Rady, ako sa vyhnúť najčastejším chybám pri zariaďovaní interiérov

Pri zariaďovaní domova nejde iba o kúpu nábytku. Dôležité je vziať do úvahy množstvo faktorov, od finančných možností, dispozícií stavby cez vkus a preferencie až po zaužívaný životný štýl. Ktorých najčastejších chýb sa ľudia pri zariaďovaní dopúšťajú?

28.03.2017 06:00
obývačka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Miešanie rôznych štýlov

Páčia sa vám rôzne štýly bývania a chceli by ste ich všetky preniesť k sebe domov? Mať rustikálnu obývačku a k tomu minimalistickú kuchyňu nie je práve najšťastnejší nápad. Byt totiž slúži ako prepojený priestor a zariadenie v ňom by malo tvoriť harmonický celok. Spojenie viacerých štýlov je náročná úloha, a ak ju nezvládnete, interiér bude pôsobiť chaoticky. Mať jednotný štýl v celom byte je navyše praktické, môžete tak navzájom kombinovať a premiestňovať nábytok z jednotlivých izieb. "Ak pri zariaďovaní nechcete šliapnuť vedľa, vyberte si jednotlivé kúsky alebo celé zostavy nábytku na jednom mieste. Prehľadne usporiadaná ponuka podľa štýlov bývania vám pomôže zorientovať sa a nájsť presne to, čo hľadáte,” hovorí Petra Triščíková z e-shopu MT nábytok. S nábytkom nezabudnite zladiť ďalšie prvky interiéru, ako sú dvere, podlaha, a, samozrejme, doplnky.

Výber nevhodnej farby

Na výber vhodnej interiérovej farby sa poriadne pripravte. Primárny je váš vkus, no pri hľadaní vhodného odtieňa nábytku a stien zohrávajú dôležitú rolu aj rozmery izby, jej svetelné pomery a vzájomné pôsobenie farieb jednotlivých prvkov. Najjednoduchšie je zariadiť si celý byt tón v tóne, v rôznych odtieňoch jednej neutrálnej farby. Takýto priestor však pôsobí nudne a nemusí vám vyhovovať. Optimálne je, ak v interiéri použijete kombináciu troch farieb. Jedna z nich by mala mať trvalý charakter, ďalšie dve môžete obmieňať a prispôsobovať aktuálnym trendom. Vyskúšajte napríklad v spálni spojenie dubového nábytku so sivou a s doplnkami vo farbe zelene, čo je farba tohto roka. S výraznými farbami zaobchádzajte opatrne, časom vás môžu omrzieť, ale pokojne ich použite v detskej izbe, tam sú neónové tóny nanajvýš aktuálne. "Veľký výber farebných kombinácií nábytku nájdete na internete, kde si oproti kamenným predajniam môžete vyberať z tisícov variantov vzorov, odtieňov a materiálov. To je úplne odlišné množstvo v porovnaní s tým, čo sa dá vystaviť v akejkoľvek predajni,” upozorňuje Triščíková.

Ilustračné foto. Foto: MT - Nabytok.sk
detská izba Ilustračné foto.

Neprispôsobenie zariadenia spôsobu života

Občas sa stáva, že sa vám zapáči obývačka v časopise alebo u susedov a snažíte sa ju doma presne napodobniť. Takéto riešenie sa vám však môže ľahko vypomstiť. Ak sú vaše potreby iné a celkovo sa líši aj váš spôsob života, nebude vám dané zariadenie úplne vyhovovať a skôr či neskôr bude potrebné na ňom niečo zmeniť. Pri vybavovaní domácnosti preto vezmite do úvahy vaše každodenné zvyky, napríklad kde a ako relaxujete, koľkí sa stretávate pri obede alebo či trávite množstvo času sedením pri počítači, a prispôsobte tomu výber a rozmiestnenie nábytku. Nezabúdajte ani na to, že štýlovo zariadený byt bez individuálnych prvkov je ako torta bez povestnej čerešničky. Nebojte sa do interiéru vložiť kúsok vlastnej kreativity a pokojne tam zamiešajte niečo vlastné. Začať môžete trebárs zaplnením regálu vašimi obľúbenými knihami alebo zaujímavou zbierkou.

Ilustračné foto. Foto: MT - Nabytok.sk
miestnosť, detská izba Ilustračné foto.

Priveľa zariadenia v interiéri

Častým problémom v bytoch je nedostatok miesta. Každý kúsok podlahy či výklenok vrátane priechodov je potom zastavaný a neostáva priestor na voľný pohyb. V snahe využiť celú plochu vznikne chaos a miestnosti budú pôsobiť ako preplnené a menšie, než v skutočnosti sú. V takomto prípade sa radšej vzdajte členenia interiéru na zóny a zamerajte sa na dodržanie odstupov nábytku. Bezproblémová priechodnosť izieb a zabezpečenie prístupu všade, kam je to potrebné, sú dôležité aj s ohľadom na bezpečnosť všetkých členov rodiny. Je dosť možné, že sa nejakého kúska nábytku budete musieť vzdať, ale efektívnym riešením môže byť aj čiastočné alebo úplné nahradenie pôvodného zariadenia multifunkčným nábytkom. Klasickým príkladom sú rozkladacie sedacie súpravy alebo jedálenské stoly a využitie úložného priestoru v posteliach či laviciach. "Veľa zaujímavých riešení ponúkajú výrobcovia nábytku aj do detských izieb. Nábytok, ktorý rastie spolu s vašimi deťmi, poschodová posteľ s policovým systémom i úložným priestorom alebo spojenie postele, šatníka a písacieho stola vám ušetrí množstvo miesta i starostí,” informuje Triščíková.

Ilustračné foto. Foto: MT - Nabytok.sk
spálňa Ilustračné foto.

Dekoráciám chýba zjednotenie

Po niekoľkých rokoch bývania sa v byte nakopí veľa drobností, s ktorými sa ťažko lúči. To, čo nechcete mať na očiach, ukryte do vhodne vybratých odkladacích priestorov vo forme komôd, vitrín či úložného priestoru v sedacej súprave. Vystavené dekorácie by sa mali hodiť k zvyšku zariadenia, a ak nechcete, aby pôsobili chaoticky, vytvorte skupinky z predmetov s podobným vzhľadom, obrazy umiestnite do jednotných rámov. Dekorácií by nemalo byť príliš veľa, ak sa nechcete cítiť ako na výstave, ale obývať funkčný priestor. Pamätajte na to, že množstvo vankúšov na posteli vyzerá na obrázku esteticky a útulne, ale odpratávať ich zakaždým, keď padáte od únavy, nie je praktické. Ak túžite po vkusnom interiéri, prispôsobte tomu aj výber spotrebičov, ktoré by nemali pôsobiť rušivo a zaberať veľa miesta. Pri zjednotení nábytku s doplnkami vám pomôže držať sa charakteristických čŕt konkrétneho štýlu bývania. Napríklad pri škandinávskom dizajne siahnite po dekoráciách v bielej a sivej farbe a ak túžite po vytvorení atmosféry vidieka, spoľahnite sa na ľan, keramiku a drevo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zariaďovanie #ako zariaďovať #interiér #dobré bývanie