Elektrina zlacnie o 5 percent, na kúrenie však zdražie

Priemerné 3,3-percentné zlacnenie elektriny nedopadne na každú domácnosť od januára rovnako. Dodávatelia elektriny totiž pri výpočte konkrétnych taríf v nových cenníkoch postupovali rôzne. Pre časť rodín tak ceny elektriny klesnú výraznejšie, a to až o päť percent v prípade menších odberateľov na strednom Slovensku. Protipólom je zdraženie elektriny na kúrenie v rovnakom regióne o desať percent a na západe o šesť percent.

20.12.2012 20:00 , aktualizované: 21.12.2012 08:00
Energia, elektrina Foto:
Ilustračné foto
debata (28)

Pri zvyšných bežných tarifách, ktoré používajú tri štvrtiny domácností, budú zmeny v cenách elektriny okolo úrovne jedného percenta až troch percent. Mesačné preddavky za elektrinu sa tak zmenia zväčša od niekoľkých centov po jedno euro. Najvyššie 5-percentné zlacnenie sa dotkne ľudí s najnižšou tarifou D1 na strednom Slovensku. Tento typ tarify využívajú najmä starší ľudia v panelákoch, ale aj majitelia chát či záhrad. Pri zvyčajnej spotrebe v paneláku sa tak znížia rodine mesačné platby asi o jedno euro.

Napríklad Milan Kováč, ktorý kúri v dvojdome neďaleko Banskej Bystrice elektrinou, sa však bude musieť vyrovnať s nárastom účtov. „Nemáme tu plyn a na kúrenie nemôžeme využiť ani drevo, lebo nemáme na to kotol. Ako mám slušne komentovať, že väčšine rodín faktúry klesajú, ale my budeme platiť o desať percent viac?“ pýta sa Kováč, ktorého mesačné preddavky za elektrinu už v súčasnosti presahujú 220 eur.

Hovorkyňa Stredoslovenskej energetiky Jana Bolibruchová nárast zdôvodňuje vysokým odberom tohto druhu zákazníkov. „Ceny v jednotlivých tarifách odzrkadľujú reálne náklady pre daný produkt,“ argumentuje Bolibruchová.

Rast cien postihne aj ľudí s priamo výhrevným elektrickým kúrením na západe Slovenska. Napríklad odberatelia v nezateplenom rodinnom dome s ročnou spotrebou 25-tisíc kilowatthodín v nízkej tarife a 400 kilowatthodín vo vysokej tarife, ktorí elektrinu využívajú aj na varenie i ohrev vody, budú po Novom roku platiť takmer 268 eur za mesiac. Podľa hovorcu ZSE Jána Orlovského stojí za zdražením najmä podpora ,,zelených" elektrární.

„Koncovými cenami hýbe najmä tarifa za prevádzku systému, v ktorej sa ľudia skladajú na výrobu zelenej elektriny,“ zdôvodňuje Orlovský. Poplatky za odber pre najviac využívané programy odberu však na západe Slovenska klesajú. Najnižšia tarifa D1 odberateľom zníži ročnú vyúčtovaciu faktúru o viac ako euro a program D2, ktorý využívajú státisíce ľudí, bude lacnejší približne o šesť desatín percenta. Bežná rodina s ročnou spotrebou 2 130 kilowatthodín tak ročne ušetrí asi dve eurá.

Novinkou je však aj to, že dominantný dodávateľ elektriny na východe Slovenska už v cenníkoch nemá najvyššie možné ceny elektriny, ktoré stanovuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Napríklad za kilowatthodinu takzvanej silovej elektriny žiada od svojich odberateľov 6,12 centa, kým úrad stanovil najvyššiu cenu na úrovni 6,18 centa.

Napriek tomu sú však niektorí ľudia pobúrení faktom, že budúcoročné cenníky nepoznali mesiac vopred, ako to prikazuje zákon o energetike a nemali tak možnosť dôkladne sa pripraviť na zmenu cien. Rozčarovanie sa šírilo aj medzi dodávateľmi energií, od ktorých spotrebitelia cenníky žiadali. Šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík však meškanie zdôvodňoval zdĺhavosťou rokovaní s jednotlivými distribútormi elektriny.

„Objem peňazí určených na podporu pre výrobcov elektriny sa totiž znižoval,“ podotkol Holjenčík. Podpísanie rozhodnutí tiež odďaľovalo rokovanie parlamentu. Ak by totiž poslanci neschválili novelu zákona o podpore pre obnoviteľné zdroje energie, ktorú predložil minister hospodárstva Tomáš Malatinský, hrozilo by podľa Holjenčíka zdražovanie.

Opozícia novelu kritizuje, pretože vláda ju do parlamentu poslala v skrátenom režime. Ani jedna z podmienok na zrýchlené legislatívne konanie však podľa nich na návrh použiteľná nie je. Nepáči sa im ani to, že vďaka novele bude mať v prípade rekonštrukcie právo na získanie podpory aj bratislavský Paroplynový cyklus, ktorý vlastní finančná skupina Penta. Poslanecké grémium sa preto rozhodlo odložiť hlasovanie na január.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba