Riadené vetranie prispieva k čistejšiemu vzduchu

Zatiaľ čo donedávna bolo rozhodnutie pre stavbu energeticky úsporných domov len rozhodnutím tých osvietenejších a uvedomelejších, od začiatku tohto roku je legislatívne danou podmienkou. Jednou z ciest, ako dosiahnuť požadovanú energetickú hospodárnosť domu je využívanie riadeného vetrania.

02.10.2016 19:00
debata

Všetky nové a zrekonštruované rodinné domy musia po novom spĺňať kritériá na energetickú hospodárnosť budov triedy A1. Oproti energetickej triede budov B, ktorá postačovala pri kolaudácii domu do konca minulého roku, ide až o 50 % nižšiu spotrebu, a to maximálne do 108 kWh/m2 ročne. Ide o pomerne zásadnú zmenu, pretože na dosiahnutie týchto parametrov už nestačí len kvalitnejšia izolácia a energeticky efektívne vykurovanie, ale nutnosťou sa stáva aj riadené vetranie.

Toto pre rodinné domy zatiaľ netypické vybavenie je pre mnohých ľudí doslova strašiakom. Obávajú sa horšej kvality vzduchu, hluku z ventilátorov či ďalšej techniky, ktorá prevádzku domu komplikuje. Odborníci však tvrdia, že sa niet čoho obávať.

Prečo je ventilácia potrebná?

Kedysi sme považovali za prirodzené, že vďaka netesnostiam v rámoch okien a infiltrácii cez prievzdušné materiály stien je zabezpečená kontinuálna výmena vzduchu a samozrejmosťou bolo aj denné vetranie cez otvorené okná. Pri nových, energeticky úsporných domoch to už nie je možné. Nielenže sa priame vetranie neodporúča kvôli nekontrolovateľným únikom tepla, ale kvôli vysokej tesnosti stien by už výmena vzduchu infiltráciou a krátkodobým vetraním cez okná nebola dostatočná.

Nevyhnutný je preto ventilačný systém zabezpečujúci požadovanú výmenu bez zbytočných tepelných strát. Vetracie systémy navyše vzduch upravujú, fi ltrujú a ponúkajú celý rad výhod.

Čerstvý vzduch bez výkyvov tepla

Neoddeliteľnou súčasťou vzduchotechniky nízkoenergetických domov je takzvaná rekuperačná jednotka. Slúži na vyrovnávanie teploty medzi vydýchaným vzduchom, ktorý sa z budovy odvádza a čerstvým vzduchom, ktorý sa do domu privádza. Tým sa znižujú náklady na tepelnú úpravu vzduchu, či už kúrením alebo klimatizovaním. Teplo sa vymieňa vo výmenníku, bez zmiešavania čerstvého a vydýchaného vzduchu. Do domu je teda privádzaný 100% čerstvý vzduch. Navyše prechádza systémom filtrov zachytávajúcich čiastočky prachu, zápachy, prípadne i choroboplodné zárodky, ktoré sa môžu nachádzať vo vonkajšom prostredí.

„Riadené vetranie zabezpečuje omnoho vyššiu hygienickú čistotu vzduchu ako pri vetraní oknami, je preto ideálnym riešením aj pre alergikov a pacientov s ochoreniami dýchacích ciest,“ radí Marcel Vojtilla, obchodný zástupca pre značku Buderus.

Prívod vzduchu pod kontrolou

Pri riadenom vetraní je výmena vzduchu v dome riešená celkom prirodzeným spôsobom, s využitím pretlaku a podtlaku v jednotlivých miestnostiach, bez silného prúdu vzduchu. Čerstvý vzduch je privádzaný do obytných miestností – obývačky a spální, zatiaľ čo vetráky pre odvádzanie vzduchu sa nachádzajú v kuchyni, kúpeľni či na toalete. Tým je prakticky vylúčené šírenie pachov v dome a vďaka neustálemu odsávaniu vzduchu je nižšia aj celková prašnosť v dome. Ventilácia zároveň odsáva aj nadbytočnú vlhkosť, vďaka čomu je minimalizované riziko vzniku plesní.

Vyšší komfort, než by ste čakali

Ľudia si ventiláciu často spájajú s klimatizačnými jednotkami, z ktorých sa pri nesprávnom nastavení valí silný chladný prúd vzduchu. Pri riadenom vetraní nič také nehrozí. „Objem vzduchu, ktorý sa vymení za hodinu, je nastavený na ideálne hodnoty, ktoré sú potrebné k pohodlnému užívaniu domácnosti. Prúdenie vzduchu je pritom také mierne, že ho ani neucítite,“ vysvetľuje Vojtilla.

Jednou z častých obáv z použitia riadeného vetrania je vyššia hlučnosť. V skutočnosti však ventiláciu prakticky nepočuť. „Ventilátory v domoch sú niekoľkonásobne menšie a majú oveľa menší výkon, ako vo verejných budovách či reštauráciách. Aj najtichší počítač budete počuť viac ako ventilátory,“ ubezpečuje Vojtilla.

Kontakt s exteriérom

Vzduchotechniku, ktorá nahrádza vetranie oknami, si mnohí spájajú s akýmsi pocitom izolovanosti od vonkajšieho priestoru. Marcel Vojtilla k tomu hovorí: „Vo väčšine prípadov sme zvyknutí otvárať okná, len ak je v miestnosti zlý vzduch. V dome s riadeným vetraním však na to zabudnete, lebo nebudete pociťovať potrebu otvárať ich.“

Je pravdou, že riadené vetranie funguje najefektívnejšie vtedy, keď sú okná zavreté. No to je dôležité najmä v období extrémnych teplôt – v zime a v lete, kedy rekuperácia zamedzí úniku tepla, alebo, naopak, prechádza prehrievaniu. V prechodnom období – na jar a v jeseni, keď je vonku približne rovnaká teplota ako dnu, nepredstavujú otvorené okná či dvere z energetického hľadiska žiaden problém.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #rekuperácia