyseliny, preto sú pre antikoro taktiež veľmi nevhodné.

Soľ

Soľ na dne antikorového riadu spôsobuje biele alebo zlatisté škvrnky s bielymi či červeno-čiernymi kvapkami, ktoré sa nedajú odstrániť. Preto pozor pri solení jedla priamo v hrnci či panvici. Je to len estetická chyba, ktorá neznižuje funkciu riadu. Preto odporúčame pred pridaním soli počkať, kým sa jedlo začne variť, potom pridať soľ a jedlo dobre premiešať.

Drôtenka verzus mäkké vlákna

Najlepší spôsob čistenia antikorového riadu je saponát, mäkká hubka alebo handrička z mikrovlákien. Dávajte si veľký pozor na čistenie pripálenín drôtenkou. Ak už je to nutné, zvoľte nylonovú drôtenku alebo špeciálnu antikorovú.

Nikdy nepoužívajte kovovú drôtenku, ktorá nie je z antikora. Drôtenky z obyčajnej ocele môžu na povrchu po čistení zanechávať škvrny hrdze a tak natrvalo poškodiť koróznu odolnosť antikora.

Špeciálna antikorová drôtenka nenaruší koróznu odolnosť materiálu, no spôsobí estetické nedostatky. Tento spôsob odstraňovania spálenín nie je vhodný na leštené vonkajšie povrchy. Riad totiž úplne stratí svoj pôvodný lesk. Výrobcovia tiež neodporúčajú ani tvrdé, odierajúce prášky, tzv. tekutý piesok, môžu zanechať na povrchu škrabance.

Pozor na teplotu!

Antikorové panvice by sa mali vždy ohrievať bez tuku, ten patrí až do rozohriatej panvice. Netreba ich rozohrievať na príliš vysoké teploty, najlepšie výsledky totiž dosiahnete pri stredných teplotách. Dávajte si pozor aj na tuk, ktorý používate.

Niektoré druhy margarínov sa na teplé spracovanie vôbec nepoužívajú. Môžu poškodiť nielen riad, ale aj vaše zdravie. Namiesto margarínov používajte kvalitné prírodné oleje.

Vysoké teploty môžu spôsobiť na povrchu modrasté alebo inak farebné škvrny. Tie sa dajú odstrániť roztokom vody a vínneho octu alebo citrónovou šťavou. Rovnako sa môžete zbaviť aj vápencových usadenín.

Na veľkosti záleží

Antikorový riad sa môže používať na všetkých typoch varičov (vrátane indukčných, ale tie musia mať špeciálne upravené sendvičové dno s feromagnetickou vrstvou).

Ak však varíte na plynovom sporáku, môžu sa na vašom riade po dlhodobom používaní objaviť hnedé „spáleninové“ škvrny. Aby ste predišli tomuto poškodeniu, je nutné, aby plameň nepresahoval okraj hrnca. Dbajte na to, aby priemer platničky pri elektrických a sklokeramických sporákoch bol rovnaký, prípadne o kúsok menší, ako je priemer hrnca.

Trik na pripálené zvyšky jedla!

Ak ste už v antikore niečo pripálili, no pripálenina nie je rozsiahla, zalejte pripáleniny vodou a nasypte do nej kypriaci prášok do pečiva alebo niekoľko lyžičiek sódy bikarbóny. Vodu potom veľmi pomaly varte, spálené kúsky by sa mali uvoľniť. Tento spôsob čistenia je oveľa šetrnejší, ako umývanie drôtenkou.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kuchyňa