Štát zmení nespravodlivé rozúčtovanie tepla v bytoch

Dôchodca Michal Šebeň, majiteľ 3–izbového bytu v Bratislave, dopláca na nespravodlivé rozpočítavanie tepla v bytovom dome. Obyvatelia platia za teplo podľa toho, akú spotrebu namerajú merače na ich radiátoroch. Šebeň býva na najvyššom podlaží a veľa tepla mu uniká cez plochú strechu. Aby nebol oproti susedom znevýhodnený, bytový správca mu posiela účet len za 80 percent tepla, ktoré namerajú jeho radiátorové merače. Koeficienty sa spresnia Štátnym úradom odporučený koeficient 0,8 však pre jeho byt nestačí.

11.03.2009 23:59
Bytovka teplo Foto:
Michal Šebeň z Bratislavy býva v bytovke na najvyššom poschodí a cez strechu mu uniká viac tepla ako iným obyvateľom domu. Sťažuje sa, že pri rozpočítavaní tepla cez merače na radiátoroch je tak voči susedom znevýhodnený.
debata

"Pre objektívne rozpočítavanie nákladov za teplo by koeficient pre môj byt musel byť na úrovni 0,56 až 0,7,“ upozorňuje Šebeň, ktorý si dal spraviť prepočty na Slovenskej technickej univerzite. Radiátorové merače sa začali v dome používať v roku 2006, dovtedy sa teplo rozpočítavalo len podľa plochy bytov. Výsledkom zmeny merania bol pre Šebeňa nárast nameranej spotreby aj ročných nákladov na teplo asi o 266 eur (osemtisíc korún).

Koeficienty pri rozúčtovaní tepla cez radiátorové merače odporučil bytom pred tromi rokmi vo vyhláške regulačný úrad. "Pripravujeme úpravu vyhlášky,“ reagoval na prípad súčasný šéf úradu Jozef Holjenčík (nominant Smeru). Hodnoty koeficientov pre vrchné, spodné, či rohové byty v dome by sa podľa neho mohli spresniť podľa energetických certifikátov, ktoré sa pre domy začali používať vlani. „Každý dom má však iné úniky tepla. Stanoviť koeficient pre každý byt je preto dosť ťažké,“ dodáva Holjenčík.

Najprv treba zatepliť

Podľa prezidentky Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku Zdenky Jurčákovej je možné inštalovať radiátorové pomerové merače tepla, až keď sa dom na takéto meranie pripraví.

"Musí tomu predchádzať zateplenie obvodového plášťa, zateplenie strechy a pivníc, výmena okien, vyregulovanie vykurovacej sústavy a ďalšie opatrenia, ktoré vytvoria rovnaké podmienky pre každého vlastníka v dome,“ upozorňuje.

Šebeň tvrdí, že iní obyvatelia domu ho prehlasovali a postupujú opačne. Strecha sa čiastočne zateplila až vlani, inak je dom nezateplený. Dôchodca tvrdí, že susedia zo zvyšných troch poschodí ho takto cez platby za teplo oberajú o peniaze.

Susedia to odmietajú. "Koeficienty sú dané podľa vyhlášky. My sme spokojní,“ reagovala majiteľka bytu na druhom poschodí, ktorá nechcela zverejniť meno pred obavami z vyhrotenia napätých susedských vzťahov. Koeficient 0,8 majú aj byty na prízemí, kde v danom dome býva Katarína Kristófová.

"Spôsob rozpočítavania tepla schválili vlastníci bytov. Beriem to, ako to je,“ reagovala.

Audit ukáže úniky

V iných domoch sa však nájdu majitelia prízemných bytov, ktorí sa cítia byť poškodení.

Dôchodca Ivan Špáni žije v Bratislave na prízemí bytového domu, ktorý sa nedávno na fasáde zateplil, ale za tepelnú izoláciu pod nevykurovaným suterénom obyvatelia domu už nezahlasovali. Práve týmto smerom začalo Špánimu teplo viac unikať.

"Po zateplení obvodových stien mi stúpol ročný účet za teplo o vyše 430 eur (13–tisíc korún),“ sťažuje sa. Ak chce mať v byte primerane teplo bez vysokých účtov, musel by si na vlastné náklady zatepliť podlahu.

Odborníci radia, aby sa pred používaním meračov na radiátoroch spravil v bytovom dome energetický audit. Podľa auditu sa zistí, koľko tepla uniká cez steny jednotlivých bytov, aké úsporné opatrenia je vhodné prijať a aké koeficienty by sa mali používať pri rozpočítavaní tepla cez merače na radiátoroch.

debata chyba