Zmena v byte či dome je vždy dobrá

Cítiť sa dobre vo svojom dome či byte je nesmierne dôležité. Aj preto sa v ostatných rokoch dostáva čoraz viac do popredia interiérový dizajn ako odpoveď na snahu nájsť rovnováhu medzi estetickosťou a úžitkovosťou. O trendoch a smerovaní interiérového dizajnu sme sa rozprávali s Karolom Smejkalom, spoluzakladateľom INSPIRELI, sociálnej siete pre architektov a dizajnérov.

25.08.2016 10:30
debata
Karel Smejkal
Karel Smejkal Karel Smejkal

Ako vnímate rastúci vplyv interiérového dizajnu?
Keď nahliadneme do súčasných interiérov, jednoznačne vidíme, že ľudia sa nechávajú inšpirovať. Ľudia oveľa menej kopírujú svojich susedov a radšej vsádzajú na originalitu. Vznikajú tak jedinečné interiéry, zohľadňujúce individuálne požiadavky majiteľa, a to tak estetické, ako aj funkčné. Vďaka tomu dnes v jednej bytovke nájdete interiéry klasické, rustikálne, moderné aj minimalistické.

Možností v dizajne je nekonečne veľa. Je niečo, čo v súčasnom interiérovom dizajne dominuje?
Je ťažko identifikovať pár kľúčových prvkov. Vo všeobecnosti je dnes v interiéroch menej nábytku a veľký dôraz sa kladie na úložné priestory. Od kuchýň otvorených do bytu sa postupne vraciame k uzavretým dizajnom, kde nenájdete ani obnaženú poličku, ktorá by mohla navodiť pocit neporiadku. Ďalšou novinkou je využívanie smart technológií, ktorými viete ovládať tienenie okien, svetlo či kúrenie. V blízkej budúcnosti by mal nastúpiť trend otvárania kúpeľní do interiéru. Nové technológie dokážu totiž odsať smrad priamo zo záchodovej misy alebo umožňujú umiestniť vaňu na koberec v izbe.

Hlavný dôraz sa teda kladie na funkčný dizajn. Čo všetko tento pojem obsahuje?
Na jednej strane je to maximálna možná využiteľnosť interiérových prvkov, od nábytku až po doplnky. Na druhej strane je to zohľadnenie následnej údržby a starostlivosti. Interiéry v časopisoch sú často fotené predtým, ako sa vôbec začnú využívať. O pár týždňov už však často vyzerajú inak, pretože neboli schopné efektívne slúžiť svojmu primárnemu účelu – pohodlnému bývaniu.

Doteraz sme boli zvyknutí zariaďovať si bývanie sami. Tento trend sa však mení.
Zmena určite prebieha, no stále zaostávame za krajinami západnej Európy. Na jednej strane sa často stretávame s riešeniami nábytkových domov, ktoré nastavujú akýsi štandard. Nábytok je lacnejší, no zodpovedá tomu aj kvalita, čo je však pre mladé rodiny s deťmi úplne postačujúce. Na druhej strane sú u nás ľudia stále presvedčení, že bytového architekta alebo dizajnéra si nebudú môcť dovoliť, čo, samozrejme, už dávno neplatí. Navyše, ak sa chceme posunúť za hranicu štandardu zavedeného nábytkovými domami a objaviť úplne nové rozmery interiérových riešení, pomoc odborníka je nevyhnutná. Bytový dizajn má totiž isté zákonitosti.

Takže načrtnem architektovi svoju predstavu a on dá bývaniu finálnu podobu?
Také jednoduché to nie je. S bytovým architektom alebo dizajnérom sa budete musieť podeliť o svoje sny, predstavy, ale aj o priebeh bežného dňa. Odborník musí spoznať vašu osobnosť, ktorú potom zhmotní vo funkčnom a estetickom dizajne. Vždy je dobré, ak ste vopred pripravení. V tomto prípade to znamená poznať možnosti, ktoré bytový dizajn ponúka. Nie je to žiadne náročné vzdelávanie, stačí si pozrieť fotografie na INSPIRELI či Pintereste. Fotky, ktoré sa vám páčia, vyjadria váš štýl a predstavy lepšie ako slová. Nechcite však od dizajnéra, aby tieto interiéry kopíroval, vaše bývanie je jedinečné a celkový dojem určite nebude rovnaký, ako ste videli na fotke. Radšej mu dajte priestor, aby vám ponúkol svoje nápady. Môže priniesť úplne nový uhol pohľadu a riešenie, ktoré by vám nemuselo napadnúť.

Vstupuje do procesu klient aj iným spôsobom?
Kvalitná komunikácia s dizajnérom je základ úspechu. Vzťah musí byť korektný a rovnocenný, musí byť jasne vymedzená odmena, rozsah prác, termíny, spôsob schvaľovania priebežných výsledkov, aj toho finálneho. Samozrejme, po dizajnérovi nemôžete chcieť, aby neustále prerábal alebo vypracovával nové návrhy. Musíte si uvedomiť, že si nekupujete osobu dizajnéra, ale jeho talent a skúsenosti.

Ako nájsť a vybrať kvalitného architekta alebo dizajnéra?
Musíte v prvom rade poznať jeho prácu. Odporúčanie od známeho je skvelá vec, no nie vždy vám môže daný architekt sadnúť, či už štýlom alebo osobnosťou. Treba si obzrieť viaceré autorské projekty a až na základe toho sa rozhodnúť. Obrovské možnosti ponúka celosvetová sociálna sieť pre architektov a dizajnérov INSPIRELI, kde nájdete odborníkov zo 6 rôznych kontinentov a môžete ich aj priamo kontaktovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #dizajn