Ako správne používať regulátor kúrenia

V domácnostiach sa na regulátor vykurovania (termostat) často zabúda, hoci má veľmi dôležitú funkciu. Kotol bez regulátora je ako auto bez volantu. Regulátory sú potrebné na to, aby kondenzačné kotly pracovali flexibilne (podľa potrieb konkrétnych domácností), efektívne a hospodárne, aby nedochádzalo k plytvaniu energiami. Keď sa navyše počasie zo dňa na deň mení, bez možnosti flexibilného regulovania teploty vykurovania sa domácnosti nezaobídu.

29.10.2018 06:00
termostat, technológie, kúrenie Foto:
Inteligentný regulátor vám pomôže usporiť energiu vďaka efektívnemu riadeniu systému presne podľa zvyklostí a potrieb domácnosti.
debata (2)

Platí to nielen pre kondenzačné kotly, ale aj pre elektrokotly, tepelné čerpadlá, rekuperačné jednotky či solárne zostavy. „Regulátory sú v súčasnosti inteligentným a efektívnym nástrojom na ovládanie vykurovacieho systému. Umožňujú nám dosiahnuť v domácnosti požadovanú teplotu v požadovanom čase,“ pripomína Ján Petrák, produktový manažér značky Protherm.

Ako dodáva, aj tu už vidieť inovácie. Pre flexibilné a diaľkové ovládanie vykurovania a prípravy teplej vody s kondenzačným kotlom si môžete zvoliť napríklad moderný, smartfónom ovládaný ekvitermický regulátor. Nastavovať teplotu či režimy vykurovania vďaka nemu môžete i cez internet prostredníctvom aplikácie v smartfóne alebo tablete.

Ak máte radi klasiku, obľúbeným riešením je aj univerzálny systémový ekvitermický regulátor. Ten umožňuje napríklad samostatné riadenie až troch vykurovacích okruhov (okruhy s radiátormi a okruh s podlahovým vykurovaním), ako aj solárnych systémov bez vlastnej regulácie.

„Pri veľkých objektoch dokáže regulovať naraz až sedem kotlov zapojených do kaskády. Dokáže tiež riadiť akumulačný zásobník s ohrevom z externého zdroja tepla, napríklad z kotla na tuhé palivo. Inteligentným ovládaním systému – vďaka regulátoru – dosahuje vykurovacie zariadenie vyššiu účinnosť aj väčšie úspory energie. Podstatou je ekvitermické riadenie a funkcia adaptívnej vykurovacej krivky,“ vysvetľuje Petrák.

Úspory vznikajú vďaka tomu, že inteligentný regulátor dokáže efektívne riadiť systém presne podľa zvyklostí a potrieb domácnosti. Je preto dôležité vybrať si taký regulátor, ktorý bude jednoducho šetriť za vás. Niektoré zariadenia ponúkajú i prehľadné grafické vyhodnotenie spotreby energie (za vybrané obdobie, napríklad za mesiac alebo za dva roky). Vďaka tomu si môžete porovnať spotrebu energií aj veľkosť úspory energií vo zvolenom čase.

Zákazníci majú niekedy obavy, že ovládanie kotla či nastavenie vykurovania cez regulátor bude zložité. Netreba sa však ničoho obávať, najmodernejšie zariadenia sú užívateľsky prívetivé a ich používanie sa veľmi nelíši od používania mobilu – rýchlo a ľahko si všetko nastavíte v prehľadom menu a dotykom prsta.

„Ak si zvolíte smartfónovú reguláciu vykurovania a ohrevu vody – tá vám dá pocit pohodlia, flexibility a slobody – teplotu v domácnosti si nastavíte odkiaľkoľvek a kedykoľvek. Ak sa napríklad počas chladného dňa vraciate z práce a vyzdvihnete si dieťa zo škôlky, tak si cez smartfón vopred nastavíte teplo doma – veľmi rýchlo a ľahko – napríklad pri odchode z práce alebo počas cesty domov. A rodina príde domov – do tepla,“ opisuje odborník.

Staršie typy kotlov nemusia byť kompatibilné s najnovšími typmi regulátorov. Treba sa vždy vopred dôkladne informovať, aké má kotol komunikačné rozhranie a aké máte možnosti. Keď navyše starý nekondenzačný kotol vymeníte za nový kondenzačný, môžete ušetriť až 30 percent mesačných nákladov na vykurovanie.

„Ešte viac úspor docielite vďaka inteligentnému regulátoru. Ale pozor! To, či regulátor prinesie požadovaný efekt, závisí nielen od jeho nastavenia, ale aj od kondície celej vykurovacej sústavy,“ upozorňuje Petrák.

V rámci každoročnej servisnej prehliadky kotla by vám mal servisný technik skontrolovať i regulátor. Na trhu sú v súčasnosti už aj také zariadenia, ktoré umožňujú servisným technikom kontrolovať stav a fungovanie regulátora či kondenzačného kotla i na diaľku, pričom servisnému centru na diaľku ohlásia prípadné poruchy. Servis a údržba vykurovacej sústavy sú vďaka tomu oveľa flexibilnejšie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kúrenie #dobré bývanie #termostat