Vykurujú, ohrejú vodu a dokonca už aj chladia

Kúrenie, prípravu teplej vody a aktívne či pasívne chladenie už po novom domácnosti môžu vyriešiť zakúpením jediného multifunkčného zariadenia.

29.08.2016 08:55
debata

Ide o najnovšie technológie, vďaka ktorým sa domácnostiam otvárajú úplne nové možnosti.

Namiesto troch – jedno zariadenie

Zmýšľanie ľudí sa kvôli neustálemu rastu cien energií mení a pri výstavbe či rekonštrukcii rodinného domu často hľadajú to najpraktickejšie riešenie. Je preto oveľa ľahšie, ak vyriešia vykurovanie a prípravu teplej vody naraz výberom jediného zariadenia. Ak zároveň predpokladajú, že sa v priebehu letných mesiacov bez chladenia jednoducho nezaobídu, vhodným riešením je práve multifunkčné zariadenie. Nemusia totiž kupovať jednotlivo kotol, bojler i klimatizáciu.

„Dobrou správou je, že aj napriek kumulácii viacerých funkcií do jediného spotrebiča ide v mnohých prípadoch o ekologické technológie využívajúce bezplatné energie z okolitého prostredia. Sú to napríklad multifunkčné tepelné čerpadlá,“ objasnil Jaroslav Rehuš, technický špecialista spoločnosti Vaillant Group Slovakia.

V lete chladia, v zime vykurujú

Mnohé rodiny sa však zľaknú vyššej vstupnej investície. Platí však, že multifunkčné tepelné čerpadlá sú z roka na rok cenovo dostupnejšie. Pokiaľ ide o tepelné čerpadlá zem/voda s integrovaným chladením, tie využívajú teplotu pôdy na získanie tepelnej energie na kúrenie a tiež v letných mesiacoch na chladenie. A to buď pomocou plošného zemného kolektora, alebo vertikálneho kolektora. Takisto je možné využívať ako primárny zdroj teplotu vody – z vŕtanej studne. Ak ide napríklad o zemné kolektory, tie sú náročnejšie na inštaláciu, pretože ich treba umiestniť do určitej hĺbky, najčastejšie po vnútornom obvode pozemku, na ktorom stojí rodinný dom.

„Ak hľadáte zariadenie nenáročné na inštaláciu, takými sú tepelné čerpadlá vzduch/voda. Stačí iba v exteriéri vhodne umiestniť ich vonkajšiu vzduchovú jednotku. V súčasnosti sú práve tepelné čerpadlá tohto typu cenovo dostupnejšie,“ radí Rehuš.

debata chyba
Viac na túto tému: #tepelné čerpadlo