Preventívne kontroly plynových kotlov znižujú účty za kúrenie

S príchodom teplejšieho počasia domácnosti o pár dní odstavia kúrenie a začne sa čas údržby. Väčšinu radiátorov na Slovensku ohrieva voda zohriata spaľovaním plynu. Dodávatelia plynu odporúčajú preventívne kontroly kotlov na plyn aspoň raz za rok, a to práve po skončení vykurovacieho obdobia. Slovenský plynárenský priemysel odporúča vykonávať preventívne kontroly, keďže nimi možno dosiahnuť úsporu nákladov na kúrenie.

20.04.2010 06:53
Kotol, plyn Foto:
Správne nastavenie horákov a vyčistenie plynového kotla šetrí náklady na kúrenie
debata (9)

„Správnym nastavením a vyčistením plynového telesa sa docieli lepšia účinnosť spotrebiča a nižšia spotreba plynu, čo sa vráti v podobe ušetrených peňazí pri platbách za plyn,“ informuje SPP na internetovej stránke www.sppbezpecne. sk. Podľa servisných technikov vyjde dôsledná preventívna previerka bežného plynového kotla v rodinnom dome asi na 100 eur bez DPH.

Plynový kotol - kontrola
Plynový kotol - kontrola Plynový kotol - kontrola

(kliknutím zväčšíte)

„Existujú aj spoločnosti, ktoré sa na kotol pozrú len z diaľky, dajú pečiatku a vypýtajú si za to 30 eur. Poriadna kontrola však zahŕňa približne dve hodiny práce,“ hovorí Rastislav Lupták z bratislavskej spoločnosti Duratherm, ktorá robí servis plynových kotlov.

Firiem s oprávnením na prehliadky kotlov sú na Slovensku stovky. Podľa Luptáka treba pri kontrole nastaviť horáky a vyčistiť kotol.

„Kotol sa za rok zanesie. Pri nasávaní vzduchu sa napríklad do vnútra dostanú rôzne mušky či prach,“ opisuje technik. Pri zanesení sa potom nemusí spaľovať optimálna zmes vzduchu a plynu. V prípade kotlov a iných vykurovacích zariadení sa chýbajúca pravidelná údržba môže prejaviť napríklad častým zhasínaním horáka alebo vyššou produkciou spalín. V mnohých prípadoch to vedie až k začierneniu stien pri komínových vývodoch alebo, v horšom prípade, k prepáleniu povrchových častí spotrebiča.

Po vykurovacej sezóne je tiež potrebné vyčistiť komín. V prípade plynového kotla napojeného na komín s vložkou stačí komín čistiť raz za rok, ak však komín vložku nemá, čistenie sa robí raz za pol roka. Ak je na komín napojený kotol či kozub na tuhé palivo, komín sa musí čistiť raz za štyri mesiace.

9 debata chyba